ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ_ηλεκτρονική

Κάθε παιδί ή έφηβος που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από την ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση προσωπικών του στοιχείων ή την διαδικτυακή επίθεση από άλλα άτομα.

    Κατ’ αρχήν, μπορεί να διαφυλάξει τα προσωπικά στοιχεία του (όπως ονόματα χρήστη, συνθηματικά ή κωδικούς πρόσβασης).

Ασφαλώς, ποτέ δεν δίνει τηλέφωνα ή διευθύνσεις που τον αφορούν σε άγνωστους χωρίς να ενημερώσει τους γονείς ή τους δασκάλους του.

    Επίσης, οφείλει να γνωρίζει καλά πώς λειτουργεί ο κάθε ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης όπου δημιουργεί ένα προφίλ, αλλά και ποια άτομα μπορούν να δουν το προφίλ και το υλικό που ανεβάζει [«ποστάρει»].

Εξετάζει προσεκτικά αν ο ιστότοπος του επιτρέπει να μπορεί να αποκλείσει αιτήματα “φιλίας” από άτομα που δεν γνωρίζει, ή, να μπλοκάρει άλλα γνωστά του, που ωστόσο άλλαξαν τη συμπεριφορά τους σε βάρος του.

Μόλις διαπιστώσει ότι έχει πέσει θύμα cyberbullying να καταγγείλει  σε έναν κάποιον ενήλικα (γονέα, κηδεμόνα, δάσκαλο ή καθηγητή) αυτό που του/της συμβαίνει, όσο πιο νωρίς γίνεται!

Μαζί, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, Αθήνα, τηλ.: 210 6476464, 210 6476000, ιστοσελίδα: http://www.cybercrimeunit.gr, το οποίο θα αναλάβει να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου ή των ατόμων που μας έχουν εκφοβίσει, ή με οποιονδήποτε τρόπο παρενοχλήσει, στο διαδίκτυο.

ΧΡΗΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ:  «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» , του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Ένα εξαιρετικό βιβλίο με τρεις ιστορίες για παιδιά Γυμνασίου, με ήρωες θύτες και θύματα σε μια αλυσίδα φόβου μέσα από τις οθόνες των κινητών, των υπολογιστών, των τάμπλετς.

 

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Το Διαδίκτυο είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια μας, που όμως αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά μπορεί να περικλείει κινδύνους.
Η πρόκληση στο Διαδίκτυο είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πιθανούς κινδύνους, να γνωρίζουμε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων και να έχουμε επιλογές για αποφυγή τους και τερματισμό τους.

 

Οι κυριότεροι κίνδυνοι που συνεπάγονται από τη χρήση του Διαδικτύου είναι:

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ [Εικόνες που μιλάνε]

Τι είναι ο ηλεκτρονικός / διαδικτυακός εκφοβισμός;

[Cyber-bullying]

50x70 efivoi girl

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, η οποία παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολείου.

  • Περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού, καθώς και την δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο τα οποία έχουν τραβηχθεί χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του παιδιού ή εφήβου που εκφοβίζεται. Αυτά στέλνονται στο ίδιο το άτομο ή κυκλοφορούν σε γνωστούς του αποδέκτες μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από υπηρεσίες που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα (μηνύματα MMS και SMS), και από διαδικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Google+ κ.λπ.) και ανάρτησης βίντεο (YouΤube κ.λπ.).
  • Παράλληλα, η χρήση ή η παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου (δηλαδή το να υποκλέψει κάποιος/α την ταυτότητά του και να αναρτά περιεχόμενο υποκρινόμενος/η ότι είναι το πρόσωπο που εκφοβίζεται) με σκοπό την αποστολή μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο με χυδαίο η απειλητικό περιεχόμενο είναι και αυτές πράξεις εκδήλωσης ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Σκοπός του ηλεκτρονικού εκφοβισμού είναι συνήθως ο αποκλεισμός του παιδιού ή εφήβου από μια ομάδα, πραγματική ή διαδικτυακή, και η περιθωριοποίηση, ενώ αρκετές φορές γίνεται και σαν είδος «εκδίκησης» για κάτι που έχει συμβεί μεταξύ κάποιων παιδιών ή εφήβων, μιας που στο διαδίκτυο υπάρχει η αίσθηση της ανωνυμίας και της «αόρατης απειλής» από άγνωστα πρόσωπα. 

                                                    😥  😥  😥 

Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός διαφέρει από τα άλλα είδη εκφοβισμού αφού επεμβαίνει στον προσωπικό χώρο του παραλήπτη.
Ο εκφοβισμός αυτός είναι δύσκολο να περιοριστεί, αφού δεν υπάρχει περιορισμός ούτε των μηνυμάτων που διανέμονται ηλεκτρονικά, ούτε του αριθμού των παραληπτών που μπορούν να γίνουν δέκτες αυτών των μηνυμάτων.
Εμπιστευόμαστε στους γονείς μας ή σε κάποιο ενήλικα τον εκφοβισμό που έχουμε δεχθεί.
Δεν προωθούμε εκφοβιστικά μηνύματα.
Αν γνωρίζουμε κάποιο φίλο, που είναι θύτης, τον συμβουλεύουμε να σταματήσει.
Φιλτράρουμε ηλεκτρονικά μηνύματα από άτομα που μας παρενοχλούν και μπλοκάρουμε την πρόσβασή τους στο ιστολόγιο μας.
Ως γονείς, εάν γνωρίζουμε παιδιά στο σχολείο του παιδιού μας που παρενοχλούν, να το αναφέρουμε στη διεύθυνση του σχολείου και το σχολικό σύμβουλο και, αν χρειαστεί, στην αστυνομία.
Ως γονείς, οφείλουμε να είμαστε κοντά στο παιδί μας και να δημιουργούμε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 Πηγές:

α]  http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/kindinoi_ekfobismos.html

β] http://www.antibullying.gr/hlektronikos-ekfovismos/ti-einai-o-hlektronikos-ekfovismos.html

ΕΝΝΟΙΕΣ – ΛΕΞΕΙΣ για τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Θετικές και αρνητικές έννοιες – λέξεις για τον εκφοβισμό που εκφράζουν πρόσωπα, αντιλήψεις και συναισθήματα.
Δημιουργήθηκε από  τους Μάνο Ούνδεγερ & Βύρωνα ΞυπολιάΘετικές και αρνητικές έννοιες - λέξεις για τον εκφοβισμό που εκφράζουν πρόσωπα, αντιλήψεις και συναισθήματα.

Η ΦΙΛΙΑ και ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ Ενάντια στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Όλα εκείνα τα θετικά συναισθήματα που μάχονται

τη σχολική βία

εμείς τα συγκεντρώσαμε

σε ένα λουλουδένιο πολύχρωμο TAGUL

και σας το χαρίζουμε. 😉

φιλια 

https://tagul.com/show/cxm3buahe5hl/%CE%97%20%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%99%CE%91%20%26%20%CE%9F%CE%99%20%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%95%CE%A3%20%CE%A4%CE%97%CE%A3

Βιντεο-κολλάζ “Η Σχολική Βία & οι Μορφές της / School bullying and its forms”

Μια δημιουργία της δικής μας ομάδας ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – “ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ & ΔΡΩ” [17ο Γυμνάσιο Πάτρας] με τη βοήθεια γνώσεων video creation από το σεμινάριο MOODLE. Η επιλογή των εικόνων έγινε από τους μαθητές της ομάδας. 

Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ [εικόνες που μιλούν πέρα από τις λέξεις]

Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ

Διαλέξαμε δύο ζωγραφικές εικόνες που δημιουργήθηκαν από μαθητές του 8ου ΓΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, για να δηλώσουν την αποστροφή τους στο φαινόμενο της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ. 

Εκείνος/η που χρησιμοποιεί βία σε βάρος άλλων ουσιαστικά φανερώνει τη δική του/της αδυναμία να σεβαστεί αρχικά τον εαυτό του, ώστε να μη φέρεται σαν ένα άμυαλο κτήνος.  

Υποβιβάζει τον εαυτό του νομίζοντας ότι γίνεται “μάγκας“, “σπουδαίος”, “κάποιος” μέσα στη σχολική κοινωνία. Ζει μέσα σε ένα ψεύτικο όνειρο όπου ο λόγος του/της είναι πάνω από όλους. Πάσχει από υπερβολική αυτοπεποίθηση, από αλαζονεία. Έτσι δεν μπορεί να σεβαστεί τους συνανθρώπους του και τους κάνει θύματα της δικής του αυταρχικότητας.    

Ο Χριστός είχε πει “Ο υψώνων εαυτόν ταπεινωθήσεται”. Δεν είναι αλήθεια και εδώ? Ποιος πραγματικά σέβεται και αγαπά ένα “νταή”? Στην ουσία, κάθε νταής – θύτης είναι μόνος χωρίς την υπόληψη κανένα από το περιβάλλον του: είναι “τυφλός στο μυαλό, στα αυτιά και στο νου”, όπως ο Οιδίποδας Τύραννος πριν την πτώση του.

Γι’ αυτό, “ούτε Θύτες ούτε Θύματα – Σταματήστε τη Βία”

 

 

ΜΟΡΦΕΣ BULLYING – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΙΑ [εικόνες που μιλούν]

  • Η κοινωνική βία αναφέρεται κυρίως σε κάθε είδους αποκλεισμό του θύματος από συναναστροφές με άλλα άτομα ή ομάδες ατόμων μέσα ή γύρω από το χώρο όπου ζεί ή εργάζεται.
  • Αναφορικά με το σχολείο, τα θύματα απομονώνονται από τους συμμαθητές τους, δεν γίνονται δεκτά σε συζητήσεις ή ομαδικά παιχνίδια, ή στην τάξη δεν δέχεται κανείς να καθίσει μαζί τους στο ίδιο θρανίο. Συχνά οι θύτες τα κατηγορούν για ατημέλητη εμφάνιση, ή για  φτωχικά ρούχα που δεν είναι της τελευταίας μόδας, κλπ.
  • Από την άλλη, οι θύτες επινοούν ψευδείς φήμες για τα θύματα και καλλιεργούν αντιπάθεια για αυτά. Κανένας δεν επιθυμεί να αντικρούσει τις φήμες αυτές, ενώ το κλίμα αποστροφής για τα θύματα γίνεται διαρκώς πιο επώδυνο. Έτσι, η ψυχολογία των θυμάτων καταρρακώνεται σταδιακά.
  • Είναι επίσης πολύ συχνό το φαινόμενο ο βίαιος κοινωνικός αποκλεισμός να πηγάζει από αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας προς το θύμα που επιτείνουν το πρόβλημα.
  • Άλλες φορές η κοινωνική βία κορυφώνεται με τον εκβιασμό και την κλοπή προσωπικών αντικειμένων του θύματος από τον θύτη.

      ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ_κοινωνική             ρατσιστικός              εκβιασμός 2

ΜΟΡΦΕΣ BULLYING: ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ [εικόνες που μιλούν]

Η ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ είναι η περισσότερο επώδυνη από τις άλλες – αν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο – επειδή χαράζει βαθιά τη ψυχή του θύματος με λόγια που μειώνουν τη προσωπικότητά του.

Εμφανίζεται συνήθως στα σχολικά χρόνια, αλλά έχει διάρκεια μεγαλύτερη από την εφηβεία των θυτών.

Ενώ η σωματική βία έχει παρατηρηθεί πως σταδιακά ελαττώνεται στα χρόνια του λυκείου, η λεκτική βία ενισχύεται και σκληραίνει…

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ_λεκτική

ΜΟΡΦΕΣ BULLYING : Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ [εικόνες που μιλούν]

Μια από τις περισσότερο συνήθεις μορφές εκφοβισμού, ή BULLYING, είναι η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ.

Ο θύτης  τραυματίζει το θύμα του στο σώμα με κάθε είδους βάναυσες συμπεριφορές, ώστε να διασκεδάσει.

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ- ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ