Νηπιαγωγείο Αγίου Κήρυκα

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Χριστούγεννα

Δεκ 202011

Γεια σε όλους και όλες!!!

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αυτή η τόση αγαπημένη γιορτή μεγάλων και μικρών, αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε αρκετά με όλα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις γιορτινές ημέρες!

Αρχικά, διαβάσαμε την ιστορία ενός ποντικού ο οποίος είχε τη μεγάλη επιθυμία να αγγίξει ένα αστεράκι! Λέτε να κατάφερε τελικά να γίνει πραγματικότητα το όνειρό του; Πάμε να μάθουμε τι συνέβη…



Λήψη αρχείου

Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, ζωγραφίσαμε κι εμείς τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για εμάς και τι είναι αυτό που θα θέλαμε να αποκτήσουμε ή να χαρίσουμε σε κάποιον αγαπημένο μας. Μπορείτε να δείτε μερικές ζωγραφιές των παιδιών εδώ:

Στόχοι παιδιών για τα Χριστούγεννα

Την επόμενη μέρα, αφού συζητήσαμε για το τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και γιατί είναι σημαντική ημέρα για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, συνεχίσαμε με τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων παγκόσμια, δηλαδή σε κάθε γωνιά της γης.



Λήψη αρχείου

Αφού είδαμε ομοιότητες και διαφορές στα ήθη και τα έθιμα ανά χώρα, συνεχίσαμε με την κατασκευή ενός χριστουγεννιάτικο έλατου. Φτιάξαμε ένα έλατο, καθώς ένα κοινό γνώρισμα όλων των λαών είναι ο στολισμός του δέντρου ακόμη κι αν είναι από διαφορετικά υλικά απ’ότι συνηθίζεται στη χώρα μας.

Για να κατασκευάσουμε ένα χριστουγεννιάτικο έλατο, χρειαζόμαστε:

  1. Χαρτόνι πράσινο, για να σχεδιάσουμε τρία τρίγωνα: 1 μεγάλο τρίγωνο, 1 μεσαίου μεγέθους και ένα μικρού μεγέθους τρίγωνο
  2. Χάρακας (για να σχεδιάσουμε τα 3 τρίγωνα)
  3. Κόλλα στικ
  4. Ψαλίδι
  5. Μαρκαδόρους
  6. Βαμβάκι και σκόνη glitter (εάν θέλουμε)

Ορίστε και μερικές δημιουργίες για περισσότερες ιδέες:

 

Με τόση δουλειά όμως μας ήρθε η όρεξη για γλυκό…Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα γλυκό σπιτάκι, ένα μπισκοτοσπιτάκι!! Ιδού τα αποτελέσματα των μικρών ζαχαροπλαστών…



Λήψη αρχείου

Για να φτιάξετε κι εσείς ένα τέτοιο, χρειάζεστε:

1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ

άχνη ζάχαρη

χυμό λεμονιού

smarties ή μερέντα για διακόσμηση

Αρχικά, φτιάχνουμε το γλάσο με 7 κ.σ. άχνη ζάχαρη και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού. Ουσιαστικά, φτιάχνουμε την κόλλα του σπιτιού μας. Μόλις αυτό γίνει αρκετά πηχτό σαν βανίλια (υποβρύχιο), παίρνουμε λίγη ποσότητα και ενώνουμε ανά δύο τα μπισκότα στις μεγάλες άκρες τους (για τους τοίχους του σπιτιού) και αντίστοιχα, στις μικρές πλευρές τους (για τη σκεπή). Σε αυτό το σημείο, περιμένουμε πολύ υπομονετικά να στεγνώσουν για να πάμε στα επόμενα βήματα. Κάναμε λοιπόν τους τοίχους, τη σκεπή μας και περιμένουμε να στεγνώσουν καλά-καλά πριν την ένωση όλων των υλικών…Η αναμονή αξίζει όπως είδατε…Καλή επιτυχία!!!

Συνεχίζοντας και τις επόμενες μέρες με τη γιορτή των Χριστουγέννων, μιλήσαμε για τον Ρούντολφ, τον βοηθό του Άη Βασίλη! Έχουμε ακούσει ότι έχει μια κόκκινη μυτούλα, καθώς δεν μοιάζει με τους άλλους ταράνδους…Αλλά πόσα γνωρίζουμε για εκείνον στην πραγματικότητα; Για πάμε να διαβάσουμε το παραμύθι του Ρούντολφ:



Λήψη αρχείου

Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, προσπαθήσαμε με υλικά που έχουμε στο σπίτι να φτιάξουμε έναν μικρό Ρούντολφ! Για να φτιάξετε κι εσείς έναν Ρούντολφ, χρειάζεστε μόνο λίγο λευκό χαρτί για να σχεδιάσετε τα κέρατα και τα ματάκια, ψαλίδι για να τα κόψετε, μαρκαδόρους για να τα βάψετε (ή νερομπογιές), κόλλα στικ και ρολό υγείας! Δείτε πως έγιναν οι δικοί μας…



Λήψη αρχείου

Και τέλος, φυσικά δεν θα ξεχνούσαμε να πούμε και το τραγούδι του:

Κλείσαμε την εβδομάδα μας συζητώντας για τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και τη Ζάκυνθο. Παρατηρήσαμε πόσο διαφορετικά γιορτάζουν οι άνθρωποι ανά περιοχή στην Ελλάδα και όχι μόνο ανά χώρα σε όλον τον κόσμο.



Λήψη αρχείου

Δεν παραλείψαμε να κάνουμε ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο έθιμο που αγαπούν πολύ τα παιδιά…Και ποιο είναι αυτό; Μπισκότα φυσικά!

Συνταγή για μπισκότα βανίλιας
Χρειαζόμαστε:
190 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Ιδέες για το σερβίρισμα (αφού ψηθούν): μερέντα, τρούφα χρωματιστή, ή γλάσο το οποίο γίνεται με περίπου 7 κ.σ. άχνη ζάχαρη και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού. 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο σας.
Ελπίζουμε να σας αρέσουν!!! Καλή απόλαυση!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Παιδιά, εδώ θα βρείτε και μερικά παιχνίδια για τα Χριστούγεννα προτού φύγετε…Καλή διασκέδαση!!!
1)

2) https://www.liveworksheets.com/mp1431819rr

3) https://www.liveworksheets.com/pz1409924xm

4) https://www.liveworksheets.com/sf1343200gy

5) https://www.liveworksheets.com/pz1409924xm

6) https://www.liveworksheets.com/worksheets/el/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%91%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1_ch1409175kg

7) https://www.liveworksheets.com/ob1423489nt

 

 

CC BY 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων