Το FET είναι μία εφαρμογή αυτοματοποιημένης κατάρτισης ωρολογίων προγραμμάτων. Δημιουργοί της εφαρμογής είναι οι προγραμματιστές Liviu Lalescu και Volker Dirr. Το FET είναι ελεύθερο λογισμικό και μάλιστα ανοιχτού κώδικα. Υποστηρίζει πληθώρα περιορισμών για εκπαιδευτικούς, τμήματα, αίθουσες, κτίρια και διδασκαλίες (τελείως ενδεικτικά κάποιοι περιορισμοί για εκπαιδευτικούς: ελάχιστος/μέγιστος αριθμός ωρών ανά ημέρα, ελάχιστος/μέγιστος αριθμός ημερών ανά εβδομάδα, μέγιστος αριθμός συνεχόμενων ωρών, μέγιστο εύρος διδακτικού ωραρίου, κ.ο.κ.). Μετά την εισαγωγή των δεδομένων και των περιορισμών, το FET ξεκινά την διαδικασία της αυτοματοποιημένης κατάρτισης (επίλυσης) του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος. Για σχετικά εύκολα ωρολόγια προγράμματα, η κατάρτιση ολοκληρώνεται σε μερικά λεπτά, ενώ για δυσκολότερα μπορεί να ξεπεράσει και τα δεκαπέντε (15) λεπτά. Το FET έχει την δυνατότητα να καταρτίσει πολλαπλά (διαφορετικά) ωρολόγια προγράμματα, έτσι ώστε ο χρήστης να επιλέξει αυτό που κρίνει καλύτερο. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα εξάγεται από το FET σε μορφή html καθώς και σε μορφή pdf. Η μορφή html είναι πολύ χρήσιμη για την ανάρτηση του ωρολογίου προγράμματος σε ιστοσελίδες και η μορφή pdf για εκτύπωση.
Σημαντική είναι η παρουσία του συναδέλφου Βαγγέλη Καραφυλλίδη από το Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Ο εν λόγω συνάδελφος αν και εργάζεται με την ιδιότητα του καθηγητή Πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, είναι ταυτόχρονα και πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ με διπλωματική εργασία στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Ο επιστημονικός τόπος σκέψης που έχει αποκτήσει από τις σπουδές του, καθώς και η εμπειρία του στην κατάρτιση ωρολογίων προγραμμάτων αποτελούν την βάση πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί η στενή συνεργασία του με τον δημιουργό της εφαρμογής Liviu Lalescu. Ο Βαγγέλης Καραφυλλίδης με τις προτάσεις του έχει συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση της εφαρμογής FET. Επίσης, ο εν λόγω συνάδελφος είναι και ο επίσημος μεταφραστής της εφαρμογής στα ελληνικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι κάποιες από τις βελτιώσεις που έχει προτείνει αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία.
Ανάμεσα στις βελτιώσεις αυτές ήταν και αυτές που σχετίζονται με την αυτοματοποιημένη τροποποίηση ωρολογίων προγραμμάτων τα οποία έχουν καταρτιστεί με το FET. Εδώ και μερικούς μήνες, με το FET είναι πολύ εύκολο ο χρήστης να ελέγχει σε ποιο βαθμό θα επιτρέψει την τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα ελληνικά σχολεία, αφού η ανάγκη τροποποίησης του ωρολογίου προγράμματος είναι εμφανέστατη πολλές φορές ακόμη και μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς. Πλέον, ο χρήστης μπορεί να επιλέγει ποιες δραστηριότητες (διδασκαλίες) θα παραμείνουν στην ίδια ημέρα στο τροποποιημένο πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, ως προς την τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος ο χρήστης μπορεί πλέον να επιλέξει π.χ. ποιες δραστηριότητες (διδασκαλίες) α) δεν θα αλλάξουν καθόλου ούτε την ημέρα, ούτε την ώρα διεξαγωγής τους, β) δεν θα αλλάξουν ημέρα, αλλά θα αλλάξουν ενδεχομένως την ώρα διεξαγωγής τους και γ) θα αλλάξουν ενδεχομένως τόσο την ημέρα, όσο και την ώρα διεξαγωγής τους.
Το FET «τρέχει» σε περιβάλλοντα Windows, Mac OS X, και Linux. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εφαρμογής στην διεύθυνση
https://lalescu.ro/liviu/fet/.
ΥΓ : Συγχαρητήρια στον εκλεκτό συνάδελφο!