Αρχική » Νεοελληνικη Γλώσσα » Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου-Επανάληψη στο ποίημα του Καβάφη “Όσο μπορείς”

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου-Επανάληψη στο ποίημα του Καβάφη “Όσο μπορείς”

 Παιδιά γεια σας! Μπορείτε να μου στέλνετε τις απαντήσεις σας στις ασκήσεις και στις ερωτήσεις στο μέιλ μου  (nikoliapan@gmail.com)  και θα σας απαντώ δίνοντας ανατροφοδότηση το συντομότερο δυνατό.

Ποίημα Καβάφη “Όσο μπορείς”

Ερωτήσεις επανάληψης

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://skapanefs.blogspot.com/2012/04/blog-post_5998.html , μελετήστε τα ερμηνευτικά σχόλια και ακούστε την απαγγελία του ποιήματος. Στη συνέχεια προσπαθήστε να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1.Ποιος είναι ο προβληματισμός τον οποίο επιχειρεί να μας μεταδώσει ο ποιητής; Ποια στάση πιστεύετε πως πρέπει να κρατά ο άνθρωπος ο οποίος δε θέλει να καταστήσει τη ζωή του φορτική απέναντι στις εκδηλώσεις μαζοποίησης και ρηχού εντυπωσιασμού ;

2.Με ποια παραδοχή για τη ζωή και τα όνειρα των ανθρώπων ξεκινά ο Καβάφης το ποίημα του;

3. Να βρείτε μια προσωποποίηση , μια παρομοίωση και μια επανάληψη στο ποίημα και να εξηγήσετε τι θέλει να πετύχει ο ποιητής με τη χρήση τους.

4.Προσπαθήστε να γράψετε κι εσείς ένα   παραινετικό (συμβουλευτικό) και σύντομο ποίημα( 10-15 στίχων) για τη ζωή και τον σύγχρονο άνθρωπο ακολουθώντας την τεχνική του Καβάφη ( διδακτική και στοχαστική διάθεση, πεζολογία, ρεαλισμός, γλωσσική ευστοχία, ιαμβικό μέτρο, διασκελισμοί, ανισοσυλλαβία, έλλειψη ομοιοκαταληξίας)

 

Καλή δύναμη

Καλή δουλειά!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση