«

»

Μαΐ 19

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Η δημιουργική πλευρά της πανδημίας στο Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.

Η σελίδας μας φιλοξενεί με ιδιαίτερη χαρά τη δουλειά ενός εκλεκτού συναδέλφου,  απο το  εκπαιδευτικό δυναμικό του Μουσικού Σχολείου Αλεξ/πολης.

Ο συνάδελφος και καθηγητής πιάνου του Μουσικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Καραφυλλίδης ξεκίνησε μέσα στην πανδημία να ηχογραφεί παιδαγωγικά κομμάτια για πιάνο, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του μαθήματός του. Συγκεκριμένα, προκειμένου να δώσει την δυνατότητα στους μαθητές του να ακούνε ανά πάσα στιγμή κάποια από τα κομμάτια που προετοίμαζαν, ξεκίνησε να ηχογραφεί κομμάτια του Γερμανού συνθέτη Theodore Oesten (1813–1870). Ο Theodore Oesten έχει γράψει πολλά παιδαγωγικά κομμάτια, τα οποία απευθύνονται σε σπουδαστές πιάνου. Τα κομμάτια αυτά είναι ιδιαίτερα ευχάριστα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μικρές μουσικές εικόνες. Οι μαθητές του συναδέλφου Βαγγέλη Καραφυλλίδη αποδέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση αυτές τις ηχογραφήσεις. Οπότε, ο συνάδελφος αποφάσισε να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή και μετά την επιστροφή μας στα σχολεία.σχολειο φωτο

Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση των δώδεκα (12) κομματιών της συλλογής Lebende Bilder Op.157. Ο τίτλος της συλλογής στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Ζωντανές Εικόνες». Πραγματικά, πρόκειται για κομμάτια που όταν τα ακούει κανείς, αυθόρμητα η φαντασία του δημιουργεί εικόνες. Ακόμη και για κάποιον που δεν είναι μουσικός, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η εμπειρία να ακούει αυτά τα κομμάτια. Φυσικά, για τους μαθητές που σπουδάζουν πιάνο, η εμπειρία αυτή δεν είναι απλά ευχάριστη, αλλά τους δίνει και ένα κίνητρο για να προοδεύσουν στις σπουδές τους.
Ο συνάδελφος Βαγγέλης Καραφυλλίδης για να δημιουργήσει αυτές τις ηχογραφήσεις, αξιοποίησε τις σύγχρονες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, έπαιξε τα κομμάτια σε ένα υβριδικό πιάνο (δηλαδή σε ένα ψηφιακό πιάνο, το οποίο όμως έχει μηχανισμό πλήκτρων παρόμοιο με αυτό ενός πιάνου με ουρά) και έκανε εγγραφή σε κατάλληλο λογισμικό στον υπολογιστή. Στην συνέχεια επεξεργάστηκε την ηχογράφηση και στην τελική παραγωγή του ήχου προσέθεσε την αντήχηση μιας πραγματικής αίθουσας συναυλιών, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο ρεαλιστικό.
Την ηχογράφηση των δώδεκα (12) κομματιών αυτής της συλλογής μπορείτε να την ακούσετε στον εξής σύνδεσμο:
https://youtu.be/hLXTNuvs-18

Σύντομα, ο  εν λόγω  συνάδελφος θα ανεβάσει στο YouTube και ενδεχομένως και σε άλλες πλατφόρμες όλα τα κομμάτια του συνθέτη Theodore Oesten, τα οποία ηχογράφησε αυτό το διάστημα. Πρόκειται για εξήντα-δύο (62) κομμάτια, η συνολική διάρκεια των οποίων ξεπερνά την μία ώρα. Οπότε, μείνετε «συντονισμένοι»! Καλή ακρόαση!

Συγχαρητήρια ! 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2022/05/19/i-dimioyrgiki-pleyra-tis-pandimias-sto-moysiko-scholeio-alexandroypolis/

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων