Έχω δικαιώματα κι εγώ!!!!

 

Στο νηπιαγωγείο μας θα δουλέψουμε ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα τα Δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με τη UNICEF. Ο λόγος που επιλέξαμε το πρόγραμμα είναι να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν, να σέβονται και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους με στόχο να αντιλαμβάνονται την αξία τους και να προσαρμόζουν τη χρήση τους στην καθημερινή τους  ζωή.

DSCN3682DSCN3729

Ξεκινήσαμε λοιπόν με δύο ομαδικές κατασκευές  προκειμένου να δούμε πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά  “Τι είναι παιδί;” και “Τι κάνει ένα παιδί” με αυτές τις κατασκευές φτιάξαμε και τους ήρωες που θα μας συνοδεύουν στη διάρκεια του προγράμματος.

 

 DSCN3658DSCN3659  DSCN3737

Στη συνέχεια είδαμε τι χρειάζονται τα παιδιά.

                          DSCN3656DSCN3657

 

Με αφορμή την αφίσα που κάναμε μιλήσαμε για την unicef , τη δράση της και τη σημαντική και ενεργό συμμετοχή της στη δημιουργία και ψήφιση της Διακήρυξης  των Δικαιωμάτων των Παιδιών.

Το πρώτο κατά εμάς Δικαίωμα

Έχουμε δικαίωμα στο παιχνίδι αλλά και υποχρεώσεις απέναντι σε αυτά.Μάθαμε ότι πρέπει να σεβόμαστε αυτά που έχουμε, να λέμε ευχαριστώ σε όσους μας τα προσφέρουν ,να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση και γνωρίσαμε παίζοντας και απολαμβάνοντας παραδοσιακά παιχνίδια που δυστυχώς δεν τα παίζουν πλέον τα παιδιά.

DSCN3679DSCN3678

DSCN3676DSCN3672

DSCN3673DSCN3674DSCN3670DSCN3669

DSCN3733DSCN3730

DSCN3732

Προβληματιστήκαμε αν όλα τα παιδιά της γης έχουν την ίδια δυνατότητα για παιχνίδι όπως εμείς. Γνωρίσαμε την Αφρική, μιλήσαμε για παλαιότερες εποχές αλλά και για σήμερα που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αντί να απολαμβάνουν όπως εμείς…. εργάζονται σκληρά. Είδαμε εικόνες στο διαδίκτυο και έργα τέχνης με θέμα την παιδική εργασία.Χρησιμοποιούμε το βιβλίο και το υλικό του της Κατερίνας Τζαβάρα “Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης”, καθώς και το υλικό που μας έστειλε η  Unicef.

                                  DSCN3735 DSCN3736    DSCN3734

Το δεύτερο Δικαίωμα μας 

Όλοι είμαστε ίδιοι αλλά και διαφορετικοί. Αυτό είναι δικαίωμα μας και πρέπει ΌΛΟΙ να το σεβόμαστε. Είμαστε άνθρωποι από άλλες χώρες, με διαφορετικές ικανότητες και χαρίσματα. Υπάρχουν δίπλα μας άτομα με αναπηρίες που όμως μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι μας φίλοι και να κερδίσουμε όλοι ικανοποίηση και να ζήσουμε την ευχαρίστηση της συνεργασίας και της προσφοράς. Διαβάσαμε σχετικά μια πολύ ωραία ιστορία “Το γρήγορο κορίτσι ” από το βιβλίο “Ιστορίες για φίλους” των εκδόσεων Διάπλαση.

 Τα παιδιά μας στις φωτογραφίες προσπάθησαν να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες.

DSCN3739

DSCN3728DSCN3727

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά και θα εξελιχθεί ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών, όποτε σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε και άλλες ιδέες μας και φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *