Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.

Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Αποτελεί γενική παραδοχή πως η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν εισβάλλει στη ζωή μας !!

Ενώ η πρόληψη υπάρχει με πολλές μορφές και διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να αναλάβουν διαφορετικές ευθύνες κατά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, οι κίνδυνοι πάντα παραμονεύουν . το πρώτο σημείο επαφής, οι γονείς και ο κηδεμόνας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον ενός παιδιού και τον τρόπο πλοήγησης στον ψηφιακό κόσμο.

Ενεργητική και Παθητική Εποπτεία

Οι ερευνητές κάνουν διάκριση μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων γονικής επίβλεψης: ενεργητική και παθητική. Η ενεργή επίβλεψη συνεπάγεται την παρακολούθηση της καθημερινής ψηφιακής χρήσης των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι όλο το περιεχόμενο στο οποίο έχει πρόσβαση είναι κατάλληλο για την ηλικία και η συνεχής συμμετοχή σε αυτό που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Η παθητική επίβλεψη μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο ενώ το παιδί είναι συνδεδεμένο. Ενώ η ενεργή επίβλεψη αποδεικνύεται ότι έχει την ισχυρότερη θετική επίδραση στην ασφάλεια των παιδιών, η συνεχής επίγνωση της ψηφιακής χρήσης των παιδιών μπορεί να φαίνεται τρομακτική.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται η επίβλεψη να είναι χρονοβόρα. Οι γονείς που αισθάνονται ανίσχυροι στο να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή από τους διαδικτυακούς κινδύνους δεν χρειάζεται πλέον να είναι. Μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των παιδιών τους απλώς επιβλέποντας πού χρησιμοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία στο σπίτι. Πολλοί κακόβουλοι χρήστες αντιλαμβάνονται την παρουσία των γονέων ως αυξημένο κίνδυνο εντοπισμού. Επομένως, το να διατηρείτε το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει ως εξής:

  • Ζητήστε από το παιδί σας να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς όταν χρησιμοποιεί τη συσκευή του.
  • Επιτρέπετε την πρόσβαση σε υπολογιστή μόνο σε κοινόχρηστους χώρους διαβίωσης.
  • Περιορίστε την πρόσβαση κάμερας και μικροφώνου σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων.

Η γονική επίβλεψη φαίνεται να είναι ένας ισχυρός καθοριστικός παράγοντας για την ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών, καθώς τα παιδιά των οποίων η διαδικτυακή δραστηριότητα παρακολουθείται από τους γονείς τους είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα ενός παραβάτη διαδικτυακής αποπλάνησης. Η αποκάλυψη ή η υπαινιγμός του γεγονότος ότι ένας γονέας μπορεί να είναι κοντά έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αποτελεσματικά τους κακόβουλους χρήστες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να παρέχουμε στους γονείς και τους κηδεμόνες τις κατάλληλες γνώσεις και πόρους για το πώς να κρατούν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό οι εταιρείες τεχνολογίας να μην παρέχουν απλώς πόρους, αλλά να διασφαλίζουν ότι οι γονείς παραμένουν ενημερωμένοι για αλλαγές και ενημερώσεις σε διαφορετικές πλατφόρμες. Το απόρρητο στο διαδίκτυο είναι σπάνιο και τα παιδιά δεν κατανοούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κοινής χρήσης προσωπικών στοιχείων στο διαδίκτυο.

Πηγές: https://www.sansimera.gr/worldays/136

https://saferinternet4kids.gr/nea/parentalsupervision/

Ένα βίντεο με απλά λόγια για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας: