Το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus KA1 με τίτλο «Ένα σχολείο αλλάζει, μαθαίνει και εισάγει την καινοτομία και την αλλαγή» πραγματοποίησε την πρώτη από τις 3 κινητικότητες του προγράμματος με τη συμμετοχή του διευθυντή και υποδιευθυντή της σχολικής μας μονάδας στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.

Το θέμα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, καθώς αναφερόταν σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά συστήματα, το φινλανδικό. Συμμετείχαν 111 εκπαιδευτικοί από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα που κατάφερε να συνδυάσει επιτυχώς τη θεωρητική γνώση με την πρακτική επαλήθευση. Η ευκαιρία να το γνωρίσεις στα σχολεία και τις αίθουσες διδασκαλίας ήταν μοναδική.

Πραγματοποιήθηκαν τρεις επισκέψεις σε τρία διαφορετικού τύπου σχολεία:

  1. Ένα καλλιτεχνικό (SibeliusUpper Secondary
  2. ένα Επαγγελματικό της επαρχίας (VAAO Valkeakoski Vocational College) και
  3. ένα γενικό (Mattlidens Gymnasium) με δυνατότητα επιλογής, όμως, του ειδικού προγράμματος για απόκτηση του  International Baccalaureate (IB).

Παράλληλα, η εξερεύνηση  της φιλανδικής πρωτεύουσας και επαρχίας, συντέλεσε πολύ στην εμπέδωση των συνθηκών διαβίωσης και της κουλτούρας των κατοίκων, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η σημασία που δίνουν οι Φιλανδοί στην εκπαίδευση.

Κάθε οπτική από την παρατήρηση της πόλης, καθώς και κάθε γωνιά της λειτουργίας του σχολείου, συχνά δημιούργησε μια εποικοδομητική αντίθεση με τις αντίστοιχες εικόνες από τη χώρα μας.

Σκέψεις που συνόδευσαν το ταξίδι της επιστροφής στο σχολείο για να εγείρουν γόνιμες συζητήσεις με τους συναδέλφους, να παράγουν ιδέες που με την εφαρμογή τους θα επιδιώξουν να βελτιώσουν την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική μας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, τέλος, μια επίσκεψη στο Ταλίν της Εσθονίας, τη χώρα με την μεγαλύτερη ίσως διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα αλλά και στην εκπαίδευση.

Αναλυτικές πληροφορίες και παρουσίαση του προγράμματος υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου ή στη σελίδα που δημιουργήθηκε για το πρόγραμμα.