Συνταγή για αλατοζύμη

Πάσχα έρχεται… Δεν είναι δυνατόν να μην φτιάξουμε πασχαλινά στολίδια. Πως θα γίνει όμως αυτό, όταν δεν μπορούμε να βγούμε να ψωνίσουμε; Μια λύση είναι οι κατασκευές με αλατοζύμη.

Το υλικό αυτό μοιάζει αρκετά με πλαστελίνη, αλλά όταν ψηθεί σκληραίνει και γίνεται σαν πηλός. Οι κατασκευές με αλατοζύμη χρησιμοποιούνται συχνά στο νηπιαγωγείο για 2 λόγους. Πρώτον είναι ένας οικονομικός τρόπος να πλάσουν τα παιδιά κάτι με τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας την ποσότητα που θέλουν (που συνήθως είναι μεγάλη), και δεύτερον είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βάλουμε τα παιδιά να σκεφτούν για την εκτέλεση της συνταγής.

Όπως θα δείτε παρακάτω στις ποσότητες δεν σας υποδεικνύουμε  κάποιο τρόπο για να μετρηθούν, αλλά τις μετράμε με “δόσεις” και υπάρχει σκοπιμότητα γι’ αυτό.  Συγκεκριμένα όταν η δραστηριότητα γίνεται στην τάξη λέμε στα παιδιά ότι πρέπει να βάλουμε τόσο νερό όσο και αλάτι, ώστε να καταλάβουν τα παιδιά ότι μιλάμε για την ίδια ποσότητα (εάν δεν γίνει αντιληπτό το εξηγούμε). Βέβαια εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πώς θα μετρήσουμε το αλάτι (στερεό) και πως το νερό (υγρό) για να είναι ίδια;  Εδώ θέλουμε να βάλουμε τα παιδιά στη διαδικασία να σκεφτούν τρόπους να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό. Μετά από αρκετή συζήτηση και αποτυχημένες προσπάθειες μέτρησης (ορισμένα παιδιά θα προτείνουν να τα μετρήσουμε με μέτρο, καθώς γνωρίζουν ότι το ύψος τους το μετράτε με το μέτρο) θα καταλήξουν είτε σε ζυγαριά (που συνήθως δεν έχουμε στο νηπιαγωγείο) είτε σε ποτήρια.

Εμείς σας καλούμε να πειραματιστείτε μαζί με τα παιδιά σας. Να φτιάξετε την αλατοζύμη και στη συνέχεια να κατασκευάσετε τα πιο όμορφα πασχαλινά στολίδια με αυτήν. Τα στολίδια μπορείτε να τα βάψετε αφότου στεγνώσουν είτε με τις δαχτυλομπογιές  (δείτε προηγούμενη ανάρτηση) είτε με τα χρώματα που ήδη έχετε.

 

Συνταγή για αλατοζύμη

Υλικά

  • 1 δόση αλάτι
  • 1 δόση νερό
  • 3 δόσεις αλεύρι

 

Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα σε ένα δοχείο. Εάν είναι πολύ σκληρό το ζυμάρι μας, τότε προσθέτουμε λίγο νερό (1 κουταλάκι). Τις κατασκευές σας μπορείτε να την ψήσετε στους 160oC αλλά προσέχετε μην σας αρπάξει!