Άγιος Βασίλης-Πρωτοχρονιά

Καλωσήρθατε και πάλι!!

Ελπίζουμε να σας άρεσαν όσα είδατε στη σελίδα μας για τα Χριστούγεννα…Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τη γιορτή των Χριστουγέννων αλλά νομίζω πως είναι ώρα να ασχοληθούμε περισσότερο με τον αγαπημένο μας Άγιο Βασίλη και την Πρωτοχρονιά, που είναι και η μέρα της γιορτής του, όπως θα έχετε ακούσει!

Φυσικά όταν μιλάμε για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μας έρχεται στο νου πρώτα ο Άγιος Βασίλης και τα δώρα που χαίρεται να μοιράζει κάθε χρόνο στα παιδιά…Για πάμε, λοιπόν, να διαβάσουμε ένα παραμύθι για μια περιπέτεια που του συνέβη ενώ ετοιμαζόταν για το ταξίδι του σε όλον τον κόσμο…

«Η μπουγάδα του Άη Βασίλη»

https://www.flipsnack.com/5577CE6BDC9/fzu8wp3k.html

Αφού τα παιδιά άκουσαν την περιπέτεια που του συνέβη και πως τελικά αυτή ξεπεράστηκε, αποφασίσαμε να χαρίσουμε κι εμείς ένα δώρο στον Άγιο, μιας και ποτέ του εκείνος δεν παίρνει δώρα!

Οι δημιουργίες των παιδιών εδώ:

Έπειτα, για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Άγιο Βασίλη αποφασίσαμε να του πάρουμε συνέντευξη, όπου είχε την ευκαιρία να μας μιλήσει για τη ζωή του! Μάθαμε για τα έθιμα ανά τόπο, δηλαδή παρατηρήσαμε πως αλλάζει φορεσιά ανά χώρα, το όνομά του είναι διαφορετικό ανά τόπο, αλλά μας είπε και τα μυστικά του για το πως μοιράζει τόσο γρήγορα τα δώρα του! Περισσότερα θα μάθετε εδώ, παιδιά:Λήψη αρχείου

Κι έτσι, αφού μάθαμε τόσες πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν με τα παιδιά! Τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι σας είναι:

1 χάρτινο πιάτο (αν δεν έχετε, 1 πλαστικό)

βαμβάκι

κόκκινο χαρτόνι (προαιρετικά)

λευκό χαρτί

κόλλα

ψαλίδι

νερομπογιές ή ξυλομπογιές

Παίρνουμε το λευκό χαρτί και σχηματίζουμε έναν μικρό κύκλο με τη βοήθεια μιας μολυβοθήκης ή μιας κούπας στρογγυλής, ώστε να φτιάξουμε το πρόσωπό του. Αφού κόψουμε τον κύκλο, μπορούμε με τη βοήθεια μιας ανοιχτόχρωμης ξυλομπογιάς/ νερομπογιάς σε ροζ ή μπεζ, βάφουμε όλον τον κύκλο. Μόλις τελειώσουμε, παίρνουμε τον κύκλο και τον κολλάμε στο κέντρο του πιάτου μας.

Αφού φτάσαμε ως εδώ, ήρθε η ώρα να πάρουμε ένα κόκκινο χαρτόνι και σχηματίζουμε δύο τρίγωνα με τη βοήθεια των οποίων θα γίνει ο σκούφος του Αγίου! Κολλάμε το ένα τρίγωνο στην άκρη του πιάτου μας και το άλλο τρίγωνο κάθετα σε αυτό, όπως φαίνεται εδώ:

Αν δεν έχουμε κόκκινο χαρτόνι στο σπίτι μας, μπορούμε να βάψουμε κόκκινα τρίγωνα σε ένα λευκό χαρτί με τις νερομπογιές ή τις ξυλομπογιές μας και να τα κολλήσουμε, όπως εξηγήσαμε πριν. Αφού, λοιπόν, κολλήσαμε και τον σκούφο του Αγίου, αυτό που μας μένει είναι να φτιάξουμε μικρά μπαλάκια βαμβακιού, ώστε να φτιάξουμε τη γενειάδα, τα μαλλιά του και να στολίσουμε λιγάκι την άκρη του σκούφου του! Γεμίζουμε το πιάτο όπου έχει κενά με μπαλίτσες από βαμβάκι και δεν μας πειράζει να καλυφθεί λιγάκι το πρόσωπό του, καθώς ο Άγιος έχει πολλά μαλλιά και μούσια!! Τέλος, φτιάχνουμε ματάκια και μυτούλα όπως είναι στη φωτογραφία. Η μυτούλα έγινε με κόκκινο χαρτόνι, αλλά μπορείτε άνετα να τη βάψετε με έναν κόκκινο μαρκαδόρο. Εύκολο λέτε;;; Για ξεκινήστε κι εσείς παιδιά!!!Καλή επιτυχία!!!

Ορίστε και οι δημιουργίες των παιδιών:

Τώρα που γνωριστήκαμε καλύτερα μαζί του, τι λείπει; Να μάθουμε πληροφορίες και για την οικογένειά του…Ο Άη Βασίλης, παιδιά, έχει κι εκείνος οικογένεια και μάλιστα, έχει μια μικρή εγγονούλα!!! Διαβάσαμε, λοιπόν, ένα παραμύθι για την εγγονή του, η οποία θέλει να μας εκφράσει μερικές σκέψεις και παράπονά της για τον Άγιο Βασίλη…Πάμε να διαβάσουμε εδώ τι έχει να μας πει…

Όπως θα είδατε, η εγγονή του Άη Βασίλη δεν είναι και πολύ χαρούμενη που ο παππούς της τρέχει όλο το χρόνο για εμάς, για να μας μοιράσει τα δώρα μας, γιατί ξέρετε εκείνος όλο το χρόνο κουράζεται πολύ με τις ετοιμασίες όλων των παιδιών στον κόσμο…Βέβαια, η εγγονή του αποφάσισε να μην είναι τόσο σκληρή μαζί μας και μας αφήνει να του γράψουμε και φέτος ένα ακόμη γράμμα…Οπότε ήρθε η στιγμή να γράψουμε τις επιθυμίες μας στον Άγιο!!!

Εδώ είναι και το γράμμα που μπορείτε να στείλετε στον Άγιο Βασίλη. Μπορείτε να γράψετε τα στοιχεία σας και έπειτα τι δωράκι θέλετε (εάν δε θέλετε να εκτυπώσετε αυτό το γράμμα, μπορείτε να γράψετε ή να ζωγραφίσετε σε ένα χαρτί τι δώρο θέλετε να σας φέρει φέτος).

Σήμερα, στο κλείσιμο της εβδομάδας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα χριστουγεννιάτικο δεντράκι από αυγοθήκες!! Εσείς έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε ένα τέτοιο δεντράκι;; Για πάμε να δημιουργήσουμε μαζί ένα…

Θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

3 αυγοθήκες (ή 1 χάρτινο πιάτο, σε περίπτωση που δεν έχετε αυγοθήκες)

νερομπογιές

1 λευκό χαρτί

ψαλίδι

κόλλα στικ

μαρκαδόρους

1 κορδέλα που θα βρούμε στο σπίτι μας

Ξεκινώντας, βάζουμε λίγο νερό σε ένα ποτήρι προκειμένου να βρέχουμε κάθε τόσο το πινέλο που θα βουτάμε στις νερομπογιές μας.

Παίρνουμε την πρώτη αυγοθήκη στα χέρια μας και ξεκινάμε να τη βάφουμε με πράσινη νερομπογιά. Εάν δεν έχουμε αυγοθήκες, κόβουμε ένα χάρτινο πιάτο σε 3 τρίγωνα, όπως μπορούμε. Αφού βάψουμε όλα τα κομμάτια πράσινα, τα αφήνουμε λίγο στην άκρη να στεγνώσουν και εμείς συνεχίζουμε με την δημιουργία μικρών στολιδιών.

Για να φτιάξουμε στολίδια για το δεντράκι μας, παίρνουμε ένα λευκό χαρτί και μαρκαδόρους σε ό,τι χρώμα θέλουμε και σχεδιάζουμε μικρά στολίδια. Αυτά μπορούν να είναι είτε κύκλοι, είτε καρδούλες, είτε αστέρια, είτε ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε! Έπειτα κόβουμε με ψαλίδι όλα τα στολίδια που σχεδιάσαμε και τα κολλάμε στις αυγοθήκες, που πλέον έχουν λιγάκι στεγνώσει όσο χρόνο τις αφήναμε στην άκρη.

Στο σημείο αυτό, οι γονείς, ως βοηθοί μας εδώ, μπορούν να κάνουν μια μικρή τρύπα στην κορυφή κάθε αυγοθήκης, όπου θα περάσουμε την κορδέλα μας και το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

Σημείωση για τον ενήλικα που μας βοηθάει στην κατασκευή μας: για να έχουν απόσταση μεταξύ τους τα κομμάτια της κατασκευής μας, θα πρέπει να κάνουμε έναν μικρό κόμπο στην κορδέλα μας, πίσω από κάθε αυγοθήκη ή τριγωνάκι από χάρτινο πιάτο.

Αφού τελειώσαμε με τις κατασκευές μας, παρατηρήσαμε με τα παιδιά ότι δημιουργήσαμε 3 μέρη για κάθε δεντράκι, βάλαμε 3 στολίδια σε κάθε κομμάτι του και μετρήσαμε συνολικά πόσα στολίδια είχε όλο το χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας.

Για να μάθουμε καλύτερα τον αριθμό 3, τον σχεδιάσαμε με το δάχτυλό μας σε πιάτο που είχε μέσα ζάχαρη ή κακάο ή αλάτι, δημιουργήσαμε 3 μπαλίτσες συνολικά και στη συνέχεια, σχηματίσαμε τον αριθμό 3 με πλαστελίνη, με καπάκια ή ό,τι άλλο έχουμε στο σπίτι μας που μας βοηθάει.

Μπορείτε κι εσείς στο σπίτι σας να κάνετε το ίδιο παιδιά! Καλή επιτυχία!!!

Μια εργασία για εσάς, εάν θέλετε να μάθετε ακόμη καλύτερα τον αριθμό 3:Λήψη αρχείου

 

Και στο σημείο αυτό, για πάμε να παίξουμε λιγάκι να θυμηθούμε όσα μάθαμε τις προηγούμενες ημέρες!!! Εδώ θα βρείτε μια λίστα με παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τον Άη Βασίλη και άλλα χριστουγεννιάτικα θέματα.

Καλή διασκέδαση παιδιά!!!

 1. https://www.liveworksheets.com/worksheets/el/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/%CE%91%CE%B7_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82_iq1448426zu
 2. https://www.liveworksheets.com/qy1411122ix
 3. https://www.liveworksheets.com/tl1454593hm
 4. https://www.liveworksheets.com/nf1421362cb
 5. https://www.liveworksheets.com/kh1421649rq
 6. https://www.liveworksheets.com/vd1440243rb
 7. https://www.liveworksheets.com/rj1424084oq
 8. https://www.liveworksheets.com/worksheets/el/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/%CE%93%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%A7%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%9D%CE%91_ds1411383ko
 9. https://www.liveworksheets.com/co1419109rf
 10. https://www.liveworksheets.com/fv1402249fs
 11. https://www.liveworksheets.com/do1419083gp
Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα, Μαθηματικά, προτάσεις απασχόλησης. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση