1. Ζω καλύτερα – Ευ Ζην
Υποθεματική: ΥΓΕΙΑ: Ασφάλεια στο δρόμο
Εργαστήριο 1
Μέσα από την συζήτηση ανιχνεύουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών για το θέμα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
Τίθεται ο αρχικός προβληματισμός.
-Με ποιόν τρόπο έρχεστε στο σχολείο; -Πεζοί, με αυτοκίνητο, με μηχανάκι ή με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς;
-Φοράτε κράνος όταν έρχεστε με το μηχανάκι των γονιών σας στο σχολείο; -Φοράτε ζώνη ασφαλείας όταν είστε στο αυτοκίνητο;
-Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στον δρόμο; -Ποιοι έφτιαξαν τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας; – Γιατί;
-Εξαιρούνται των κανόνων τα μικρά παιδιά; -Είναι ασφαλές να μιλάει ο/η οδηγός οχημάτων και δίκυκλων στο κινητό του τηλέφωνο όταν οδηγεί; -Τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν/ην και στους άλλους;
Εργαστήριο 2
Διαβάσαμε και είδαμε το παραμύθι «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ.» Συγγραφέας: Πιτσιδοπούλου Ελένη. Με τη βοήθεια του βιβλίου του κυρίου Κ.Ο.Κ μαθαίνουμε τα σήματα και συζητάμε για την χρησιμότητά τους. Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σήματα που βλέπουμε
μαθαίνοντας ποιο χρώμα σημαίνει απαγορεύεται και ποιο επιτρέπεται.
Παίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων: -Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε κόκκινο κύκλο; -Μπορούμε να το «διαβάσουμε»;
– Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε μπλε κύκλο; Eπιτρέπει ή απαγορεύει; -Τι σημαίνουν τα σήματα που βρίσκονται μέσα σε κόκκινο
τρίγωνο; -Τι σηματοδοτεί το STOP και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν το βλέπουν; – Τι σημαίνουν τα χρώματα και τα σχήματα στα σήματα; -Ποια είναι η χρησιμότητα των παράλληλων λευκών γραμμών που υπάρχουν στους δρόμους; -Ποια είναι τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη για τα οχήματα; -Τα φανάρια που αφορούν του πεζούς, απεικονίζουν δύο ανθρωπάκια, τον Σταμάτη (Κόκκινο) και τον Γρηγόρη
(Πράσινο). Τι σηματοδοτούν; Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας με καινούργιες έννοιες και λέξεις όπως: δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, διάβαση πεζών, τροχονόμος, μονόδρομος… Φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις με την λέξη «δρόμος» και συμπληρώνουμε το φύλλο εργασίας στο οποίο πρώτα ψάξαμε και βρήκαμε το κατάλληλο μοτίβο έπειτα σχεδιάσαμε και ζωγραφίσαμε το σήμα που μας έκανε εντύπωση και τέλος το τοποθετήσαμε στην κατηγορία που ανήκε.
Εργαστήριο 3
Διαβάζουμε το παραμύθι: Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας. Συγγραφέας: Κατερίνα Βαϊμάκη. Το παραμύθι μας δίνει την αφόρμηση για να κάνουμε εννοιολογικές προεκτάσεις και να διατυπώσουμε ερωτήματα.
-Τι πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε ποδήλατο; -Ποιόν εξοπλισμό πρέπει να έχουμε; -Υπάρχουν επαρκείς ποδηλατοδρόμοι στην πόλη μας;
-Υπάρχει πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στην πόλη μου; Έπειτα συμπληρώνουμε το φύλλο εργασίας βάζοντας στη Σοφία τα απαραίτητα που πρέπει να έχει μαζί της για να είναι ασφαλής με το ποδήλατο.
Εργαστήριο 4
Παρουσιάζουμε στην ολομέλεια της τάξης, εικόνες οδικών ατυχημάτων και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν και να εκφράσουν την εκδοχή τους για το πώς μπορεί να προκλήθηκαν. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο μπορούν τα ατυχήματα να προκληθούν επειδή κάποιος από τους εμπλεκόμενους είχε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Συζητάμε για την σημασία που έχει να φοράμε ζώνη ασφαλείας και τα παιδιά να κάθονται στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων. Είναι σημαντικό οι πεζοί να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τις διαβάσεις, να λαμβάνουν υπόψη τους τα φανάρια και να γίνεται η χρήση των πεζοδρομίων. Οι ποδηλάτες απαιτείται να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους με το σωστό εξοπλισμό.
Έπειτα καταγράφουμε τους κανόνες σωστής οδική συμπεριφοράς και ζωγραφίζουμε αυτόν που μας έκανε εντύπωση με σκοπό να φτιάξουμε ένα ομαδικό κολάζ και να το κολλήσουμε να το δουν και οι γονείς.
Τέλος, συμπληρώνουμε το φύλλο εργασίας που δείχνει εικόνες σωστής και λάθος οδικής συμπεριφοράς και βάζουμε χρώμα στις εικόνες με την καλή οδική συμπεριφορά.
Εργαστήριο 5
Κατασκευή χάρτινου φαναριού «ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» και εκμάθηση κανόνων του σωστού πεζού.
-Πότε διασχίζουμε το δρόμο όταν το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο; -Τι κάνουμε όταν το πράσινο ανθρωπάκι (ο Γρηγόρης) αναβοσβήνει;
– Αν υπάρχει Τροχονόμος ή Σχολικός Τροχονόμος, τότε τα σήματα και τα φανάρια που υπάρχουν ισχύουν;
Τέλος, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κατασκευάζουν μακέτα με δρόμους και σήματα, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα αυτοκινητάκια του σχολείου μας. Μία ομάδα φτιάχνει την μακέτα, μια άλλη ομάδα κατασκευάζει τα σήματα και τους φωτεινούς σηματοδότες, μια άλλη ομάδα φτιάχνει τους δρόμους πάνω στην μακέτα.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μας επισκέφτηκαν εκπρόσωποι του αστυνομικού τμήματος και μας εξήγησαν εκτενέστερα τους κανόνς του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Εργαστήριο 6
Μάθαμε τον κανόνα των 5 βημάτων( όσα και τα δάχτυλά μας) προκειμένου να περάσουμε απέναντι έναν δρόμο που δεν έχει διάβαση. Έπειτα σχεδιάσαμε την παλάμη μας και σε κάθε δάχτυλο τοποθετήσαμε και ένα βήμα. Τέλος, ήταν μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τον αριθμό 5 με αφορμή τους κανόνες αλλά και το γράμμα “Σ,σ, ς ” με αφορμή τις λέξεις Σήμα, και Στοπ.
Εργαστήριο 7
Από όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινότητα για να ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και να καταλάβουν την σπουδαιότητά τους.
Τέλος, κάναμε αξιολόγηση αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Έπρεπε να διαλέξουμε τυχαία και να κατηγοριοποιήσουμε τα σήματα του Κ.Ο.Κ. με κριτήρια το σχήμα αλλά και την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Ακόμη συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας με αντιστοίχιση κάποιων σημάτων και τέλος κάναμε ο καθένας την αυτοαξιολόγησή του για το πρόγραμμα.