5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: πρόσκληση για τη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης και φιλικής Αλεξανδρούπολης

   του Παπαπαντελή Νικήτα 

        Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση  του πλανήτη μας και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας. Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα.

                  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει αυτοτελή τομέα περιβαλλοντικής υγιεινής με σκοπό να επηρεάσει δημόσιες πολιτικές και να αποκαλύψει τις βασικές αιτίες των περιβαλλοντικών απειλών στην υγεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκπονηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΥ, ΕΕ) σχέδια δράσης Υγείας και Περιβάλλοντος, στην εκπόνηση των οποίων συμμετέχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, και ειδικότερα τα Τμήματα Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Υγειονομικής Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων και Λοιπών Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία, τροφοδοτούν όχι μόνο τις πολιτικές ατζέντες, αλλά και των φορέων που εμπλέκονται στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας, με στόχο την αποφυγή των δυσμενών εξελίξεων που έπονται της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μείωσης της βιοποικιλότητας, της ρύπανσης του νερού και του εδάφους, της λειψυδρίας και της αποψίλωσης των δασών. Οι εξελίξεις αυτές με ραγδαία ταχύτητα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλου του κόσμου για την προσπάθεια εξαγωγής λύσεων με την συνεργασία της επιστήμης, της τεχνολογίας και των πολιτικών θεσμών.

                Η προστασία του περιβάλλοντος έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο ζωής και στη δομή της  σύγχρονης κοινωνίας.  Η ραγδαία αστικοποίηση  στη χώρα  μας  καθιστά το πρόβλημα της σχέσης πόλης-περιβάλλοντος κυρίαρχο.  Ο υπαίθριος αστικός χώρος της ελληνικής πόλης, ο χώρος ανάμεσα στα κτίριά της όπου ανέκαθεν αναπτυσσόταν η δημόσια ζωή, έχει υποβαθμιστεί και συρρικνωθεί αλλά και σε ποικίλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιηθεί κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε τάφρους κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων με ανύπαρκτα πεζοδρόμια. Οι λιγοστές πλατείες όταν δεν λειτουργούν ως πάρκινγκ καταλαμβάνονται όλο και περισσότερο από παράνομα κτίσματα, στέγαστρα και τραπεζοκαθίσματα ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι χώροι πρασίνου λιγοστεύουν επικίνδυνα ή υποφέρουν από εγκατάλειψη.

        Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Αλεξανδρούπολης καλείται να επικεντρωθεί σε νέες μορφές σχεδιασμού της πόλης  σε συνάρτηση με μια σύγχρονη προσέγγιση της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη του ρόλου τους στην ισόρροπη ανάπτυξη του χώρου. ¨Ένας  σχεδιασμός  που θα αφορά ζητήματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, θα  ενθαρρύνει την ήπια κινητικότητα , θα ελαχιστοποιήσει τη χρήση του αυτοκινήτου και γενικότερα να  μπορεί να προωθήσει εναλλακτικούς και ήπιους τρόπους μετακίνησης. Μια πόλη που θα  διαθέτει ένα ήπιο οδικό περιβάλλον και να προσφέρει στους κατοίκους της απεριόριστη κινητικότητα με  φιλικά στο περιβάλλον μέσα μεταφοράς, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να διαβιούν  στον  σύγχρονο τρόπο ζωής χωρίς ή με  την ελάχιστη χρήση  αυτοκινήτου.  Ζητούμενο  η ενίσχυση των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, η δημόσια συγκοινωνία και των συνδυασμένων μετακινήσεων αυτών των τρόπων με το αυτοκίνητο, ώστε να περιοριστεί το μεταφορικό του έργο και  η Αλεξανδρούπολη να γίνει μια πόλη  πιο καθαρή, ήσυχη, ασφαλής  και παραγωγική.

               Αν φανταστούμε  την πόλη  της Αλεξανδρούπολης  σε 20 χρόνια, πώς θα θέλαμε  να είναι. ένα μέρος που τα παιδιά θα μπορούσαν να παίζουν ασφαλή; Όπου ο αέρας είναι καθαρός; Όπου θα μπορείς να κάνεις βόλτα κάνοντας τα ψώνια σου; Ένα μέρος με περισσότερα πάρκα και πράσινο; Ένα μέρος με επιχειρήσεις που ευημερούν; Όμως πώς θα υλοποιηθεί αυτό το όραμα;. Ένας τέτοιος σχεδιασμός  θα πρέπει να αναπτυχθεί παίρνοντας για παράδειγμα υπάρχουσες πρακτικές Ευρωπαϊκών πόλεων στις οποίες εφαρμόζονται πολλές από τις πτυχές, που καλύπτονται από ένα σχέδιο  βιώσιμης αστικής κινητικότητας. ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πόρων ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πόρων.

 Ενδεικτικές προτάσεις – καλές  πρακτικές

  • Χάραξη και σήμανση ποδηλατοδρόμων – νέες ή βελτιωμένες υποδομές για ποδήλατα
  • Δηµιουργία πράσινων-πολιτιστικών διαδροµών σε ζωτικές περιοχές της πόλης ,θαλάσσια µέτωπα, µνηµεία, ιστορικούς τόπους κ.ά.
  • Ανάπτυξη κουλτούρας που θα προάγει μια θετική στάση για την άσκηση και την υγεία του πληθυσμού. Σχεδιασμός προγραμμάτων μαζικής άθλησης για όλες τις ομάδες και τα  ηλικιακά στρώματα του πληθυσμού, διοργάνωση αθλητικών αγώνων μαζικού/ λαϊκού χαρακτήρα (τοπικής ή πανελληνίας εμβέλειας), αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών γειτονιάς κ.ά.  Στο σημείο αυτό αξίζει η  αναφορά στα λόγια του διευθυντή παγκόσμιων συνεργασιών του WFF, Γιόσεμ Φέρμπεμ: «Από ένα Κυριακάτικο παιχνίδι στο πάρκο μέχρι τα μεγάλα τουρνουά, όλα τα αθλήματα βασίζονται στη γενναιοδωρία της φύσης. Όλες οι αθλητικές οργανώσεις έχουν την ευθύνη να φροντίζουν το περιβάλλον και να εμπνέουν εκατομμύρια οπαδούς και παίκτες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη φύση».
  • Χαρακτηρισμός περιοχών περιορισμένης ταχύτητας / καθορισμός  γειτονιών «χωρίς αυτοκίνητο» / δηµιουργία ζωνών χαµηλών εκποµπών.
  • Κατασκευή θέσεων πάρκων ποδηλάτων.
  • Δημιουργία υπηρεσιών ενοικίασης ποδηλάτων στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία
  • Ανάπτυξη συστημάτων και εξοπλισμού για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στους δημόσιους χώρους (στην κατεύθυνση αυτή σημαντική μπορεί να είναι η συνδρομή του Δ.Π.Θ. και των αντίστοιχων πανεπιστημιακών του σχολών).
  • Οργάνωση τακτικών συσκέψεων και ερευνών γνώμης σχετικά με τις δημόσιες απόψεις και τις ιδέες των πολιτών.

             Οι διεθνείς οργανισμοί και τα κράτη έχουν ευθύνη μεταξύ των άλλων να μεριμνήσουν για την προώθηση πολιτικών συνεχούς εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού,  ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και των παιδιών, σχετικά με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Στόχος η προώθηση θετικών αλλαγών, αντιλήψεων και περιβαλλοντικών στάσεων στην πορεία προς τη βιώσιμη  ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή  επικροτούνται  αντίστοιχες πρωτοβουλίας του Δήμου Αλεξ/πολης. Ο  Σχολικός  Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε) αποτελεί δράση που αποσκοπεί να διδάξει στα νέα παιδιά τις αξίες της ανακύκλωσης, την ορθή διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και πρωτίστως την προσπάθεια περιορισμού παραγωγής αποβλήτων στο μέλλον. Η λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας για την επιβράβευση της ανακύκλωσης Followgreen, από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.),  ενώνει σε μια κοινή οικολογική αντίληψη πολίτες, σχολεία και τοπικές  επιχειρήσεις. Οι πέντε (5) σταθμοί επισκευής ποδηλάτων i bike spot,  που τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα σημεία της Αλεξανδρούπολης (μεταξύ αυτών και σε σχολικό συγκρότημα),  αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της ενθάρρυνσης της χρήσης του ποδηλάτου.  Κάθε  σταθμός  φέρει φωτοβολταϊκό πάνελ αξιοποιώντας την ενέργεια που συσσωρεύουν για τη φόρτιση κινητών και άλλων φορητών ηλεκτρικών συσκευών.

                Η  βιωσιμότητα του περιβάλλοντος σε βάθος χρόνου αποτελεί  προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Η προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή, είναι από τα βασικά συστατικά στοιχεία μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Μια οικονομική ανάπτυξη που για να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς την Αειφόρο Ανάπτυξη (έλεγχος της ρύπανσης, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας και των υδάτινων πόρων, σεβασμός στους πολίτες και το τοπικό τους περιβάλλον, συνεχής παρακολούθηση και  έλεγχος).

                  Κλείνοντας, κρίνεται επιτακτική ή ανάγκη όλοι,  αρμόδιοι φορείς και πολίτες, να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα ευθύνη και σοβαρότητα το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, δεδομένου ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στην ισορροπία του οικοσυστήματος μπορεί να επηρεάσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες, τις πολιτιστικές μας αξίες αλλά την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2021/06/06/5i-ioynioy-pagkosmia-imera-perivallontos-prosklisi-gia-ti-dimioyrgia-mias-pio-anthropinis-kai-filikis-alexandroypolis/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση