Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς – 9 Δεκεμβρίου

Η κρίση που συγκλονίζει την πατρίδα μας έχει πολλά και σύνθετα αίτια και ανάμεσά τους τη διαφθορά που βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος. Πρόκειται για ένα αποκρουστικό φαινόμενο το οποίο υποσκάπτει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών, διαβρώνει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, υπονομεύει κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς συνδέεται άρρηκτα και με τον πυρήνα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Κράτους Δικαίου, αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας και τον κοινωνικό μας πολιτισμό. Δεν έχει νόημα να λέμε πια ευχολόγια ή να κάνουμε διαπιστώσεις. Ζητούμενο είναι η ισχυροποίηση του νομικού οπλοστασίου, η συγκρότηση ελεγκτικών μηχανισμών, η ηθική απονομιμοποίηση κάθε έκφανσης του φαινομένου της διαφθοράς.

Η οικονομική παρακμή των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι ουσιώδης και απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αλλά και για την αποφυγή παρόμοιων κινδύνων στο μέλλον, είναι η αλλαγή δομών και στερεοτύπων ώστε να γίνουν αυτονόητοι οι κανόνες διαφάνειας παντού.

Το παράδειγμα ασφαλώς και πρέπει να δίνεται πρώτα από τον πολιτικό κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι και η προσέλκυση επενδύσεων συνδέεται άρρηκτα με τη δημιουργία ενός καθαρού περιβάλλοντος στο οποίο δεν χωρούν σκοτεινές συναλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ: