Δεν είναι πτώσεις, είναι πτήσεις με στυλ!

Καθώς μιλήσαμε με τα παιδιά για το διάστημα και το ηλιακό σύστημα, αναφέραμε και για «νόμο της βαρύτητας», που κρατά τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Είδαμε βίντεο για το διάστημα και τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που επικρατούν εκεί.

Παρακολουθώντας ένα πείραμα που γίνεται σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

Παρακολουθώντας ένα πείραμα που γίνεται σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

Εδώ στη Γη βέβαια τα πράγματα είναι αλλιώς! Είπαμε πως η  βαρύτητα  κάνει όλα τα αντικείμενα να έλκονται  προς τη γη και να πέφτουν.  Αφήσαμε να πέσουν από τα χέρια μας πολλά  αντικείμενα, ρίξαμε πολύ ψηλά τα κουκλάκια μας μήπως  τα κάνουμε να αιωρηθούν όπως στο διάστημα, αλλά η βαρύτητα μας νικούσε πάντα.

 

pizap.gravitypizap. gravity1

pizap. gravity3pizap. gravity2

 

Αναρρωτηθήκαμε όμως αν πέφτουν όλα με την ίδια ταχύτητα; Έτσι κάναμε ένα πείραμα για να δούμε τι γίνεται. 

 

 

Είδαμε ότι το ελαφρύ αντικείμενο (χαρτί) πέφτει πιο αργά. Τι είναι αυτό που το εμποδίζει; Τα παιδιά έκαναν πολλές υποθέσεις πάνω σε αυτό.  Φυσικά  αναφέρθηκε το βάρος ως αιτία που το βιβλίο πέφτει πιο γρήγορα από το χαρτί και ο αέρας που φαίνεται πως παρασέρνει το φύλλο χαρτιού εδώ κι εκεί. Καιρός λοιπόν για ένα  ακόμα πείραμα. Από μια παλιά ομπρέλα πήραμε το ύφασμα και κατασκευάσαμε ένα  αυτοσχέδιο αλεξίπτωτο. Κρεμάσαμε ένα κουκλάκι  και το “πετάξαμε” στην αυλή.  Καθώς ο αέρας εγκλωβιζόταν  από κάτω, το αλεξίπτωτο φούσκωνε και έπεφτε πιο αργά στη Γη. Κάναμε συγκρίσεις των πτήσεων με και χωρίς αλεξίπτωτο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι “το αλεξίπτωτο νικάει τη βαρύτητα έστω και για λίγο” !!!

 

pizap. gravity6pizap. gravity4

pizap. gravity5pizap 5

 

 

Τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν τα συμπεράσματά τους.

pizap αλεξιπτωτα