Οι γραφικές τέχνες

Οι Γραφικές Τέχνες αποτελούν σήμερα το κύριο μέσο για τη δημιουργία της έντυπης και ηλεκτρονικής σχεδίασης. Χάρη σε αυτές σχεδιάζεται κάθε τι που βλέπουμε τυπωμένο γύρω μας. Σήματα και λογότυπα εταιριών και προϊόντων, συσκευασίες, διαφημιστικές καταχωρήσεις, ενημερωτικές και διαφημιστικές αφίσες, εξώφυλλα βιβλίων και ψηφιακών δίσκων, έντυπα όπως εφημερίδες και περιοδικά, είναι όλα έργα του Γραφίστα.

Ακολουθώντας την εξέλιξη της εποχής μας, με τις Γραφικές Τέχνες και τα Πολυμέσα μπορεί επίσης να γίνει ο σχεδιασμός και η δημιουργία μιας ιστοσελίδας (web design), ακόμη και η δημιουργία κινούμενων σχεδίων.

Σκοπός του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών είναι η ανάδειξη δημιουργικών και ταλαντούχων μαθητών και μαθητριών με ισχυρό υπόβαθρο δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Τους δίνει ακόμη την ευκαιρία να δημιουργήσουν το ατομικό τους portfolio, το οποίο είναι απαραίτητο για εξασφάλιση θέσης σε πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού σε τομείς των Εφαρμοσμένων Τεχνών (Design).

Με τη συμπλήρωση του μαθήματος, οι μαθητές/τριες αποκτούν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων ώστε να:

  • Εφαρμόζουν ειδικές γνώσεις στην ανάλυση και επίλυση σχεδιαστικών προβλημάτων μέσα από μεθοδικές προσεγγίσεις.
  • Αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, έκφρασης, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, υψηλής αισθητικής και οργανωτικότητας.
  • Συγκροτούν ένα ισχυρό οπτικό λεξιλόγιο για την επιτυχή αντιμετώπιση των σχεδιαστικών προβλημάτων και των τεχνολογικών προκλήσεων στον χώρο του σχεδιασμού και της οπτικής επικοινωνίας.
  • Εφαρμόζουν και αξιοποιούν τις βασικές αρχές που αφορούν την τυπογραφία, καθώς και την εικόνα.
  • Εφαρμόζουν τη διαδικασία οπτικοποίησης εννοιών μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις έρευνας, εννοιολόγησης, σκιαγράφησης και παρουσίασης ιδεών.
  • Αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα για την ορθή επιλογή οπτικών μέσων παρουσίασης εννοιών.
  • Κατανοούν τις πολιτισμικές διαφορές που επηρεάζουν το νόημα των λέξεων και των συμβόλων, αποκτώντας έτσι οπτικό γραμματισμό.Βασικά κεφάλαια του μαθήματος
    1. Η εξέλιξη της επικοινωνίας
    2. Τεχνικές σχεδιασμού
    3. Η οπτική γλώσσα στη Γραφιστική
    4. Τυπογραφικός σχεδιασμός – γραμματογραφία
    5. Οπτική ταυτότητα – Λογότυπο – Σήμα
    6. Συσκευασία
    7. Έντυπη διαφήμιση και αφίσα
    8. Έντυπο – Βιβλίο
    9. Εφαρμογές στον Η/Υ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση