ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΜΕΡΟΣ Α ΄

Dragonfly-2

Θα μιλήσουμε για ένα άλλο έντομο , την Πεταλούδα! Οι πεταλούδες είναι από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα πλάσματα του πλανήτη μας ,αν και φαντάζει περίεργο που η Μητέρα Φύση επέλεξε σαν σημείο «εκκίνησης» της πεταλούδας, την κάμπια.

Από κάμπια σε πεταλούδα: Η διαδικασία της μεταμόρφωσης.

Η διαδικασία της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης της κάμπιας σε πεταλούδα βασίζεται σε τέσσερα στάδια ζωής κατά τα οποία το έντομο αποκτά διαφορετική μορφή κάθε φορά:

1.το εμβρυϊκό στάδιο, αβγό 

2.το στάδιο της προνύμφης ή κάμπιας,

3.το στάδιο της χρυσαλλίδας

4.και το τελικό στάδιο του ενήλικου εντόμου(πεταλούδα).

Στο βίντεο του National Geographic που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την πλήρη διαδικασία μεταμόρφωσης, καθώς μια κάμπια μετατρέπεται σε πεταλούδα.

Παρακάτω θα δείτε κάποιες εντυπωσιακές εικόνες!!! Θα παρατηρήσετε ότι κάποιες φορές η κάμπια μπορεί να είναι και πιο εντυπωσιακή από την μετέπειτα πεταλούδα! Η πεταλούδα στο μέλλον θα έχει τα φτερά της για να αποφύγει τον εχθρό, ενώ όσο είναι ακόμα κάμπια ο μόνος τρόπος για να αμυνθεί είναι ο ψεύτικος συναγερμός ότι είναι τοξική, χάρη στα έντονα χρώματα στο σώμα της.

ΚΑΜΠΙΑ

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Αφού απολαύσαμε τις όμορφες εικόνες, πάμε τώρα να φτιάξουμε πεταλούδες!!!

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ.

ΙΔΕΕΣ:

χαρτοπετσέτα ή ρολό κουζίνας,  ζωγραφίζετε με μαρκοδόρους τα φτερά και ένα μανταλάκι για σώμα – κεραίες σύρμα πίπας.

 

σε περιοδικά ή εφημερίδες κόβουμε μία πεταλούδα…. ενώνουμε τα 2 φύλλα με σχήμα πεταλούδας στη μέση με ξυλάκια… βάφουμε με μπογιές τα φτερά!

 

ΈΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ!

ΚΑΙ ΈΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: