ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΚΡΥΩΤΙΚΩΝ

Μάι 2020 07

ΑΧ! Μελισσούλα, μελισσάκι…είσαι μικρή και θαυματουργή!!!

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία      | ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΚΡΥΩΤΙΚΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΧ! Μελισσούλα, μελισσάκι…είσαι μικρή και θαυματουργή!!!

Τώρα που η Άνοιξη μπήκε για τα καλά… έντομα βλέπουμε παντού μεγάλα και μικρά!!!

Ελάτε να γνωρίσουμε τις μέλισσες.

 

 

1. Διαβάστε μαζί με τους γονείς σας την παρακάτω ιστορία…

 

Η μικρή ιστορία της μέλισσας

 

     Τα σπίτια μέσα στα οποία ζουν οι μέλισσες ονομάζονται κυψέλες. Μέσα στις κυψέλες ζουν μεγάλες οικογένειες μελισσών. Στη φύση οι μέλισσες κατασκευάζουν μόνες τους τα σπίτια τους. Βλέπουμε συνήθως να φωλιάζουν στην κουφάλα κάποιου δέντρου, σε κοιλότητες των βράχων, ακόμα και στις στέγες των σπιτιών. Υπάρχουν όμως και τα σπίτια που τους έχουν φτιάξει οι άνθρωποι και αποτελούνται από μεγάλα ξύλινα κουτιά. Προκειμένου να φτιάξουν οι μέλισσες το μέλι μπορούν να ταξιδέψουν αρκετά μακρυά(3 – 4 χιλιόμετρα) από το σπίτι τους. Την τροφή τους την συλλέγουν από διάφορα λουλούδια. Συγκεκριμένα παίρνουν το νέκταρ από τα άνθη των λουλουδιών και το μεταφέρουν στις κυψέλες. Εκεί αφού γίνει μια ειδική επεξεργασία με το σάλιο τους μετατρέπεται μετά από λίγες μέρες σε μέλι και το τοποθετούν μέσα σε ειδικά δωμάτια που λέγονται κελιά. Στη συνέχεια οι μέλισσες καλύπτουν το μέλι με ένα κάλυμμα από κερί. Δεν είναι όλες οι μέλισσες ίσες. Καθεμιά έχει διαφορετικό ρόλο μέσα στην κυψέλη.Υπάρχουν οι εργάτριες, οι κηφήνες και η βασίλισσα.

    Οι εργάτριες είναι οι θηλυκές μέλισσες της κυψέλης , που δε γεννάνε αυγά. Η εργάτρια είναι πιο μικρή και από τον κηφήνα και από τη βασίλισσα, και πιο αδύνατη. Οι εργάτριες κάνουν όλες τις δουλειές μέσα και έξω από την κυψέλη. Καθαρίζουν τα κελιά, περιποιούνται τη βασίλισσα, μαζεύουν το νέκταρ και τη γύρη, παράγουν το μέλι, χτίζουν την κερήθρα και τη φρουρούν. Οι εργάτριες κάνουν μέχρι και 10 ταξίδια την ημέρα μεταφέροντας γύρη και νέκταρ. Οι εργάτριες ζουν περίπου 40 μέρες.

    Οι κηφήνες παράγουν θερμότητα και, αερίζουν την κυψέλη το καλοκαίρι κουνώντας τα φτερά τους.Οι κηφήνες δεν συλλέγουν τροφή γιατί έχουν μικρή προβοσκίδα. Δεν παράγουν κερί, ούτε ταΐζουν άλλες μέλισσες. Τις πρώτες μέρες της ζωής τους τρέφονται εξ’ ολοκλήρου από τις νεαρές εργάτριες, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν να τρέφονται μόνοι τους με αποθηκευμένο μέλι και γύρη. Όταν πετούν, συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, που λέγονται «περιοχές συγκέντρωσης κηφήνων» και περιμένουν την βασίλισσα για να ζευγαρώσουν μαζί της. Οι κηφήνες ζουν μέχρι 30 μέρες.

    Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μόνο μια “βασίλισσα” που ζει 4 – 5 χρόνια. Ο ρόλος της βασίλισσας είναι να γεννά αυγά και παρά το όνομά της ούτε διοικεί ούτε επιβάλλεται. Όταν γεννηθεί η βασίλισσα για 2 μέρες περιφέρεται μέσα στην κυψέλη. Την τρίτη μέρα εφόσον ο καιρός είναι καλός, ηλιόλουστη ημέρα χωρίς άνεμο, βγαίνει από την κυψέλης και κάνει μερικές δοκιμαστικές πτήσεις, διαγράφοντας κύκλους μπροστά στην κυψέλη, χωρίς να απομακρυνθεί περισσότερο από 2-3 μέτρα, με το κεφάλι πάντα γυρισμένο προς την κυψέλη για να γνωρίζει και να θυμάται που είναι η θέση της. Όταν έπειτα από αλλεπάλληλες τέτοιες πτήσεις μάθει να αναγνωρίζει την τοποθεσία της κυψέλης της, τότε ξεκινά με ορμή για το γαμήλιο ταξίδι. Πετά ψηλά χαρούμενη και μόλις την αντιληφθούν τρέχουν πίσω της οι κηφήνες. Την ακολουθούν κηφήνες από την δικής της κυψέλη αλλά και από άλλες κυψέλες τριγύρω. Το ζευγάρωμα με τον κηφήνα γίνεται πετώντας ψηλά στον αέρα. Η βασίλισσα ζευγαρώνει με τον πρώτο κηφήνα που την πλησιάζει από τους πολλούς που την κυνηγούν και αυτός φυσικά θα είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο δυνατός για να μπορέσει να την φτάσει στο φρενιασμένο πέταγμά της. Αφού ολοκληρωθεί το ζευγάρωμα, η αποστολή του έχει τελειώσει και πέφτει νεκρός. Μετά το γαμήλιο πέταγμα η βασίλισσα επιστρέφει στην κυψέλη της και καθαρίζεται από τις μέλισσες. Ακολουθεί ξεκούραση 2 ημερών και κατόπιν αρχίζει να γεννά αυγά. Όταν γεννήσει 80 με 100 αυγά σταματά λίγα λεπτά για να ξεκουραστεί και να πάρει τροφή. Τότε αμέσως οι μέλισσες που την περιτριγυρίζουν, οι εργάτριες την χαϊδεύουν με τις κεραίες τους και την ταΐζουν στο στόμα με βασιλικό πολτό.

2. Ας δούμε πως μοιάζει μια μέλισσα από πιο κοντά. Δείτε την παρακάτω εικόνα και συζητήστε μαζί με τους γονείς σας για τα μέρη του σώματός της…

3. Αφού διαβάσετε μαζί με τους γονείς σας τα αινίγματα μπορείτε να βρείτε την απάντηση?Για να σας βοηθήσω,οι απαντήσεις βρίσκονται σε κάποιες από στις παρακάτω εικόνες.Μπορείτε να τις εντοπίσετε?

Μελένια αινίγματα

 

1. Μικρή μικρή νοικοκυρά,μεγάλη πίτα κάνει.

Τι είναι?

2. Σε κήπο δεν φυτεύεται,σε περιβόλι όχι.Ο βασιλιάς το γεύεται κι όλος ο κόσμος το ‘χει.

 Τι είναι?

3. Καλύβι μικρό,μικρό και νοικοκυρές ένα σωρό.

Τι είναι?

4. Γεννιέται ψηλό αλλά πεθαίνει χαμηλό.

     Τι είναι?

 

 

4. Προσπαθήστε να βρείτε κάθε εικόνα από ποιό γράμμα ξεκινά…

 

 
Κ κ
Μ μ
Β β
Λ λ
Π π
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.Διαβάστε ένα ωραίο βιβλίο

 

συγγραφέας :Φανή Χατζήνα εικονογράφηση: Χαράλαμπος Τουμπέκης