Οργάνωση Προγραμμάτων Άσκησης –Άθλησης-Αναψυχής _ Μια πιλοτική πρόταση στον Πειραιά

    Η ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα των δεικτών περιβάλλοντος, εργασίας, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, αποτελεί τη σύγχρονη πρόκληση ειδικά για το αστικό κέντρο του Δήμου Πειραιά, αφού εκεί συντελείται το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών λειτουργιών των κατοίκων. Ειδικότερα ο συνδυασμός και συντονισμός της δομής και λειτουργίας των αστικών δημόσιων χώρων προς όφελος των δραστηριοτήτων άσκησης-άθλησης-αναψυχής των πολιτών είναι η αντικειμενική και ζητούμενη πραγματικότητα. Η οργάνωση και διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων θα είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού της Δημοτικής πολιτικής που θα γίνει είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, καθώς θα έχει μια αλληλοτροφοδοτούμενη και διαδραστική αναφορά προς αυτούς. Η οργάνωση προγραμμάτων άσκησης-άθλησης-αναψυχής πρέπει να επανασχεδιαστούν στη βάση της αναγκαίας εθελοντικής συμμετοχής μέσω της σωστής ενημέρωσης και της επιδίωξης καλλιέργειας «παιδείας-κουλτούρας».

  Η «έλλειψη» αντίστοιχων προγραμμάτων  έχει σοβαρές συνέπειες στην άσκηση-άθληση-αναψυχή των πολιτών του Πειραιά, που αποκόβονται από το κοινωνικό αγαθό της ψυχοσωματικής δραστηριότητας. Οι ελεύθεροι και οργανωμένοι χώροι του δήμου, των τοπικών διαμερισμάτων και οι γειτονιές πρέπει να γίνουν σημεία αναφοράς  «διαπαιδαγώγησης» των πολιτών, όπου η συμμετοχή στις «δραστηριότητες» να εκτιμηθεί και να βιωθεί ως καθημερινή κοινωνική ανάγκη. Η τοπική κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμα στην άσκηση-άθληση-αναψυχή μέσω των αναγκαίων παροχών σε υποδομές, προσωπικό και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να έχουν προσβασιμότητα όλα τα στρώματα ανεξάρτητα από την ηλικία, την μόρφωση, το φύλο, το επάγγελμα, την ψυχο-σωματική δυνατότητα και την καταγωγή.

Οργανωτική πρόταση για τον Δήμο του Πειραιά

Οργανώνονται πολυθεματικοί χώροι δραστηριοτήτων άσκησης – άθλησης – αναψυχής, για όλους τους πολίτες, με συντονισμό και διαχείριση από «ειδική διαδημοτική ανεξάρτητη  επιστημονική επιτροπή στο Δήμο του Πειραιά» και δημιουργούνται αντίστοιχα προγράμματα, έτσι ώστε κάθε δημότης ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής και επαγγελματικής κατάστασης, να μπορεί να γυμνάζεται, να αθλείται, να ψυχαγωγείται.

Στους χώρους: 

  1. Βοτσαλάκια, Προφήτης Ηλίας, πλατεία Αλεξάνδρας/Κανάρη.
  2. Μικρολίμανο,  Νέο Φάληρο, Ειρήνης και Φιλίας.
  3. Φρεαττύδα, Πειραϊκή, Δοκίμων, ΟΛΠ, Αρχαιολογικό Μουσείο.
  4. Τερψιθέα, Δημοτικό Θέατρο, Κοραή/Καραΐσκου, Τιτάνειος Κήπος
  5. Δηλαβέρι, Βώκος, Αγία Σοφία, Άγιος Διονύσιος
  6. Καμίνια, Πλατεία Αγίου Ελευθερίου, Πρώην Στρατόπεδο
  7. Αυλές σχολείων, κλειστές αίθουσες σχολείων & προαύλια

Σε κάθε ένα από τους παραπάνω χώρους θα οργανώνονται με ευθύνη της «επιτροπής» του Δήμου Πειραιά δραστηριότητες άσκησης-άθλησης-αναψυχής, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που παρέχουν οι υπάρχουσες καθώς και οι σχεδιαζόμενες να δημιουργηθούν υποδομές. 

Ειδικότερα οργανώνεται πρόγραμμα «Άσκησης και Άθλησης για Όλους», με προτεραιότητα στους νέους, στους άνεργους και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σχεδιάζονται ειδικά αντίστοιχα προγράμματα για τους εργαζόμενους και σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ για την Τρίτη Ηλικία.

Δημιουργούνται καινοτόμες δράσεις για Άτομα με Αναπηρία, στα πλαίσια των προγραμμάτων άσκησης-αθλητισμού-αναψυχής, με υποστήριξη στη χρήση υποδομών και διάθεση αναγκαίων υλικών.

Σε συνεργασία με συλλόγους-σωματεία σε δημοτικές και κρατικές εγκαταστάσεις οργανώνονται προγράμματα άσκησης-αθλητισμού-αναψυχής που θα αφορούν τους δημότες της κάθε γειτονιάς. Οργανώνονται ποδηλατικές δράσεις στη διαδρομή Λεύκα, Άγιος Διονύσιος και προωθείται η «ποδηλατική κουλτούρα» στον Πειραιά, σε συνεργασία με πολίτες, συλλόγους, φορείς.

Οργανώνεται και θεσμοποιείται η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα για αθλητικές, ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές στις γειτονιές του Πειραιά, καθώς και πολιτιστικά ψυχαγωγικά δρώμενα σε συνεργασία με τους πολίτες. 

Σε αίθουσες και στις αυλές των σχολείων κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως τα Π/Σ/Κ  οργανώνονται προγράμματα άσκησης-άθλησης, πολιτιστικά (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος,  χορός, εικαστικά κ.α.), ψυχαγωγικά – εθιμικές δράσεις για τους μαθητές  με συνεργασία των τοπικών διαμερισμάτων των συλλόγων γονέων και των μαθητικών κοινοτήτων.

 

Ανοίξτε τις αυλές των σχολείων:

Φρντζέσκα Ρωμάνου

Kαθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, 2ο ΓΕΛ Πειραιά

Παντελής Κωνσταντινάκος

 Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού

 στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2021/06/28/organosi-programmaton-askisis-athlisis-anapsychis-_-mia-pilotiki-protasi-ston-peiraia/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση