Το παιδί πρότυπο, το «μαύρο πρόβατο», το παιδί στη γυάλα και άλλες «κατηγορίες» παιδιών

ΠΗΓΗ :http://www.themamagers.gr/to-mesa-sou/to-pedi-protypo-to-mavro-provato-to-pedi-sti-gyala-ke-alles-katigories-pedion/

Συνήθως, όταν θα με επισκεφτεί ένας ενήλικας στο γραφείο μου, μπορώ να καταλάβω γρήγορα τον ρόλο που είχε στην οικογένεια του όσο ήταν παιδί. Η σειρά που έχουμε γεννηθεί αλλά και το πώς μας αντιμετώπιζε η οικογένεια, επηρεάζουν καθοριστικά την μετέπειτα ζωή μας.

Εσύ τι ρόλο έχεις στην οικογένειά σου και πώς επηρεάζει τη ζωή σου;

Το παιδί πρότυπο

Το ιδανικό παιδί είναι εκείνο που προσπαθεί σκληρά να μην απογοητεύει τους γονείς του και ζει με τους κανόνες του. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε σε χαρακτηρίζουν υπευθυνότητα, αξιοπιστία, τελειομανία και σιγουριά. Ωστόσο, επειδή τα δικά σου συναισθήματα συχνά καταπιέζονταν προκειμένου να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση των γονιών σου και να κερδίσεις την επιβεβαίωσή τους, ίσως περνάς περιόδους μελαγχολίας ή άγχους .

Επίσης, μπορεί να βρίσκεσαι συχνά μπροστά από διλήμματα, καθώς μπορεί να δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τις προσωπικές σου ανάγκες, αφού έχεις μάθει να είσαι καλή στο να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες των άλλων.

Το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας

Το παιδί που ονομάζω «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας ίσως είναι εκείνο που επαναστατεί, διαφωνεί, συγκρούεται και δημιουργεί «προβλήματα» στην οικογένεια, καθώς αντιτίθεται στις προσδοκίες των γονιών. Αν σε χαρακτηρίζει αυτός ο οικογενειακός ρόλος, έχεις πολλές ηγετικές ικανότητες. Επίσης, ξέρεις να λες όχι και να θέτεις τα όριά σου. Το πρόβλημα είναι να μην λες «όχι» μόνο για να αντιδράσεις, αλλά γιατί το εννοείς. Αν απλά αντιδράς, αφήνεις εξωτερικούς παράγοντες να επηρεάζουν τις αποφάσεις σου, καθώς αγνοείς τις προσωπικές σου ανάγκες.

Το παιδί για «όλες τις δουλειές»

Κάποιες φορές, το ένα παιδί είναι εκείνο που οι γονείς το αντιμετωπίζουν σαν κι εκείνο που ήρθε σ’αυτό τον κόσμο με σκοπό να τους φροντίσει (αυτό που θα τους γηροκομήσει). Έτσι, αντί να σκέπτονται το πώς θα δίνουν εκείνοι σε αυτό, το έμαθαν να μην ζητάει και να σκέφτεται πώς να δώσει εκείνο στους γονείς. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε έχεις πολύ ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες, όμως μπορεί να γίνεις το «θύμα» στη σχέση καθώς δεν έχεις μάθει να βάζεις όρια.

Έτσι, μπορεί να δώσεις άθελά σου το δικαίωμα σε κάποιον να σε εκμεταλλευτεί. Ξέρεις πώς να σκέφτεσαι και να δίνεις στους άλλους, όμως κάποιες φορές μπορεί να αγνοείς τις δικές σου ικανότητες.

Το παιδί στη γυάλα

Αν είσαι ένα παιδί που μεγάλωσε σαν σε γυάλα, έχεις ή είχες υπερπροστατευτικούς γονείς, οι οποίοι δεν ήξεραν πώς να βάζουν όρια και κανόνες. Δεν ξέρουν πώς να σου λένε όχι. Έτσι, εσύ όντας μπερδεμένος για το ποια είναι στην πραγματικότητα τα δικαιώματά σου, θυμώνεις εύκολα και ενώ είσαι εξαρτημένος από εκείνους, ταυτόχρονα, νιώθεις την έντονη ανάγκη να απαλλαγείς από αυτούς. Φοβάσαι, γιατί δεν έμαθες να γνωρίζεις τις δυνάμεις σου και τις ικανότητές σου, όμως έχεις πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα να βρίσκεις επιχειρήματα και να πείθεις τους άλλους .

Το άρρωστο παιδί

Το άρρωστο παιδί μπορεί να μην είναι απαραίτητα το παιδί με κάποια σοβαρή ασθένεια, αλλά το παιδί που καταφέρνει να κερδίζει την προσοχή της μητέρας του, λόγω αλλεργιών, φιλασθένειας σε απλές ιώσεις ή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Αν είσαι το παιδί αυτό, κινδυνεύεις να εξαρτηθείς από τους γονείς, καθώς αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς μόνη/ος να τα καταφέρεις. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, ωστόσο, έχεις μάθει να σκέφτεσαι έτσι για τον εαυτό σου.

Το μωρό της οικογένειας

Αν είσαι το «μικρούλη» της οικογένειας, είχες πάντα την ιδιαίτερη προσοχή όλων. Έτσι, αντιμετωπιζόσουν πάντα το χαριτωμένο, γλυκό πλασματάκι που σου συγχωρούνται όλα. Έτσι, σε διακρίνει αυθορμητισμός, ζωντάνια, γοητεία και κοινωνικότητα. Ωστόσο, μπορεί να αργήσεις ώστε να φτάσεις στο σημείο να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα, να εξαρτηθείς οικονομικά ή συναισθηματικά από τον σύντροφό σου.

Όποιος κι αν ήταν ο οικογενειακός σου ρόλος, κράτησε από αυτόν ό,τι πραγματικά σε βοηθάει στη ζωή σου ώστε να είσαι λειτουργική και δημιουργική. Κάποιες φορές, υιοθετούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν με τις ανάγκες μας. Εντόπισε ό,τι σε κρατάει πίσω και πάρε την απόφαση να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Δες πέρα από τις προσδοκίες των γονιών σου και να θυμάσαι ότι ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.