«

»

Μαΐ 12

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Ενυδάτωση: αυτός ο πολύτιμος φύλακας ενέργειας

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, πως ο μεγαλύτερος σύμμαχός μου στην προσπάθειά μου να ανέβω στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο ήταν το νερό. Μπορεί να ακούγεται ακραίο σε μια προσπάθεια που απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, εξαιρετική διανοητική προσέγγιση και προσαρμοστικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, που εναλλάσσονταν από τους 40° Κελσίου στους -25° κελσίου το ίδιο εικοσιτετράωρο, όμως αν σε όλη αυτή την υπέρβαση δεν είχα φροντίσει να έχω διαρκώς ενυδατωμένο τον οργανισμό μου, τίποτα δεν θα λειτουργούσε. Έξι λίτρα νερό την ημέρα έπρεπε να καταναλώνω και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που το νερό ήταν δυσεύρετο, αφού δεν μπορούσες να το κουβαλάς από την αρχή των επτά ημερών της ανάβασης και έτσι το προμηθευόσουν από τις φυσικές πηγές ή λίμνες που συναντούσες, αμφιβόλου καθαρότητας, με αποτέλεσμα να πρέπει να το καθαρίζεις με ειδικές μικροβιοκτώνες ταμπλέτες, που άφηναν μια πολύ κακή γεύση. Και έτσι κάτι που και μόνο λόγω υπερβολικής ποσότητας σε ταλαιπωρούσε, τώρα γινόταν ακόμα πιο δύσκολο και λόγω γεύσης. Κι όμως αυτό το νερό ήταν ο πιο πιστός βοηθός μου και το απόλυτο στήριγμά μου σε μια υπέρβαση ζωής, που με έκανε να δω τα πράγματα με αλλά μάτια. 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια δύο πράγματα κατάλαβα πως έπρεπε να συνειδητοποιήσω: το πόσο αργά πρέπει να προσπαθήσω να νικήσω το υψόμετρο των 6.000 μέτρων, δίνοντας στους πνεύμονές μου τη δυνατότητα εγκλιματιστού στο διαρκώς μειωμένο οξυγόνο και το πόσο πολύ νερό έπρεπε να πίνω, προκειμένου να διατηρώ σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά μου. Για κάθε 5% μείωση των σωματικών υγρών στο σώμα, έχουμε μείωση 25-30% στην ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός και αυτό ευτυχώς το κατάλαβα νωρίς και το βρήκα μπροστά μου. 

✔️ Αιτία των αυξημένων αναγκών του οργανισμού για ενυδάτωση είναι η αύξηση της εφίδρωσης κατά την άσκηση, η οποία οδηγεί σε απώλεια τόσο νερού, όσο και ηλεκτρολυτών. Ο ιδρώτας που παράγουμε και κατά συνέπεια η αφυδάτωση εξαρτώνται από την ένταση της άσκησης, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το είδος των ρούχων που φοράμε και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ασκούμενου, με κυριότερο το σωματικό βάρος. Ακόμα και σήμερα τα ρούχα που φέρνω από την προπόνηση δεν μπορούν να ξεχωριστούν από τα ρούχα που μόλις πλύθηκαν χωρίς να έχουν στιφτεί και αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ, ώστε να μην μένω πίσω σε υγρά. 

Η ενυδάτωση, λοιπόν, είναι απαραίτητη πριν από την έναρξη του προγράμματος άσκησης, κατά τη διάρκεια του, καθώς και μετά από αυτό, ώστε να αναπληρωθούν το νερό και τα ανόργανα στοιχεία που χάθηκαν. Πρόσληψη 500 ml νερού, 2 ώρες πριν την έναρξη της προπόνησης, ώστε ο οργανισμός να είναι πλήρως ενυδατωμένος, είναι μεγάλο μυστικό. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι απαραίτητη η κατανάλωση 400-1000 ml νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά μόνο αν το νερό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας, διαφορετικά και ανάλογα με τις απαιτήσεις, την ένταση και τη διάρκεια συστήνεται η κατανάλωση αθλητικού ποτού με σάκχαρα και ηλεκτρολύτες. Η παρουσία υδατανθράκων στο αθλητικό ποτό διεγείρει την εντερική επαναρρόφηση νερού και συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση του μυϊκού γλυκογόνου και στην καθυστερημένη εμφάνιση του αισθήματος κόπωσης. Όμως και εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών για ηπιότερες μορφές άσκησης και άρα αναγκών, σημαίνει αύξηση σωματικού βάρους. 

Η κατανάλωση νερού είναι πάντα η πιο ασφαλής πρακτική και φυσικά δεν βαραίνει το σώμα, ούτε επιβραδύνει την προπόνηση, γιατί στην πραγματικότητα, η ενυδάτωση κατά την άσκηση αναπληρώνει το νερό και τους ηλεκτρολύτες που έχουν χαθεί μέσω της εφίδρωσης και φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα αντοχής και επίσης δεν ισχύει καθόλου ότι μόνο μέσω των αθλητικών ποτών μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη ενυδάτωση και η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών του οργανισμού, αφού τροφές όπως τα φρούτα, οι χυμοί φρούτων και άλλα τρόφιμα σε συνδυασμό με νερό μπορούν να φέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

✔️ Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενυδάτωση κυρίως στη φυσική δραστηριότητα και όχι τόσο σε άλλες ώρες της ημέρας, αλλά οι ειδικοί μας ενημερώνουν και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν και οι μαθητές, ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και κατά τη διάρκεια της μελέτης και της διανοητικής εργασίας.

Είναι γνωστό ότι η σωστή ενυδάτωση είναι βασικός παράγοντας για τη σωματική και διανοητική υγεία. Κάθε στιγμή ο οργανισμός πρέπει να είναι ενυδατωμένος και η απόδοση στο διάβασμα και στη μελέτη εξαρτάται αρκετά από την επαρκή ποσότητα υγρών στο σώμα μας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επιδεινώνεται με τη θερμότητα και την αφυδάτωση, ακριβώς όπως συμβαίνει και όταν υπάρχει φυσική δραστηριότητα. Χωρίς επαρκή υγρά στο σώμα, ακόμη και όταν πρόκειται για απώλεια της τάξης του 1-2% του σωματικού βάρους, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη συγκέντρωση, κούραση και μειωμένα αντανακλαστικά, ενώ θεωρείται ότι η μη επαρκής ενυδάτωση σχετίζεται με πονοκεφάλους.

Αυτό εξηγείται επειδή ο εγκέφαλος αποτελεί μόλις το 2% του σωματικού βάρους, αλλά σε αυτόν πραγματοποιείται το 20% της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, μειώνεται ο όγκος του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και έτσι η ποσότητα αίματος και συνεπώς η ποσότητα οξυγόνου και ζωτικών συστατικών που παρέχονται στον εγκέφαλο κινδυνεύει επίσης να μειωθεί.

Όταν ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος, το σώμα λειτουργεί καλύτερα και μπορεί να ανταποκριθεί στη διανοητική κόπωση, να βοηθά στη συγκέντρωση και στην καλύτερη απόδοση στη μελέτη και στη μάθηση.

✔️ Κάνοντας για περισσότερα από 40 χρόνια αγωνιστικό αθλητισμό και συνεχίζοντας, έχω καταλάβει πως η σωστή διατροφή πολλές φορές παίζει σημαντικότερο ρόλο από τη σωστή προπόνηση και πως εξαιρετικής σημασίας κομμάτι είναι το κομμάτι της ενυδάτωσης. Δεν υπάρχει περίπτωση η μέρα να μην ξεκινήσει με ένα μεγάλο ποτήρι κρύο νερό, να μην τελειώσει με ένα λίγο πιο ζεστό και δεν υπάρχει επίσης περίπτωση να κινηθώ οπουδήποτε εκτός σπιτιού, χωρίς νερό μαζί μου. Είναι μια μικρή πολυτέλεια που μπορώ να προσφέρω στον εαυτό μου και ένα μεγάλο δώρο στην υγεία μου που μπορώ να εκτιμήσω. Οι εικόνες των παιδιών στις παραγγουπόλεις του Ναϊρόμπι, να πίνουν νερό από δεξαμενές ή αυτοσχέδιες λιμνούλες που κατέληγαν τα λύμματα της πόλης και μέσα σε αυτές υπήρχαν τα κουφάρια μικρών πεθαμένων ζώων δεν φεύγουν ποτέ από το μυαλό μου. Προσπάθησα να ανέβω το Κιλιμάντζαρο για το καλό αυτών των παιδιών και τα κατάφερα, έχοντας το νερό ως το πιο πιστό μου σύντροφο. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μη το σέβομαι υπερβολικά, να μην προσπαθώ να το ξοδεύω άσκοπα, αλλά και να μη το προσφέρω στον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου, ως το πιο ακριβό και πολύτιμο ποτό. 

Νίκος Μιχαλόπουλος

»Ονειρεύομαι  Θέλω  Μπορώ»

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2021/05/12/enydatosi-aytos-o-polytimos-fylakas-energeias/

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων