Ο ελληνικός αθλητισμός διέξοδος στην κρίση

                    Ο σύγχρονος αθλητισμός δεν είναι απλά ένα εμπορικό γεγονός, μια επιχειρηματική δράση, είναι κάτι πολύ παραπάνω. Παράγει  πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες, πανανθρώπινα ιδανικά που αναβαθμίζουν την ανθρώπινη φύση, το πνεύμα και τον πολιτισμό .Μέσα σε ένα γήπεδο, σε ένα στάδιο, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχουν πρόσφυγες και ντόπιοι, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Είναι όλοι ίσοι. Ο αθλητισμός γκρεμίζει κοινωνικά και φυλετικά τείχη και κατεστημένα. 

               Ο Αύγουστος του 2018 θα μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων και όχι μόνο. Οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, σε καιρούς που η χώρα μας θρηνεί για τους νεκρούς της από τις φονικές πυρκαγιές  έκαναν το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Στους αθλητές και τις αθλήτριες που φρόντισαν να κατακτήσουν Ευρωπαϊκά μετάλλια αλλά και την κορυφή, να αποκαθηλώσουν… βασιλιάδες, να κατακτήσουν Ολυμπιακές προκρίσεις, να κάνουν ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς… περιπάτους, να βάλουν τις βάσεις για νέους θριάμβους τις επόμενες ημέρες. Και όχι μόνο σε ένα άθλημα. Και όχι μόνο σε μία διοργάνωση.

             Στο πρόσωπο των σπουδαίων ελλήνων αθλητών και του ελληνικού αθλητισμού  είδαμε τη χώρα μας  να απογειώνεται. Είδαμε ποια είναι η Ελλάδα που θέλουμε, της συλλογικής εργασίας, της μεθοδικότητας, του προγραμματισμού , της σκληρής  δουλειάς , της σοβαρότητας και  της περηφάνιας  Μια  Ελλάδα που αγκαλιάζει τους ανθρώπους, δίνει ευκαιρίες, δεν κάνει διακρίσεις, δεν παράγει ακραίες ανισότητες, διχασμό και μίσος. Τα μετάλλια  των ελλήνων αθλητών   όχι μόνο αποτελούν  μία μοναδική αθλητική κατάκτηση, αλλά  περιέχουν έναν υψηλό συμβολισμό: ένας νέος ή νέα  (αθλητής ή αθλήτρια ), με πρόγραμμα,  πειθαρχεία, συνέπεια, συνεχή αγώνα και υψηλές προσδοκίες, ξεπερνά τον εαυτό του, ξεπερνά τους πάντες, φτάνοντας  στον μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, τον στόχο και την επιτυχία

              Το ελληνικό έθνος διαχρονικά χρησιμοποίησε εντατικά τον αθλητισμό για να βελτιωθεί ποιοτικά, να ανανεωθεί, να δημιουργήσει, να προοδεύσει. Ο Ελληνικός λαός συγκέντρωνε όλα εκείνα τα προσόντα που ήταν απαραίτητα για να εξελιχθούν, όπως εξελίχθηκαν, οι αθλητικοί αγώνες. Η φυλή μας ήταν αυτή που γέννησε και καθιέρωσε  το γνήσιο αθλητικό πνεύμα. Λαός από την φύση του ελεύθερος, γεμάτος ζωή και συναίσθημα, ένιωθε ιδιαίτερη ευχαρίστηση να γυμνάζεται, να αγωνίζεται και να πρωτεύει. Το αθλητικό πνεύμα που πηγάζει από το γνήσιο αρχαίο ολυμπιακό πνεύμα, το πνεύμα των ολυμπιακών αγώνων, είναι ένα πνεύμα ελεύθερο και απαλλαγμένο από εθνικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες δεσμεύσεις. Υπηρετεί ένα λογικό και σοφό ειρηνικό διεθνισμό και εξυπηρετεί μια κοινωνική ειρήνη σε διεθνή κλίμακα. Για τον ολυμπισμό αρχή, τέλος και σκοπός είναι αποκλειστικά ο τέλειος άνθρωπος καθιστώντας έτσι τον αθλητισμό φαινόμενο  ζωής και πολιτισμού.

               Τα αποτελέσματα και οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού σηματοδοτούν και συμβολίζουν ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο του οποίου η ανάλυση και προσέγγισή σου θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας , σε μια χρονική συγκυρία στην οποία η οικονομική κρίση απειλεί όχι μόνο την ποιότητα ζωής των ελλήνων πολιτών , αλλά πρωτίστως την κοινωνική  και  πολιτισμική  πρόοδο , την συνοχή, την ανάπτυξη και ευημερία του ελληνικού έθνους. Οι Έλληνες αθλητές των μεγάλων διακρίσεων δεν εγκατέλειψαν τη χώρα  μεταναστεύοντας στο εξωτερικό, ευελπιστώντας στην αθλητική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Παρέμειναν και παραμένουν στην χώρα μας, σε ιδιαιτέρα δύσκολες συνθήκες και για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Βιώνοντας σοβαρές ελλείψεις  υλικοτεχνικών υποδομών και προπονητικής τεχνογνωσίας   -προϋπόθεση του  υψηλού  αγωνιστικού αθλητισμού-, χωρίς κίνητρα και υποστήριξη, επαίτες σε πολλές περιπτώσεις , αγωνίζονται και προπονούνται ξεπερνώντας τον ίδιο τον εαυτό τους, με μοναδικό σύμμαχο την οικογένεια και τον προπονητή τους. Δυστυχώς  δε χρειάζεται  να διερευνήσει κανείς σε βάθος  για να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι αθλητικές υποδομές σήμερα στη χώρα μας, ποιες δημόσιες επενδύσεις έγιναν στον αθλητισμό τα τελευταία 20 χρόνια. Η  υποκρισία και εδώ περισσεύει.  Όλοι είμαστε υπέρ της αθλητικής ανάπτυξης και υπέρ των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και παράλληλα ένα μέρος από εμάς (΄΄παροικούντες την Ιερουσαλήμ΄΄) συστηματικά  ευνουχίζει τον αθλητισμό. Η  συνεχής μείωση των δαπανών για τον ελληνικό αθλητισμό, η έλλειψη  υποστήριξης και παροχής  βασικών κινήτρων για τους αθλητές μας, παράλληλα  με τη μείωση  του  τεράστιου κοινωνικού  ρόλου του αθλητισμού– στο βωμό της δημιουργίας ενός νέου πεδίου λαμπρού επιχειρηματικών κερδών-, χαρακτηρίζουν την πολιτική  της χώρας μας για τον  αθλητισμό τα τελευταία χρόνια.

                 Μέσα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον οι έλληνες αθλητές αντιστέκονται, υπερβαίνουν κάθε δυσκολία , δουλεύοντας σκληρά και επενδύοντας στο  ελληνικό DNA κρατάνε  ψηλά την ελληνική σημαία, κάνοντας περήφανους  και παράλληλα αισιόδοξους  για ένα καλύτερο  μέλλον όλους τους Έλληνες.  Οι κορυφαίες  επιτυχίες των νεότερων  ελλήνων αθλητών  αποτελούν ένα μεγάλο κατόρθωμα τη στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Η αισιοδοξία, η  συνέπεια , η συνέργεια και το πείσμα των αθλητών μας αποτελούν για όλους εμάς τον οδηγό στην προσπάθεια που καταβάλουμε για να οικοδομήσουμε  μια νέα Ελλάδα, αυτή της προόδου και της ευημερίας και πρωτίστως αυτής  που θα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων μας.

ΥΓ: Η ελληνική πολιτεία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις  για την καλλιέργεια   ενός  συστήματος  όπου η πρόσβαση στην άθληση για όλους και για όλες θα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και, ταυτόχρονα, τον τελικό σκοπό.  Μια εναλλακτική πολιτική για το αθλητισμό απαιτεί την καλλιέργεια ενός άλλου αθλητικού ήθους που θα διαμορφώνεται  στο σχολικό αθλητισμό, στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο σχολείο και στις ακαδημίες διαφόρων αθλημάτων.

Δεν αρκούν τα τηλεγραφήματα και τα συγχαρητήρια της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας μετά από κάθε μεγάλη αθλητική επιτυχία. Ο δρόμος  έχει  συγκεκραμένες στάσεις:

(α) Διαφάνεια, κανόνες  και έλεγχος του ελληνικού  (επαγγελματικού) αθλητισμού 

(β) Απόλυτη εξυγίανση/ ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής αθλητικής δικαιοσύνης

(γ) Ουσιαστικά κίνητρα (προπονητικά, επαγγελματικής αποκατάστασης, εκπαιδευτικά / σπουδών )   στους αθλητές μας

(δ) Υψηλού επίπεδου υλικοτεχνικές / αθλητικές υποδομές

(ε) Έμφαση στον Ερασιτεχνικό και Μαζικό αθλητισμό

(στ) Ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού / αθλητική παιδεία

 

Παπαπαντελής Νικήτας

Εκπαιδευτικός  Φυσικής Αγωγής- ΔΕ Έβρου

 

 

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2018/08/19/%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση