eTwinning-“The little penguin is looking for new home”-1o μέρος

Το Νηπιαγωγείο μας το σχολικό έτος 2019-20 συμμετέχει πρώτη φορά σε eTwinning πρόγραμμα με τίτλο: “The little penguin is looking for new home”. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν 8 σχολεία από 5 χώρες(Ελλάδα,Ισπανία,Πολωνία,Βουλγαρία και Τουρκία) και έχει θέμα την κλιματική αλλαγή. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας πιγκουίνος που ψάχνει για νέο σπίτι μετά την καταστροφή του δικού του.                                                          Η ενασχόληση μας με το θέμα άρχισε στις 20 Ιανουαρίου (παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τους πιγκουίνους).Εδώ χρειαστήκαμε τη βοήθεια ενός γονέα. Κάποια στιγμή χτυπάει δυνατά η πόρτα. Πηγαίνουμε με τα παιδιά να ανοίξουμε για να δούμε ποιος είναι. Στην πόρτα στέκεται ένας πιγκουίνος.Τον παίρνουμε τον παρατηρούμε και βλέπουμε ότι στην πλάτη του, σε μια θήκη, μεταφέρει ένα διπλωμένο χαρτί. Το ξεδιπλώνουμε και διαβάζουμε. Είναι η ιστορία του μικρού πιγκουίνου: Ο πιγκουίνος ήρθε από την Ανταρκτική.Ζούσε εκεί μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του. Μια μέρα όμως παρουσιάστηκε γκρίζος καπνός από τις φωτιές της Αυστραλίας και οι πιγκουίνοι δεν μπορούσαν να ανασάνουν. Δίχως δεύτερη σκέψη ανέβηκαν σε ένα παγοθραυστικό πλοίο που περνούσε από κει και έφυγαν. Σκοπός τους να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να ζητήσουν βοήθεια για να σώσουν το σπίτι τους. Έτσι έφτασε και ο δικός μας πιγκουίνος στο λιμάνι της Ζακύνθου.

Έπρεπε να μάθουμε αν έλεγε αλήθεια στο γράμμα του ο πιγκουίνος γι’αυτό παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο μερικά βίντεο από τις φωτιές της Αυστραλίας. Τα παιδιά κατάλαβαν ότι έλεγε αλήθεια. Ψάξαμε στον παγκόσμιο χάρτη και στην Υδρόγειο σφαίρα και βρήκαμε την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Είδαμε πόσο κοντά βρίσκονται.

Αποφασίσαμε να βρούμε όνομα για τον πιγκουίνο μας. Τα παιδιά πρότειναν διάφορα ονόματα τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία. Για τη διαδικασία χρησιμοποιήσαμε μαρκαδόρους. Και με δημοκρατικό τρόπο ονομάσαμε τον πιγκουίνο μας “Πίκο”.

 

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας διαμορφώνοντας τις ρουτίνες σύμφωνα με το eTwinning πρόγραμμα μας. Φτιάξαμε τροχό με τις εποχές και τους μήνες και πιγκουινάκια για ημέρες της εβδομάδας.

 

Ο Πίκο μας θύμισε τους κανόνες της τάξης τους οποίους ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε μια αφίσα.

 

Το ταμπλό μας συμπληρώθηκε με τέσσερις πιγκουίνους που σχηματίζουν το 2020 και με μηνύματα που έγραψαν τα παιδιά.