Μικρά μυστικά _Μεγάλα αποτελέσματα !

Πολλοί φίλοι μου με ρωτάνε, που βρίσκω την διάθεση και κυρίως την ενέργεια για να διεκπεραιώνω το καθημερινό μου πρόγραμμα και φυσικά το σημαντικότερο, πως είναι δυνατόν να κάνεις την καθημερινή σου ρουτίνα άσκησης πιο διασκεδαστική και συνάμα αποτελεσματική, χωρίς να χρειαστεί να είσαι αθλητής.

.jpg

Καταρχήν το ισοζύγιο ενέργειας του οργανισμού μας έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες, οι σημαντικότεροι όμως τρεις είναι πρώτον, το επίπεδο φυσικής κατάστασης που διατηρείς, δεύτερον, η ψυχολογική σου κατάσταση με την οποία αντιμετωπίζεις τις απαιτήσεις της δεδομένης στιγμής και τρίτον, το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις.
Έτσι λοιπόν μια και μιλάμε για άσκηση και για ανθρώπους που δεν είναι, ούτε χρειάζεται να γίνουν αθλητές, το πρώτο πράγμα είναι να ψάξουμε καλά και να βρούμε τον τύπο άσκησης που μας αρέσει, μας ταιριάζει και μας εξιτάρει και αυτό πέρα από το ίδιο το σπορ έχει να κάνει και με το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα το πραγματοποιήσουμε, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους θα το ζήσουμε.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, πως κάθε τύπος άσκησης, για να είναι ενδιαφέρον αλλά και αποτελεσματικός, πρέπει να είναι εφικτός αλλά προκλητικός.
Πολλές φορές κατακτάμε ένα επίπεδο φυσικής κατάστασης και ικανότητας και μένουμε πιστοί σε αυτό. Λάθος! Πρέπει πάντα να αναβαθμίζουμε την δραστηριότητά μας με μια πολύ μικρή αύξηση δυσκολίας και ποικιλίας, ώστε και να μην βαριόμαστε, αλλά το κυριότερο για να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να τεμπελιάζει. Και τεμπελιάζω, δεν σημαίνει απαραίτητα κάθομαι, αλλά δεν ανεβάζω παλμούς κατά την διάρκεια της άσκησης μου, που σημαίνει πως ο οργανισμός μου και το σώμα μου έχουν προσαρμοστεί πλήρως και δεν καταβάλουν πια την extra προσπάθεια που θα κάνει την διαφορά.
Ακόμα και σ’έναν διάδρομο μπορείς να φτιάξεις πολλά δικά σου παιχνίδια ή πολλούς δικούς σου αγώνες με αντίπαλο πάντα τον εαυτό σου. Κράτα σημειώσεις για το πόσα χιλιόμετρα βγάζεις σε συγκεκριμένο χρόνο και προσπάθησε κάθε φορά στον ίδιο χρόνο να βγάζεις κάτι παραπάνω, έστω και κάτι πολύ μικρό. Για σένα κάθε φορά θα είναι το ρεκόρ σου, που σημαίνει πως είσαι καλύτερος από την προηγούμενη φορά ή και από ποτέ. Θυμήσου επίσης πως ρεκόρ δεν κάνουμε κάθε μέρα και γι’αυτό έχει τόσο ενδιαφέρον.
Αν παραμείνεις στο ίδιο χρόνο και την ίδια απόσταση τροποποίησε την δυσκολία, ας πούμε ανέβασε την κλίση του εδάφους σου και αν πάλι κρατήσεις ακόμα και αυτό στο ίδιο επίπεδο, σπάσε την προπόνησή σου σε μικρότερα κομμάτια διαφορετικής έντασης. Δηλαδή κάνε τα δύο πρώτα λεπτά σου αργά για να ζεσταθείς, τα επόμενα δύο λίγο πιο γρήγορα, ώστε και να αντέχεις την συνέχεια, αλλά και να αρχίζεις να καταλαβαίνεις την δυσκολία, στα επόμενα δύο χαλάρωσε και μετά δώστα όλα, ανεβάζοντας ένταση σε ένα τέτοιο επίπεδο, που δεν μπορείς να κρατήσεις για πολύ. Μετά χαλάρωσε και επανέλαβε. Στο τέλος σβήσε την έντασή σου, ρίχνοντας πολύ τον ρυθμό σου. Αυτή η διαλειμματική προπόνηση πρέπει να σου δώσει τουλάχιστον την ίδια απόσταση στον ίδιο χρόνο, όμως η ποικιλία στην ένταση προσφέρει πολλά οφέλη και δεν σου επιτρέπει να βαρεθείς.
Θυμήσου πως γυμναζόμενοι το πρωί καίμε πολύ πιο γρήγορα θερμίδες από ότι τοβράδυ. Ξεκινώντας την ημέρα σου με προπόνηση αρχίζεις να καις από τις αποθήκες λίπους σου τα πρώτα 10 λεπτά, ενώ αν το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα το κάνεις απόγευμα, η διαδικασία καύσης ξεκινάει μετά τα 45 πρώτα λεπτά. Πίστεψέ με, η πρωινή άσκηση σου δίνει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα και δεν σου παίρνει ενέργεια, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Αφήνοντας την προπόνησή μας για το τέλος της ημέρας, είμαστε πολύ πιο κουρασμένοι και βρίσκουμε πολύ πιο εύκολες και λογικές δικαιολογίες για να την
αποφύγουμε.
Το πρόγραμμά μας εκτός από αερόβιο τύπο άσκησης (τρέξιμο, ποδήλατο,aerobic) πρέπει οπωσδήποτε να έχει και ενδυνάμωση με βάρη. Τα βάρη αυξάνουν τον μυϊκό μας όγκο και οι γυμνασμένοι μύες λειτουργούν σαν μικρά στόματα που τρέφονται με λίπος, ενώ παράλληλα είναι ό,τι καλύτερο για την οστεοπόρωση, που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων.  Όμως προσοχή! Καλό είναι να μην μπλέκουμε τα δύο προγράμματα. Αφιερώνουμε μέρες στην αερόβια άσκησή μας αποκλειστικά και μέρες στην ενδυνάμωσή μας επίσης αποκλειστικά. Ένα μεγάλο αερόβιο πρόγραμμα μετά από βάρη ακυρώνει την δουλειά που τόση ώρα έκαναν οι μύες μας για την τόνωσή τους, αλλά και κάνοντάς το πριν επίσης δεν τους επιτρέπει να δουλέψουν αποτελεσματικά, αφού τους έχει αδειάσει από το γλυκογόνο τους. Καλό είναι επίσης ακόμα και το πρόγραμμα ενδυνάμωσης με βάρη να το σπάμε σε διαφορετικά κομμάτια και διαφορετικές ημέρες. Άλλη μέρα δουλεύουμε τα πόδια μας, άλλη μέρα τα χέρια μας και από τα χέρια μας, άλλη μέρα δουλεύουμε στήθος και δικεφάλους και άλλη μέρα πλάτη και τρικέφαλους.
Τα αποτελέσματα θα σε δικαιώσουν και να θυμάσαι πάντα, πως οι μεγαλύτερες διαφορές και τα μεγαλύτερα άλματα έχουν γίνει από εκείνο το πρώτο μικρό και απλό σήκωμα του ποδιού μας.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητής Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων Εκπαιδευτικός
Μέλος του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOYNDATION

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2022/08/02/mikra-mystika-_megala-apotelesmata/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση