Γιατί φουσκώνει το ψωμί;

 Στη Θεματική ενότητα «Ο κύκλος του Ψωμιού» και στα πλaίσια του προγράμματος e-Twinning  «GET CURIOUS WITH SCIENCE» που υλοποιούμε, είδαμε  ζυμώματα, ζυμώσαμε και παρασκευάσαμε ψωμιά και ζύμες για πίτσα κλπ. Είδαμε τη ζύμη να φουσκώνει μαγικά και αναρωτηθήκαμε γιατί. Τα παιδιά έχοντας σχετική εμπειρία  από το σπίτι και το νηπιαγωγείο είπαν βέβαια ότι η  μαγιά φουσκώνει τη ζύμη και το ψωμί. Αλλά  ας το αποδείξουμε  αυτό με ένα πείραμα (την ιδέα την εμπνεύστηκα  από εδώ):

Χρειαζόμαστε δύο άδεια μπουκάλια που τα γεμίζουμε με λίγο χλιαρό νερό.

Έτοιμοι για το πείραμα

Έτοιμοι για το πείραμα

Σε κάθε μπουκάλι ρίχνουμε μία κουταλιά ζάχαρη και στο ένα  από τα δύο μία κουταλιά ξερή μαγιά. Κλείνουμε το στόμιο και στα δύο μπουκάλια με μπαλόνια.

Βάζουμε ζάχαρη

Βάζουμε ζάχαρη

Για να δούμε...

Για να δούμε…

Σε λίγη ώρα βλέπουμε το ένα μπαλόνι -αυτό με τη μαγιά- να φουσκώνει καθώς αρχίζουν να δημιουργούνται μέσα στο μπουκάλι φυσαλίδες αέρα (διοξείδιο του άνθρακα).

Αρχίζει να φουσκώνει!

Αρχίζει να φουσκώνει!

Φούσκωσε πολύ!

Φούσκωσε πολύ!

Η μαγιά είναι ένας μύκητας που τρέφεται με σάκχαρα (π.χ. το άμυλο του αλευριού) και με τη διαδικασία του μεταβολισμού σχηματίζεται το διοξείδιο του άνθρακα που φουσκώνει το ψωμί. (ΠΗΓΗ el.wikipedia.org).

Ας ζωγραφίσουμε και τα συμπεράσματα που βγάλαμε!

Τι συμπέρασμα βγάλαμε...

Το συμπέρασμα

 

2 thoughts on “Γιατί φουσκώνει το ψωμί;

Αφήστε μια απάντηση