Έντομα-Μέλισσα-Πεταλούδα

Τα έντομα αποτελούν ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για τους μικρούς εξερευνητές. Ο μεγάλος πληθυσμός των ειδών των εντόμων, καθώς και η ιδιομορφία κάθε εντόμου, ενθουσιάζουν  τα παιδιά… κάθε ηλικίας! Πόσο μάλλον για μας που ζούμε στην αγαπημένη μας Ηρακλειά , ένα νησί με φυσικό πλούτο και δυνατότητες εξερεύνησης.

  •  Αφού γνωρίσαμε τα μέρη του σώματος των εντόμων και μάθαμε πως λέγονται κάποια από αυτά, το πρώτο μας βήμα ήταν να τα ταξινομήσουμε με βάση το πώς μετακινούνται.

1324

  • Στη συνέχεια παίξαμε παζλ λέξεων με κάποια από αυτά τα έντομα , όπως είναι και η αγαπημένη μας πασχαλίτσα.

5 6 7

  • Παρακολουθήσαμε ντοκιμαντέρ με τα έντομα και ο ενθουσιασμός μας μαζί με τις γνώσεις που αποκτήσαμε για αυτά, άρχισαν να αυξάνονται.

8 9

  • Καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας τον κύριο Ιωάννη Γαβαλά, διευθυντή του γυμνασίου Ηρακλειάς, να μας μιλήσει για τα έντομα ως λάτρης του είδους. Μας παρουσίασε φωτογραφίες εντόμων από το προσωπικό του αρχείο, μοιράστηκε τις γνώσεις του μαζί μας και στη συνέχεια μας κάλεσε σε μια μικρή εξερεύνηση στο χώρο του προαυλίου.

1 2 3 4 5

ΜΕΛΙΣΣΑ

  • Αφού συζητήσαμε για τα βλαβερά και τα μη βλαβερά έντομα, επικεντρωθήκαμε και σε αυτά που είναι ωφέλιμα… και τι πιο ωφέλιμο από το μέλι μας;;; Η μέλισσα λοιπόν και το βασίλειο της έπρεπε να διερευνηθούν σε βάθος.

20150505_085254

  • Έτσι στο νηπιαγωγείο μας καλέσαμε μελισσοκόμο της περιοχής, τον κύριο Δημήτριο Γαβαλά , να έρθει να μας μιλήσει για τις μέλισσες και τη δουλειά του μελισσοκόμου. Μαζί του έφερε να μας δείξει φωτογραφικό υλικό, τη στολή που φοράει όταν πάει στις μέλισσες και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.

4 1 2 5

  • Παρέα μας σε αυτήν την ωραία εμπειρία, ήταν και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ηρακλειάς. Όλοι δοκιμάσαμε το μελάκι που μας έκανε δώρο ο κύριος Δημήτρης και γλυκαθήκαμε!

7 6

  • Εμείς να μην γίνουμε μελισσοκόμοι;;;Ε ναιιιιι….φτιάξαμε την δική μας κυψέλη και στη συνέχεια γίναμε εμείς μελισσοκόμοι και μαζέψαμε το μέλι μας!!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 12 14 15

  • Στους ήχους του Rimsky Korsakov, «Το Πέταγμα της Μέλισσας», πετάξαμε και εμείς και γίναμε μικρές μελισσούλες που ψάχνουν για γύρη και επιστρέφουν στην κυψέλη τους.

 

2 1

  • Η βασίλισσα μέλισσα μας είχε ετοιμάσει μια έκπληξη, αλλά για να δώσει αυτήν την έκπληξη έπρεπε να γεμίσουμε την κηρήθρα με γύρη και με μέλι.

3

  • Πρώτα έπρεπε να βάλουμε τόσα πέταλα στα λουλούδια όσα έλεγε ο αριθμός που ήταν γραμμένος πάνω στη γύρη. Αν τα βάζαμε σωστά τότε η γύρη ήταν δική μας!

4 5 6

  • Πετάξαμε με τα μικρά φτερά μας στην κηρήθρα για να τοποθετήσουμε την γύρη. Ναι αλλά πού;;;;Όποιο κελί είχε άθροισμα τον αριθμό που κρατούσαμε, εκεί έπρεπε να μπει η γύρη. Για να τα καταφέρουμε πήραμε ξύλινα τουβλάκια και βγάλαμε στο τραπέζι όσα έλεγαν οι αριθμοί στο κάθε κελί και τελικά τα καταφέραμε!!!!

7 8 9 10

  • Η βασίλισσα μέλισσα όμως  μας είπε ότι δεν τελείωσε η δουλειά μας και ότι είχαμε και άλλα κελιά να γεμίσουμε. Αυτή τη φορά είχαμε να εντοπίσουμε που είναι γραμμένη η λέξη που κρατάμε στα χέρια μας.

12 13 14 11

  • Μπράβο μας, τη γεμίσαμε την κηρήθρα και όπως μας υποσχέθηκε η βασίλισσα μέλισσα, μας έδωσε τον γρίφο. Μα που να είναι ο θησαυρός, σε ποια γωνιά;;;……της γραφής μήπως;;; γιατί βλέπω γράμματα και μολύβια πάνω στον γρίφο…

151620150512_10015217

  • Ο θησαυρός της βασίλισσας μέλισσας ήταν τα υλικά για να φτιάξουμε μια όμορφη μολυβοθήκη «βασίλισσα μέλισσα» σαν και αυτήν! ….γιατί εκτός των άλλων μάθαμε ότι θησαυρός δεν είναι μόνο το χρήμα ή ό,τι έχει μεγάλη χρηματική αξία αλλά το οτιδήποτε μπορεί να μας κάνει καλύτερους και πιο πλούσιους σε γνώσεις και σε συναισθήματα!!!

18

  • …και να λοιπόν και η «χρυσή» μολυβοθήκη μας!!

19 202122

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

«Όμορφη και πλουμιστή, στα λουλούδια κατοικεί, την άνοιξη όλο πετάει και χρώματα παντού σκορπάει…»

  • Βρήκαμε πολλές πληροφορίες για την πεταλούδα, αλλά αυτό που μας τράβηξε το ενδιαφέρον, ήταν τα στάδια ανάπτυξής της. Το θαύμα αυτό της φύσης, το γνωρίσαμε και μέσα από βίντεο και από φωτογραφικό υλικό.Με το άκουσμα του τραγουδιού «Οι 4 Εποχές» του Vivaldi, γίναμε και εμείς πεταλούδες…από αβγά, σε κάμπιες…από μεγάλες κάμπιες, σε κουκούλια(χρυσαλίδες)…και από χρυσαλίδες σε μεγάλες πεταλούδες που απλώνουν σιγά σιγά τα φτερά τους και πετούν!!

12 3 4 5 6

  • Είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την πεταλούδα και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας πίνακα που τον ονομάσαμε «ο κύκλος ζωής της πεταλούδας».

78 9 10 11 12 1314 15 16

  • …και για να διασκεδάσουμε ακόμα περισσότερο, παίξαμε επιτραπέζιο παιχνίδι με τα έντομα. Το μεγάλο μας ζάρι, το ρίχναμε ψηλά, αφού έτσι το απολαμβάναμε και όταν το πιόνι μας σταματούσε πάνω σε καρδούλα, διαλέγαμε μια ερώτηση που αφορούσε τα έντομα και όλα όσα είχαμε μάθει. Αν απαντούσαμε σωστά παραμέναμε στη θέση μας αλλιώς κάναμε ένα βήμα πίσω…και τελικά βήμα πίσω δεν κάναμε γιατί εμείς τα θυμόμασταν όλααα!!!

17 18 19 20 21 22 23 24 2526