1ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξ/πολης_ Οι ωραίες ιδέες πρέπει να διαδίδονται!

Σε όλη την Ελλάδα έχει πλέον ταξιδέψει η εικόνα του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας, γιατί καλύπτεται από ένα τεράστιo graffiti με θέμα τις μέλισσες και την κυψέλη τους. Η εργατικότητα των μελισσών άλλωστε ήταν το κεντρικό μήνυμα που ήθελαν να περάσουν στα παιδιά οι γονείς – μέλη του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, που σκέφτηκαν τη διακόσμηση του σχολείου με αυτόν τον τρόπο. Η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ έγινε -ή για την ακρίβεια γίνεται- από την Mitroulakis Crew και τον Γιάννη Μητρουλάκη. Απώτερος στόχος πάντως είναι η κάλυψη όλου του σχολείου με το graffiti.

Αλλαγή αστικού τοπίου
Η “κυψέλη” δεν έχει αλλάξει μόνο την εμφάνιση του σχολείου, αλλά της γειτονιάς συνολικά. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης μέχρι πρότινος ήταν ένα καλοσυντηρημένο κτίριο νεοκλασικού τύπου, όμως τώρα πια είναι ένας τεράστιος καμβάς, που φιλοξενεί πάνω του ένα έργο τέχνης. Το έργο αυτό έγινε δεκτό με ενθουσιασμό όχι μόνο από τα παιδιά, αλλά από όλους τους κατοίκους της γειτονιάς, που το θεωρούν αξιοθαύμαστο.

Για μας η αλλαγή του αστικού τοπίου με τρόπο που να προκαλεί ευχαρίστηση, είναι στόχος” λέει ο Γιάννης Μητρουλάκης, που εξηγεί επίσης ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να κοστολογηθεί καθώς “το ζήτημα είναι η ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων και το μεράκι που βάζεις σε τέτοιες προσπάθειες”. Είναι γεγονός ότι για να διεκπεραιωθεί το πρότζεκτ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει κινητοποιήσει μία σειρά πολιτών και επιχειρηματιών που έχουν προσφέρει με διάφορους τρόπους. Φυσικά, όλη η προσπάθεια έχει την αμέριστη υποστήριξη της διεύθυνσης του σχολείου.

Σημαντικό ρόλο στην όλη εικόνα παίζει και η αυλόπορτα του σχολείου που έχει το σχήμα μιας βιβλιοθήκης. Η ιδέα για την πόρτα ανήκει στην κα Αρχοντούλα Πιρπιρή και υλοποιήθηκε από έναν ντόπιο σιδηροτεχνίτη.

Έμπνευση για όλη την Ελλάδα
Η δημοσιότητα του θέματος, σε συνδυασμό βέβαια με το άρτιο αποτέλεσμα έχει κάνει πολλά σχολεία στην Ελλάδα να θέλουν “να μοιάσουν” στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης. Ήδη πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από διάφορα σημεία της χώρας, έχουν επικοινωνήσει με τους καλλιτέχνες ζητώντας τους να ομορφύνουν και τα δικά τους σχολεία. Οι ίδιοι φυσικά βλέπουν με πολύ καλή διάθεση τις προτάσεις που δέχονται, ωστόσο δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να καλλωπίσουν σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε η δράση τους να πάρει μία διαφορετική διάσταση διότι μέσα από αυτήν θα ξαναπάρουν ζωή παλιά κτίρια, αλλά θα δώσουν και αφορμές στις τοπικές κοινωνίες για να συντονιστούν γύρω μία “όμορφη” προσπάθεια.

 Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης (Χόρχε Λουίς Μπόρχες, 1899-1986, Αργεντινός συγγραφέας)

πηγή:https://www.xronos.gr/epikairotita/1o-dimotiko-sholeio-tis-alexandroypolis-empneei-oli-ti-hora

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2019/10/29/1o-dimotiko-scholeio-alex-polis_-oi-oraies-idees-prepei-na-diadidontai/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση