ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στα πλαίσια δράσεων προληπτικού χαρακτήρα σε μαθητές σχολικών μονάδων, που υλοποιεί το Υπουργείο υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας   επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Πολλωνίων  η κ .Κ. Κοντογιάννη  ,επισκέπτρια υγείας του Κ.Υ Μήλου και μας  έκανε δύο παρουσιάσεις  μια  για την «Υγιεινή διατροφή» που την παρακολούθησαν όλοι    και μια με θέμα «Μεγαλώνω και αλλάζω» στους μαθητές Δ,Ε και ΣΤ .

Ήταν όλα πολύ ενδιαφέροντα .Ευχαριστούμε πολύ!!!

 

Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο Πολλωνίων

.jpg

KIKA1

KIKA2

.jpg

Την επόμενη μέρα ακολουθώντας τις συμβουλές  της κ.Κίκας φάγαμε μαρουλοσαλάτα από τα μαρουλάκια του θερμοκηπίου που φτιάξαμε με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων ,των παιδιών του Δημοτικού και φυσικά των δασκάλων μας στην αυλή του σχολείου.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο αρτοποιείο

 

Το Πάσχα πλησιάζει. Έτσι κι εμείς αρχίσαμε τις προετοιμασίες .Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2023 επισκεφτήκαμε το αρτοποιείο του κ.Γιάννη Μάλλη  στον Αδάμαντα για τα πασχαλινά ζυμώματα.

Ο κ.Γιάννης μας υποδέχτηκε με χαρά  και  μας ξενάγησε στο χώρο του εργαστηρίου όπου παράγονται το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα ,μας εξήγησε για το πώς παράγεται το ψωμί και μας  μίλησε για το τι συνήθιζαν να φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου  το Σάββατο του Λαζάρου και τη Μεγάλη Εβδομάδα .Έθιμα που έχουν περάσει από γενιές και γενιές και έφτασαν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια μας έδειξε μαζί με το προσωπικό του εργαστηρίου πώς φτιάχνονται τα ανεβατά και τα πασχαλινά κουλούρια ,τα τσουρέκια και τα λαζαράκια. Ανεβάσαμε τα μανίκια ,φορέσαμε ποδιές και σκουφάκια και πιάσαμε δουλειά. Η εμπειρία ήταν μοναδική!!!

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον κ.Γιάννη Μάλλη ,την οικογένειά του και το προσωπικό του αρτοποιείου για τη φιλοξενία!!!

Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Βαμβούνη ,λεωφορειούχο, για τη μεταφορά μας .

Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο Πολλωνίων

IMG 20230330 211101IMG 20230330 211408IMG 20230327 110158IMG 419aa67ca8b76bce411f0baa7336b283 VIMG 20230330 211147IMG 20230330 211802

25η Μαρτίου

ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ

Σήμερα έχω μια χαρά!

ήρθε κι εμένα η σειρά

να γίνω τσολιαδάκι.

Για της Πατρίδας τη γιορτή

Να η φουστανέλα η λευκή,

το κόκκινο φεσάκι!

Λεβέντικα θα περπατώ

με τι καμάρι θα κρατώ

τη γαλανή σημαία.

Και τα χεράκια θα χτυπώ

για σε που τόσο αγαπώ,

Πατρίδα μου ωραία!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάσαμε στο σχολείο μας την 25η Μαρτίου ,κάναμε πολλές κατασκευές μέσα από τις οποίες μάθαμε τι γιορτάζουμε αυτή την ημέρα, μας διάβασαν οι δασκάλες παιδικά βιβλία με σχετικά θέματα, ζωγραφίσαμε  και φυσικά κάναμε γιορτή την παραμονή στο σχολείο μας και παρέλαση το Σάββατο 25 Μαρτίου. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!

.jpg

 Ο Ευαγγελισμός της Παναγίας

.jpg

Το κρυφό σχολειό

.jpg

Οι ήρωες

.jpg

Τσολιαδάκια και Ελληνοπούλες

.jpg

Η παρέλαση

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

Όπως διαβάζουμε στη Wikipedia:

Τα χελιδονίσματα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της πρώτης Μαρτίου, η συνήθεια δηλ. να γυρίζουν το πρωί της ημέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας τα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν τον ερχομό της ανοίξεως και την επιστροφή των χελιδονιών.

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

Ήρθε ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθισε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη θ’ ανθίσεις.

Σήμερα στο σχολείο μας  υποδεχτήκαμε τον μήνα  Μάρτη . Ακούσαμε το παραπάνω ποίημα ,μιλήσαμε για  τον ερχομό της άνοιξης και του πρώτου μήνα της ,του Μάρτη. Συζητήσαμε για το έθιμο,  και τραγουδήσαμε μαζί με τα παιδιά του δημοτικού “Τα χελιδονίσματα”.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΜΑΡΤΗ!!!

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ!!!

IMG 20230301 200104

IMG 20230301 200156

Επίσης φορέσαμε και το ασπροκόκκινο  βραχιολάκι μας τον “Μάρτη,για να μη μας κάψει ο ήλιος!!!

pos tha ftiakseis marti to martiatiko vrachiolaki 1646045921