EU-CODE_WEEK ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Τα παιδιά συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο EU Code Week_2024 για το πρόγραμμα eTwinning : “What the tree is telling me”, συνδυάζοντας τη μάθηση με το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα. Αφού ανακάλυψαν το φθινόπωρο μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, συνέχισαν την εξερεύνησή τους μέσα από το βιωματικό παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας το BeeBot, ένα εκπαιδευτικό ρομποτάκι, προγραμμάτισαν τις διαδρομές του, ώστε να συλλέξει τα φθινοπωρινά φύλλα πριν επιστρέψει στο σπίτι του. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά ανέπτυξαν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού, λογικής σκέψης και συνεργασίας, μαθαίνοντας παράλληλα με έναν ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.

1 2 3   6 7

Οι Νηπιαγωγοί

Ιωάννα Χρυσανθακοπούλου & Μαρίνα Τζώκα

Δράση “Παιδί Αστέρι”

post αστερι της εβδομαδας

Ύστερα από επιθυμία των παιδιών αποφασίσαμε να επαναλάβουμε και φέτος την δράση “Το αστέρι της εβδομάδας” με ημερομηνία έναρξης για το τμήμα 2 την Δευτέρα 2/12Σκοπός αυτής της δράσης είναι να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών, να τα υποστηρίξουμε ώστε να μάθουν να εκτιμούν ό,τι τα κάνει ξεχωριστά αλλά και να μπορέσουν να αντιληφθούν και να σεβαστούν την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα των άλλων παιδιών.

Κάθε Παρασκευή θα επιλέγεται ένα παιδί και θα γίνεται το αστέρι της επόμενης εβδομάδας. Εκείνη την ημέρα το παιδί “αστέρι” θα παίρνει στο σπίτι την πρόσκληση και την “τσάντα του αστεριού” την οποία θα γεμίζει με τα πράγματα που επιθυμεί να παρουσιάσει στους συμμαθητές του/της. Το Σαββατοκύριακο το παιδί “αστέρι” με την βοήθεια των γονιών του θα επιλέγει τα αγαπημένα του πράγματα που θα μας βοηθήσουν να το γνωρίσουμε καλύτερα όπως: το αγαπημένο του βιβλίο, παιχνίδι, μουσική, φωτογραφίες ή ό,τι άλλο επιθυμεί.
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα οργανώνονται μικρές δραστηριότητες (μια κάθε μέρα) που θα αφορούν το παιδί “αστέρι“, οι δραστηριότητες δεν θα είναι πάντα οι ίδιες και θα προσαρμόζονται στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Οι γονείς του κάθε παιδιού είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στην δράση και μπορούν να επισκεφτούν το σχολείο μας (κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης για την ημέρα και την ώρα της επίσκεψης) ώστε να πραγματοποιήσουν μια από τις δραστηριότητες μαζί με το παιδί τους.
Ευχόμαστε η δράση αυτή να προσφέρει δημιουργικές στιγμές και όμορφες αναμνήσεις τόσο στα παιδιά όσο και σε εσάς!

Navitrolla: Ταξίδι στο σουρεαλισμό μέσα από τα έργα ενός σύγχρονου καλλιτέχνη

Κατά την εξερεύνηση του έργου του Navitrolla, ενός σύγχρονου καλλιτέχνη γνωστού για τις σουρεαλιστικές του συνθέσεις, παρατηρήσαμε τη μοναδική του χρήση σουρεαλιστικών στοιχείων, με ιδιαίτερη έμφαση στην παιχνιδιάρικη απεικόνιση των μανιταριών, που συχνά εμφανίζονται ως κεντρικά μοτίβα στους πίνακές του. Ο Navitrolla δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο χιούμορ και φαντασία, με τα έργα του να συνδυάζουν την οπτική αίσθηση με την ψυχαγωγία, δημιουργώντας μοναδικούς, φανταστικούς κόσμους που ξυπνούν την περιέργεια και την δημιουργικότητα.

Εμπνευσμένοι από το ξεχωριστό του στυλ, οι μαθητές μας συμμετείχαν σε μια δημιουργική δραστηριότητα όπου δημιούργησαν τα δικά τους έργα τέχνης με θέμα τα μανιτάρια, πειραματιζόμενοι με χρώματα, σχήματα και μορφές για να αποτυπώσουν τη σουρεαλιστική προσέγγιση του Navitrolla. Οι μαθητές επίσης μπήκαν οι ίδιοι στο ρόλο ενός σουρεαλιστή ζωγράφου και προσπάθησαν να προσθέσουν τα δικά τους σουρεαλιστικά στοιχεία σε πίνακες του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.2 0 2 5 7

eTwinning-Η Ειρήνη μέσα από τα μάτια των παιδιών

pngegg 8

Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με το πρόγραμμα eTwinning “Together for Peace” (Μαζί για την Ειρήνη), είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το βαθύτερο νόημα της ειρήνης και πώς αυτή μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από τα μάτια των παιδιών. Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης, συμμετείχαν σε βιωματικές, εικαστικές και άλλες δραστηριότητες.
Πατώντας στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε πώς προσεγγίσαμε το θέμα και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης “Η ειρήνη μέσα από τα μάτια των παιδιών”.
Kindergarten of Afidnes Peace in the eyes of children Gr

Ενημέρωση προόδου Α΄ τριμήνου για το τμήμα 2

16 Ενημέρωση γονεων ιδέες | παιδιά, γονείς, εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς,

η ενημέρωση γονέων για το τμήμα 2 θα γίνει μεταξύ 13:15 και 14:30 τις παρακάτω ημέρες:
  • Τετάρτη 27/11
  • Πέμπτη 28/11
  • Παρασκευή 29/11
  • Δευτέρα 2/12
  • Τρίτη 3/12
  • Τετάρτη 4/12
Η ενημέρωση θα κρατάει περίπου 15 λεπτά για το κάθε παιδί και μπορεί να γίνει είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά στις ώρες που θα δηλώσετε.
Στο σχολείο υπάρχει λίστα όπου μπορείτε να συμπληρώσετε την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε, εναλλακτικά μπορείτε να δηλώσετε την διαθεσιμότητά σας τηλεφωνικά.
Στην περίπτωση που δεν μπορείτε τις συγκεκριμένες ώρες παρακαλώ ενημερώστε μας για την διαθεσιμότητά σας.

Ευρωπαϊκή Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών

Ανώνυμο σχέδιο

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την συμμετοχή του σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Δράση Ανταλλαγής Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών στην οποία εμπλέκονται 33.000 μαθητές από 403 σχολεία σε 22 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Τα παιδιά τις προηγούμενες ημέρες δημιούργησαν με πολύ κέφι τα χειροποίητα στολίδια τους, τα οποία ήδη ταξιδεύουν σε διαφορετικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Πέρα από τα στολίδια, κάθε σχολείο ετοίμασε πληροφοριακό υλικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) για το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στον τόπο τους, το οποίο επίσης στάλθηκε στα σχολεία της κάθε ομάδας.

Το Νηπιαγωγείο μας ανήκε στην 8η ομάδα (Group 8) μαζί με ακόμη 22 σχολεία από 13 Ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία (2), Κροατία (1), Τσεχία (1), Γαλλία (3), Γερμανία (1), Ελλάδα (2), Ουγγαρία (1), Ιταλία (1), Λιθουανία (2), Πολωνία (1), Πορτογαλία (1), Ρουμανία (2), Ισπανία (4).

Ευχόμαστε τα στολίδια που με πολλή αγάπη δημιουργήσαμε να δώσουν χαρά στα παιδιά που θα τα παραλάβουν και να ομορφύνουν τις τάξεις τους. Παράλληλα, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα έχουμε την ευκαιρία να στολίσουμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια από διαφορετικές χώρες, αποκτώντας μια μικρή «γεύση» από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό άλλων χωρών.

Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά μας όχι μόνο εκφράζουν τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, αλλά μαθαίνουν και τη σημασία της ανταλλαγής, της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που μας φέρνει όλους πιο κοντά, και αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι μπορούμε να μοιραστούμε το πνεύμα τους πέρα από σύνορα και αποστάσεις.

Πατώντας πάνω στην εικόνα μπορείτε να δείτε τα διαφορετικά μέρη στα οποία στείλαμε τα στολίδια μας και τις ευχές μας!

WhatsApp Image 2024 11 20 at 15.27.00 a1328fbf

The well-being in nature #CodeWeek2024

pngegg 8

Οι μαθητές, στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning “Calendar of Well-being in School” (Ημερολόγιο Ευημερίας στο Σχολείο) και της “Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2024”, συμμετείχαν σε δραστηριότητες που είχαν ως στόχο την ανάπτυξη της υπολογιστικής και προγραμματιστικής σκέψης τους.

Το θέμα μας ήταν το φθινόπωρο και οι αλλαγές που φέρνει στη φύση. Μέσω αυτού του θέματος, εμπλέξαμε τους μαθητές σε δραστηριότητες που ενίσχυσαν την προγραμματιστική και υπολογιστική τους σκέψη. Ήρθαν σε επαφή με τη φύση, παρατηρώντας και ανακαλύπτοντας τα χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων στα δέντρα. Στη συνέχεια, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, ανέλαβαν τον ρόλο του ντετέκτιβ στον διαδραστικό πίνακα για να ανακαλύψουν τα χαμένα χρώματα του φθινοπώρου. Ακολούθως, συνέλεξαν φύλλα από την αυλή και τα κατηγοριοποίησαν ανά χρώμα, μαθαίνοντας βασικές έννοιες κωδικοποίησης. Τέλος, βοήθησαν το Bee-Bot να συγκεντρώσει φύλλα προτού επιστρέψει στο σπίτι του, συνδυάζοντας έτσι τη μάθηση με το παιχνίδι! Η δράση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων συμμετοχής στους μαθητές.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να μπορέσετε να δείτε τις δράσεις μας:

Kindergarten of Afidnes EU Code Week 2024 Gr

Kindergarten of Afidnes_EU Code Week 2024_Gr

2α 1α

 

Μέσα από τη Νεραϊδόπορτα

14304

Διαβάσαμε το παραμύθι “Μέσα από τη Νεραϊδόπορτα”, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούμε για τα μικρά θαύματα της φύσης, που, αν και φαινομενικά ασήμαντα, κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή μας. Παρατηρήσαμε πώς ένα μικρό σποράκι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο δέντρο και πώς η επαφή μας με τη φύση μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη.

Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο:

«Κανείς δεν είναι ασήμαντος, όσο μικρός κι αν είναι», είπε η νεράιδα.
«Να θυμάσαι πως μια γιγάντια βελανιδιά ξεκινά πάντα από ένα τόσο δα βελανιδάκι!»

Πέρνα το κατώφλι της νεραϊδόπορτας κι ανακάλυψε έναν κόσμο όπου ακόμα και το μικρότερο πλάσμα στη φύση βοηθά ώστε να θραφεί η γη και να υπάρχει διαδοχή στις εποχές του χρόνου.

Γιατί η αλλαγή ξεκινάει από εσένα!

Εμπνευσμένοι από το βιβλίο, δημιουργήσαμε το δέντρο της ιστορίας με τον δικό μας τρόπο, καθώς και ένα ανθρωπάκι φτιαγμένο από φθινοπωρινά φύλλα, που μας θύμισε τις όμορφες φθινοπωρινές εικόνες του παραμυθιού.

2 0 2 5 17 kusbm914m48

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης – World Kindness Day (13 Νοεμβρίου)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καλοσύνης, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου, συμμετείχαμε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό στο eTwinning πρόγραμμα “Together for Peace”, μαζί με τους εταίρους μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συνεργασία μας στόχευσε στην προώθηση της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης, με βασικό άξονα τη δύναμη της καλοσύνης ως θεμέλιο για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις και, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, αφήγηση ιστοριών και δημιουργία αφίσας, έμαθαν τι σημαίνει να είσαι καλός, να βοηθάς, να μοιράζεσαι και να σέβεσαι τους άλλους. Δημιουργήσαμε όλοι μαζί έναν “Τοίχο Καλοσύνης” με μικρά καθημερινά παραδείγματα καλών πράξεων, ενισχύοντας στα παιδιά την κατανόηση ότι ακόμα και η πιο μικρή πράξη ευγένειας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, να ανταλλάξουν ιδέες και να κατανοήσουν ότι η καλοσύνη δεν έχει σύνορα, αλλά είναι μια παγκόσμια αξία που μας ενώνει όλους.

Με τέτοιες δράσεις καλλιεργούμε από νωρίς τις βάσεις για μια κοινωνία πιο ευγενική, πιο ειρηνική και πιο ανθρώπινη. Γιατί, όπως λέμε και στα παιδιά μας:
“Η καλοσύνη είναι δύναμη. Και ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη από αυτή.”

Πατώντας στη φωτογραφία παρακάτω μπορείτε και εσείς να θαυμάσετε το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας!

Stigmiotypo othonhs 2025 05 18 223942

Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Μουσείου Άρτου

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε με τους μαθητές μας το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στον Βαρνάβα. Παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα για το δέντρο της Ελιάς και τον καρπό της. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πώς γίνονταν το παραδοσιακό λιομάζωμα,  να στρώσουν το λιόπανο κάτω από το δέντρο, να χτυπήσουν με την βέργα τα κλαδιά της για να πέσουν οι καρποί και να μαζέψουν τις ελιές  μέσα στο καλάθι. Στη συνέχεια έφτιαξαν λαδόψωμα, τα ζύμωσαν και τα έψησαν στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Γνώρισαν τα παραδοσιακά ψωμιά πολλών περιοχών της χώρας μας και έμαθαν για την σημασία του ψωμιού στην λαϊκή μας παράδοση.  Τέλος, τα παιδιά έφαγαν το κολατσιό τους στο παραδοσιακό ξύλινο σπιτάκι του κήπου.

462535780 918031639768686 16809896002646273 n 462538873 1486242688740706 3583814011524006596 n 462552616 1252589605949764 2492752120594664749 n 462555969 488973127533511 5286969710966383627 n 462539410 1505975530090652 5759523450393884798 n 462545381 479806024441782 3484414182725897075 n 462559257 1273382804018175 8633540817080305151 n 1 462562650 1208293026921935 8596966595195962475 n 462563964 1786728255471409 5808931028774897858 n 462569089 2881671828656310 5628026891249699744 n