Βιογραφικό



Λήψη αρχείου

Ονομάζομαι Δρ. Νίκη Σύρου. Είμαι κάτοχος πτυχίου Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Δημόσια Υγεία (MPH) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με τελικό βαθμό “Άριστα”. Η μεταπτυχιακή μου κατεύθυνση είναι στα “Πρότυπα και Συμπεριφορές Υγείας” και η Διπλωματική μου Εργασία είναι στον τομέα Διατροφής και έχει τίτλο “Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί”. Έχω επίσης Διδακτορικό στη Δημόσια Υγεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τελικό βαθμό «Άριστα». Η διδακτορική μου διατριβή αφορά στην σχολική ασφάλεια και υγιεινή και έχει τίτλο “Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση ενός προγράμματος για την τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία”. Έχω πιστοποιημένη γνώση πληροφορικής, 2 ξένων γλωσσών, αγγλικά (επίπεδο C2) και γαλλικά (επίπεδο B2) και πιστοποιημένη εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες από τον Διεθνή Εκπαιδευτικό Οργανισμό       Rescue Training International (RTI). Επιπλέον έχω παρακολουθήσει επιμορφωτικό πρόγραμμα 80 ωρών αναφορικά με την άσκηση και την υγεία και με τίτλο:Exercise for Health: Group and Personal Training, που διοργάνωσε το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το οποίο έλαβα πιστοποίηση.

Ως πιστοποιημένη Νοσηλεύτρια Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης εργάστηκα στον χώρο του Χειρουργείου και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Κλινικών και Νοσοκομείων για περίπου 3 έτη. Το 2003 έλαβα τιμητικό δίπλωμα για την ευδόκιμη παρουσία μου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κατά το 9º Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Για 15 έτη εργαζόμουν ως Σχολική Νοσηλεύτρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης έχοντας κύριο ρόλο μου την Αγωγή και Προαγωγή Υγείας στο σχολικό πληθυσμό. Για 4 περίπου σχολικά έτη είχα και διοικητικά καθήκοντα ως προϊσταμένη σε σχολείο. Από το 2019 εργάζομαι ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (ΠΘ), είμαι συνδιδάσκουσα στο μάθημα “Ασφαλής Άσκηση και Πρώτες Βοήθειες” του Τμήματος και διαχειρίστρια (Lab Officer) του Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Βιοχημείας και Διατροφής της Άσκησης (SmArT Lab) του Κέντρου Έρευνας & Αξιολόγησης της Ανθρώπινης Απόδοσης της ΣΕΦΑΑΔ του ΠΘ.

Έχω συμμετάσχει ως συντονίστρια σε αρκετά προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία. Επίσης υπήρξα σύνεδρος και συγγραφέας εργασιών σε αρκετά συνέδρια και ημερίδες αλλά και εισηγήτρια σε αρκετά επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών και μαθητών, αναφορικά κυρίως με τη σχολική ασφάλεια και υγιεινή και με άλλα θέματα υγείας. Η συγγραφική μου ενασχόληση αφορά σε δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού στη σχολική ασφάλεια και υγιεινή, εγκεκριμένου το 2016 από το ΙΕΠ και το ΥΠ.Ε.Π.Θ. για την παιδαγωγική του καταλληλότητα.

Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό, τα σχολικά έτη 2016-17, 2017-18 και 2018-19 απεστάλη ηλεκτρονικά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα σχολεία όλης της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί (προαιρετικά) από εκπαιδευτικούς και μαθητές στο πλαίσιο ενός προγράμματος αγωγής υγείας, μιας βιωματικής δράσης, μιας ερευνητικής εργασίας ή μιας δράσης της θεματικής εβδομάδας. Το εκπαιδευτικό/ενημερωτικό υλικό βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες:

https://www.dropbox.com/sh/0vabjeluzoppu5q/AAAgIMcqMwIPFxOo9kvqH36Ca?dl=0

http://agogi.weebly.com/

https://blogs.sch.gr/nikisyrou/

Αναφορά στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική/επιστημονική δράση έγινε διαδικτυακά από την ιστοσελίδα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω Ανακοίνωσής του στο webmail του ΕΚΠΑ στις 27-01-2017. Αντίστοιχη αναφορά έγινε και στην εκπαιδευτική εκπομπή «Περί…Παιδείας» με θέμα τη «Σχολική Ασφάλεια και Υγιεινή», που προβλήθηκε από την Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΟΡΤ) στις 04.01.2018 και στην οποία ήμουν κεντρική ομιλήτρια (https://www.youtube.com/watch?v=b_supJZC7hU). Τέλος αναφορά στο προαναφερθέν εκπαιδευτικό/ενημερωτικό υλικό έγινε μέσω παρουσίασης της επιστημονικής δραστηριότητας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κατά την Ημερίδα για τον εορτασμό των 180 χρόνων του ΕΚΠΑ στις 27-11-2017.

Υπήρξα επιμορφώτρια σε εξ΄ αποστάσεως πρόγραμμα ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης (e-learning) με θέμα: «Σχολική Ασφάλεια και Υγιεινή: Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Αγωγή Υγείας», διάρκειας 50 ωρών, της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ).  Ως μέλος του ειδικού μητρώου επιμορφωτών του Ι.Ε.Π. της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας», ανέπτυξα με επιτυχία online προγράμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών μέσω σύγχρονης μεθόδου τηλε-εκπαίδευσης στην ενότητα Υγεία και Ασφάλεια Εργασίας. Είμαι επίσης συγγραφέας και αξιολογήτρια επιστημονικών άρθρων στο Περιοδικό «Νοσηλεία και Έρευνα».