Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή…
Στις 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή. Θρησκευτική και εθνική.
Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Παναγίας.
Γιορτάζει όμως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, γιατί μια τέτοια μέρα, στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους μακριά από την Ελλάδα.
Ο φελοπίνακας που γέμισε με φωτογραφίες στάθηκε αφορμή για να συζητήσουμε για τη διπλή γιορτή και συγκεκριμένα, τη γιορτή των “Ε” όπως είπαμε για να τη θυμόμαστε, του Ευαγγελισμού απ’ τη μια και της Επανάστασης από την άλλη. Κόψαμε και κολλήσαμε τα γράμματα των δυο λέξεων και κατασκευάσαμε κρίνους σαν το λουλούδι που έδωσε ο Αρχάγγελος στην Παναγία, αφού πρώτα αγγίξαμε, μυρίσαμε και παρατηρήσαμε από κοντά το λουλούδι που ήρθε στην τάξη μας.
Το κρυφό σχολειό…
Σχολεία δεν υπήρχαν στην Ελλάδα στα χρόνια της σκλαβιάς γιατί οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν να μαθαίνουν ελληνικά γράμματα.Tα Ελληνόπουλα όμως σαν νύχτωνε και το σκοτάδι απλωνόταν
παντού, έπαιρναν κρυφά το δρόμο για την εκκλησία. Εκεί τους περίμενε ο παπάς για να τους μάθει να διαβάζουν και να γράφουν κάτω από το φως του καντηλιού. Μαζί με την ανάγνωση και τη γραφή μάθαιναν ακόμη για την αξία της ελευθερίας και πώς έπρεπε να πολεμήσουν και να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη πατρίδα από τον Τούρκο κατακτητή. Έτσι στο Κρυφό Σχολειό μάθαιναν τα παιδιά όλα όσα δεν μπορούσαν να μάθουν φανερά. Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Ν. Γύζη και προσπαθήσαμε να τον αποτυπώσουμε με το δικό μας τρόπο.
Οι ήρωες της επανάστασης…
Οι Τούρκοι ήταν πολλοί και καλά οπλισμένοι. Οι Έλληνες ήταν λίγοι και χωρίς όπλα. Είχαν πάρει όμως την απόφαση πως θα ελευθερωθούν. Πολεμούν και στη στεριά και στη θάλασσα για να διώξουν τον βάρβαρο κατακτητή μακριά από την Ελλάδα.
Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία στα βουνά οπού βγήκαν κλέφτες, αφού δεν είχαν καθόλου στρατό και όπλα. Έκαναν ανταρτοπόλεμο. Οι πιο γενναίοι πολεμιστές έγιναν και ήρωες και εμείς τους θυμόμαστε μέχρι σήμερα.
Αφού γνωρίσαμε μερικούς γενναίους πολεμιστές τους παρατηρήσαμε αποτυπώσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τα χαρακτηριστικά κυρίως του προσώπου τους.
Η Ελληνική μας σημαία…
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, καθορίστηκε και η σημαία της, το εθνικό αυτό σύμβολο που χαρακτηρίζει κάθε χώρα.
Τι συμβολίζει η Ελληνική σημαία;
Τα χρώματα γαλάζιο και λευκό συμβολίζουν, το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων.
Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ».
Ο Λευκός Σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.
Φτιάχνω ένα χαρτί να μοιάζει με πάπυρο!
Πάπυρος ονομαζόταν το χαρτί που έγραφαν τα αρχαία χρόνια. Ήταν κάπως έτσι…
Φτιάξαμε τους δικούς μας πάπυρους και γράψαμε πάνω με πινέλο το σύνθημα ” Ελευθερία ή Θάνατος”.
Η στολή του τσολιά…
Η στολή του Εύζωνα, εμφανίστηκε στην Επανάσταση του 1821 και έκτοτε καθιερώθηκε η φουστανέλα ως επίσημη ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών. Κάθε κομμάτι από το οποίο αποτελείται, έχει τη δική του σημασία.
Φουστανέλα
Η φουστανέλα, είναι ανδρική βαμβακερή φορεσιά με 400 πτυχές, όσες και τα
χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Το χρώμα της είναι λευκό, που συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων. Για να φτιαχτεί μια φουστανέλα χρειάζονται περίπου 30 μέτρα ύφασμα.
Τα κρόσσια που κρέμονται πάνω στη φούστα, έχουν μπλε-άσπρο χρώμα, όπως η Γαλανόλευκη Σημαία.
Φέρμελη
Πρόκειται για το γιλέκο των Ευζώνων, του οποίου η κατασκευή χρειάζεται ένα μήνα.
Είναι κεντημένο με λευκά και επίχρυσα νήματα, που δημιουργούν λαογραφικές απεικονίσεις.
Επίσης, κεντημένα πάνω στο γιλέκο είναι τα αρχικά Χ.Ο, που πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός ορθόδοξος.
Φέσι
Φάριο ονομάζεται το καπέλο του Εύζωνα, το οποίο στο κέντρο του έχει το Εθνόσημο. Παλαιότερα στο κέντρο του υπήρχε η βασιλική κορώνα.
Τσαρούχια
Τα τσαρούχια είναι τα υποδήματα της φορεσιάς, με τη χαρακτηριστική μαύρη φούντα στη μύτη. Είναι δερμάτινα και η σόλα τους έχει από 60 έως 120 καρφιά. Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά. Το σχήμα και η μορφή τους, χρησίμευε σε μάχες σώμα με σώμα, καθώς στις φούντες έκρυβαν κοφτερά αντικείμενα που τραβούσαν απότομα και ξάφνιαζαν τον εχθρό.
Παρατηρήσαμε τα αντικείμενα της στολής του τσολιά που βρήκαμε στην τάξη μας, καθώς και ένα από τα όπλα της εποχής, την πιστόλα ή πιστόλι.
Στη συνέχεια φτιάξαμε και τα δικά μας τσολιαδάκια για τα αγόρια και τις Αμαλίες για τα κορίτσια.
Μάθαμε τραγούδια, είδαμε ιστορίες και κάναμε δραστηριότητες με σκοπό να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για αυτή τη διπλή γιορτή…