ΝΑΝΤΙΑ Η ΚΑΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Κ

Ένα παραμύθι για την Νάντια την κάμπια από την αγαπημένη μας συλλογή Ζουζουνάκια!

  • Τι έγινε στην ιστορία; Ποιος θυμάται να μας αφηγηθεί κάτι που του έκανε εντύπωση;
  • Μπορείτε να κάνετε μια ζωγραφιά με αυτά που σας έκαναν εντύπωση από την ιστορία!
  • Στη συνέχεια σκεφτείτε λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα Κ και με τη βοήθεια των μεγαλύτερων μπορείτε να ψάξετε σε εφημερίδες, περιοδικά ή και φυλλάδια σούπερ μάρκετ το γράμμα Κ μεγάλο και κ μικρό και να τα κυκλώσετε. 

Μπορείτε ακόμη να δείτε την ιστορία “3 Κοκκαλιάρες Καραμέλες” στο παρακάτω βίντεο και να δείξετε με το δάκτυλό σας το γράμμα Κ,κ όπου το βλέπετε.

Μπορείτε ακόμη να φυτέψετε σπόρους (φακές, φασολιά κλπ.) πάνω σε βαμβάκι μέσα σε μεγάλο πλαστικό μπολ, αλλά προσοχή οι σπόροι να μπουν σε διάταξη όπως το σχήμα του Κ. Για να δούμε πως θα φαίνεται το φυτό μας όταν φυτρώσουν τα σποράκια; 

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Προτρέψτε τα παιδιά να σχεδιάσουν μια μεγαλούτσικη πεταλούδα και να ζωγραφίσουν τη μισή πεταλούδα χαρούμενη και την άλλη μισή λυπημένη, δηλαδή να φτιάξουν μία χαρουμενο-λυπημένη πεταλούδα.

Ας δούμε πρώτα όμως, τι ξέρουμε για τα χρώματα:

Τα χρώματα, μας μεταδίδουν πληροφορίες, μηνύματα και συναισθήματα.

Υπάρχουν χρώματα χαρούμενα, λυπημένα, θυμωμένα ή και δυνατά.

Πάμε όμως να δούμε πως μεταφράζονται μερικά από τα βασικά χρώματα.

Κόκκινο:  το κόκκινο χρώμα βγάζει διπλό συναίσθημα. Είτε θετικό όπως, αγάπη, ωριμότητα ή αρνητικό, όπως θυμό και ορμή.

Πορτοκαλί: το πορτοκαλί βγάζει χαρά και αισιοδοξία.

Κίτρινο: και το κίτρινο βγάζει διπλό συναίσθημα. Είτε ευτυχία, είτε μίσος και δειλία.

Μπλε: το χρώμα της ηρεμίας.

Πράσινο: το χρώμα της ελπίδας και της γαλήνης.

Μωβ: το χρώμα της τελειότητας ή της θλίψης.

Μαύρο: το χρώμα του φόβου, του πένθους, της αυστηρότητας και της σοβαρότητας.

Άσπρο: το χρώμα της καθαρότητας και της αγνότητας.

Ροζ: της τρυφερότητας.

Γαλάζιο: της αρμονίας.

Καφέ: της εξυπνάδας.

Να δύο χαρουμενο-λυπημένες πεταλούδες:

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ!

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε συμμετρικές πεταλούδες;

Παίρνουμε ένα λευκό φύλλο χαρτί και το διπλώνουμε στη μέση. Σχεδιάζουμε και μετά ζωγραφίζουμε με νερομπογιά ή τέμπερα τη μισή πεταλούδα στην αριστερή πλευρά του χαρτιού μέχρι την τσάκιση. Στη συνέχεια ενώνουμε τα δύο μέρη πιέζοντας το χαρτί και τι έγινε;

Μόλις δημιουργήσαμε μία συμμετρική πεταλούδα!

Μπορούμε να παίξουμε κι άλλο με τη συμμετρία:

Παίρνουμε ένα χαρτί και το διπλώνουμε στη μέση. Ζωγραφίζουμε από τη μία πλευρά του χαρτιού μισές πεταλούδες τη μία κάτω από την άλλη σε διαφορετικά χρώματα. Μετά τις κόβουμε περιμετρικά έχοντας διπλωμένο το χαρτί.

Τι παρατηρείτε;

Όταν ανοίξουμε τα δύο φύλλα τις πεταλούδας βλέπουμε ότι το περίγραμμα της κάθε μίας είναι συμμετρικό. Ζωγραφίζουμε στη συνέχεια και το άλλο μισό της κάθε πεταλούδας με το ίδιο χρώμα. (Η παρακάτω φωτογραφία απλά δεν είναι κομμένη)

Επίσης μπορείτε να κάνετε και την παρακάτω άσκηση σε δικό σας χαρτί:

Μπορούμε να παίξουμε μετά και το εξής παιχνίδι:

Να κόψουμε στη τσάκιση τις πεταλούδες που φτιάξαμε και να τις σκορπίσουμε στο πάτωμα μπερδεμένες. Καλούμε τα παιδιά να τις βρούνε το ταίρι της κάθε μίας και να τις ενώσουν. Για να έχει περισσότερη αγωνία συνοδεύετε το παιχνίδι με γρήγορη μουσική ή μετρώντας μέχρι τον αριθμό πχ.10.

 

 

ΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ!

Βρήκαμε ένα τραγουδάκι για τη φίλη μας την πεταλουδίτσα και θα θέλαμε να το ακούσετε!

Επίσης μπορείτε με τη συνοδεία της μουσικής να χορέψετε ελεύθερα στο χώρο του σπιτιού σας κουνώντας τα χέρια σας σύμφωνα με το ρυθμό και κρατώντας τις πεταλούδες (που φτιάξατε κάποια προηγούμενη μέρα- Δείτε προηγούμενα άρθρα). Μπορείτε αν θέλετε να τις κολλήσετε με σελοτέιπ ή χαρτοταινία στα χέρια σας!

“ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ…

Εδώ θα βρείτε μερικές απλές αλλά όμορφες κατασκευές “πεταλούδας”:

  • Ζωγραφίζουμε σε χαρτί ή χαρτόνι μιας πεταλούδα και έπειτα την κολλάμε σε μπουκαλάκι με νερό το οποίο είχαμε χρωματίσει με γκοφρέ χαρτί της αρεσκείας μας…Διακοσμούμε το μπουκάλι (σώμα) με ματάκια, μύτη και στόμα από χαρτί!

  • Πρότρεψτε τα παιδιά να σχεδιάσουν το περίγραμμα από τις παλάμες τους (3 φορές από το δεξί και 3 φορές από το αριστερό) σε χρωματιστό χαρτί/χαρτόνι ή σε λευκό χαρτί που το ζωγραφίζουν, να φτιάξουν και το σώμα σε σχήμα οβάλ, να τα κόψουν και να τα κολλήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί μια ωραία πεταλούδα. Μη ξεχάσετε να προσθέσετε μάτια-μύτη-στόμα και φυσικά κεραίες!

  • Αφού ζητήσετε από τα παιδιά να σχεδιάσουν το περίγραμμα της πεταλούδας σε χοντρό χαρτόνι, κατά προτίμηση, πάρτε καπάκια από μπουκάλια και κολλήστε τα όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

  • Καθοδηγήστε τα παιδιά να κόψουν 5 πολύχρωμα ορθογώνια χαρτιά σε διαφορετικά μεγέθη και καλέστε τα να τα τοποθετήσουν το ένα πάνω στο άλλο από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο χρησιμοποιήστε σύρμα πίπας ή συρματάκια απλά ή κορδέλα σουφρώνοντας τα χαρτιά στη μέση όπως βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες κι έτοιμη η πεταλούδα μας!                                                                                        
  • Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με χαρτοπετσέτες αλλά εδώ μπορούμε να τις πιάσουμε με μανταλάκι που το έχουμε πρώτα ζωγραφίσει!

  • Επίσης κάτι παρόμοιο, με μανταλάκι αλλά με φίλτρα καφέ που τα έχουμε ζωγραφίσει με μαρκαδόρους και στη συνέχεια τα ψεκάζουμε με λίγο νεράκι για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα!

ΛΟΥΛΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Ας ακούσουμε το παραμυθάκι “Λούλα η πεταλούδα”:

Αφού ακούσετε το παραμύθι μπορείτε να πάρε χαρτί και μολύβι και να σχεδιάσετε πεταλούδες!

Στη συνέχεια μπορείτε να τις ζωγραφίσετε με ωραία χρώματα με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, νερομπογιές…

Να μερικές ιδέες από πιο απλά μέχρι πιο πολύπλοκα σχέδια πεταλούδας:

   

 

Δραστηριότητες επέκτασης για τα μαθηματικά:

Παιδάκια μπορείτε να κάνετε τα εξής:

-Μπορείτε να ζωγραφίσετε πχ. 6 πεταλούδες σε διάφορα μεγέθη (μικρά, πιο μεγάλα, ακόμα πιο μεγάλα), να τις κόψετε περιμετρικά και να τις σειροθετήσετε (να τις βάλετε σε σειρά πάνψ σε χαρτί) από τη πιο μικρή στην πιο μεγάλη και αντίστροφα.

-Επίσης μπορείτε στις ίδιες πεταλούδες να βάλετε βούλες (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) και στα φτερά τις κάθε μιας να γράψετε τον αριθμό των βούλων, πχ. 4 αν έχει τέσσερις βούλες, 6 αν έχει έξι βούλες κ.ο.κ. και στη συνέχεια να τις βάλετε  σε σειρά από τον μικρότερο αριθμό βούλων στο μεγαλύτερο.

-Μπορείτε να κάνετε και απλή ταξινόμηση σε χρώματα ή σχέδια. Δηλ. σε μία στήλη όλες πχ. οι ροζ πεταλούδες, σε άλλη οι μπλε πεταλούδες κ.ο.κ. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις όμοιες πεταλούδες ανά σχέδιο (χρησιμοποιώντας πχ.τα σχέδια που δόθηκαν στις παραπάνω εικόνες)

 

“ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΚΑΜΠΙΑ”

Ένα πολύ ωραίο βιντεάκι ‘animation’ για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας που έφτιαξαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Παιδιά σας άρεσε η ιστορία;

Τι έγινε με το αυγό; Καταλάβατε πώς γεννήθηκε η πεταλούδα;

  • Μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς τώρα τις 4 φάσεις της ζωής της πεταλούδας με πλαστελίνη ή με τι σπιτική πλαστελίνη/αλατοζύμη; (έχουμε δείξει την παρασκευή της σε προηγούμενο άρθρο. Θα το βρείτε στο ημερολόγιο κάτω κάτω στις 12-4-20)

  • Αν θέλετε δείτε και το παρακάτω βίντεο:

 

 

  • Μπορείτε κάποια άλλη στιγμή να κάνετε (αν κουραστήκατε τώρα) και την παρακάτω δραστηριότητα μαθηματικών ως συνέχεια της ιστορίας που είδατε παραπάνω:

Ας θυμηθούμε τι έφαγε η κάμπια της ιστορίας και ας μιλήσουμε για τους αριθμούς από το 1-10!

Γράψτε και εσείς παιδάκια τους αριθμούς όπως μπορείτε, αναγνωρίστε τους λέγοντάς τους δυνατά και μετά παίξτε  με τη βοήθεια των γονιών σας ή κάποιου μεγαλύτερου αδερφού/ής το εξής παιχνίδι:

Αρχικά μπορεί κάποιος μεγάλος να σταθεί πίσω από το παιδί και να σχεδιάσει με το δάκτυλό του πάνω στη πλάτη του παιδιού τον αριθμό πχ. 3. Το παιδί μπορεί να μη βλέπει αλλά ωστόσο νιώθει το άγγιγμα και καλείται να μαντέψει τον αριθμό. Το ίδιο κάνετε με όσους αριθμούς θέλετε. Στη συνέχεια μπορούν να αντιστραφούν οι ρόλοι των παιχτών.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

  • Δημιουργούμε τυπώματα σε σχήμα λουλουδιών!

δημιουργουμε τυπωματα λουλουδιων στο νηπιαγωγειο

Χρησιμοποιούμε κομμάτια από σφουγγάρια, φελλούς, ακόμη και φρούτα ή λαχανικά (πατάτες, μήλα κλπ) για να κάνουμε τυπώματα λουλουδιών και φυτών με ωραία χρώματα από τέμπερες και νερομπογιές. Αυτό μπορεί να γίνει είτε σε μικρά χαρτιά ή χαρτόνια μεγέθους Α4, είτε σε πιο μεγάλα χαρτιά, όπως χαρτί του μέτρου ή ενώνουμε πολλά χαρτιά μαζί ώστε να συνθέσουμε μια πολλή όμορφη ανοιξιάτικη εικόνα.

  • Δημιουργούμε ψηφιδωτά με σπόρους και όσπρια!

ψηφιδωτό από όσπρια στο νηπιαγωγειο

  • Κατασκευάζουμε λουλούδια!   

κατασκευη λουλουδια στο νηπιαγωγειο     

Χρησιμοποιούμε χαρτάκια από αυτά που βάζουμε μέσα τα cupcakes. Τα βάφουμε και τα στολίζουμε ώστε να μοιάζουν με λουλούδια! Μπορούμε στη συνέχεια να τα κολλήσουμε σε ένα φύλλο χαρτί ή χαρτόνι και να ζωγραφίσουμε το βλαστό/κοτσάνι, το χώμα κι ότι άλλο θέλουμε αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία μας…

 

ΗΧΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Επιλέξαμε  κάποια παραμύθια των εκδόσεων Πατάκη από τη ξακουστή βιβλιοθήκη της μάγισσας Σουμουτού* για τους μικρούς μας μαθητές!

*Η Σουμουτού γεννήθηκε στη φαντασία της εικονογράφου και συγγραφέα Βάσως Ψαράκη και έχει τον τίτλο της πιο σοφής μάγισσας. (Τα βιβλία κρύβονται στα ράφια της και τα διαβάζουν δυνατά η Ηλέκτρα Γεννατά και ο Θανάσης Χαλκιάς).

Πατώντας στους συνδέσμους θα ακούσετε τα παρακάτω παραμύθια:

1. “Η κυρία Κλοκλό” της Ζωρζ Σαρρή

http://www2.patakis.gr/25istories/html/5896.html

2. “Η πριγκίπισσα Φακή”

http://www2.patakis.gr/25istories/html/5895.html

3. “Μια αγγελία για γατιά”

http://www2.patakis.gr/25istories/html/2870.html

 

Αν θέλετε μπορείτε παρακάτω να ακούσετε και αφηγήσεις ιστοριών από τους ίδιους τους συγγραφείς:

  • Η Μαρία Παπαγιάννη διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο της «Παπούτσια με φτερά»

  • Η Ζωρζ Σαρή διαβάζει την ιστορία του «Αθηνόδωρου» από το βιβλίο «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη»

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, χαρά, θετική σκέψη!

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, ας αναστήσει μέσα μας κάθε καλό κι ας μας δώσει δύναμη και αντοχή να ονειρευτούμε και να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία!

Αγαπημένα μας παιδάκια ελπίζουμε να είστε καλά και να περάσατε πολύ όμορφα εσείς κι οι οικογένειές σας τις ημέρες του Πάσχα!

Συνεχίζουμε λοιπόν με δραστηριότητες ανοιξιάτικες και χαρωπές για να περνάτε όμορφα και δημιουργικά στο σπίτι σας!

Ας αρχίσουμε, αφού πρώτα… σκεφτείτε και απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη ΑΝΟΙΞΗ;

Να σας βοηθήσουμε λίγο;  Παρατηρείστε τις εικόνες…

    

  • Πόσοι και ποιοι είναι οι μήνες της Άνοιξης;     

  • Τι κάνουν οι άνθρωποι την Άνοιξη;

                  

Προσπαθήστε τώρα να αντιγράψετε σε ένα χαρτί ή τετράδιο τις λέξεις που βλέπετε στις εικόνες και μετά κάντε μια ανοιξιάτικη ζωγραφιά: