Διοικητικό προσωπικό οι σχολικοί διευθυντές & υποδιευθυντές!

Στην πρώτη παράγραφο της Υ.Α.2873/Υ1/17-03-20, για την περιορισμένη λειτουργία υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας, υπάρχει η φράση: «… καθώς και του διοικητικού προσωπικού των σχολικών μονάδων (διευθυντές, υποδιευθυντές) … ».
Ας ξεχάσουν, λοιπόν, αυτά που ήξεραν οι κύριοι διευθυντές και υποδιευθυντές. Δεν είναι μόνο όργανα διοίκησης (παρ. 1 άρθ. 11Α ν. 1566/85) αλλά και διοικητικό προσωπικό (παρ. 6-9 άρθ. 19 ν. 1566/85).
Και με τη βούλα, πλέον, θα ασκούν καθήκοντα γραμματέα, κλητήρα, επιστάτη, φύλακα, νυκτοφύλακα και συντηρητή.
Τα θέλανε – τα πάθανε, θα μου πουν κάποιοι …

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Επίκαιρα 20 Μαρτίου 2020 Δ. Νικηφόρος

Κατά τα άλλα η σχολική διοίκηση είναι συλλογική

Σύμφωνα με την ΚΥΑ-Δ1α/ΓΠ.οικ.16838/2020 (ΦΕΚ 783Α), από την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας εξαιρούνται «οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες».
Σπεύδω να τονίσω ότι θεωρώ ορθή την παραπάνω διάταξη. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι τα σχολεία αποτελούν δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή ή όχι μαθημάτων. Ωστόσο, εκείνο που με ενοχλούσε και με ενοχλεί είναι η διγλωσσία σχετικά με τη σχολική διοίκηση.
Όπως φαίνεται από μια σειρά διατάξεων, η διοίκηση των σχολείων αποτελεί συλλογική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθ. 11 ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167Α΄) και τα άρθρα 28 παρ.2ιγ, 29 παρ. 2, 33 παρ 1 & 2γ και 37, παρ. 7 & 17 του «καθηκοντολογίου» (ΦΕΚ Β΄ 1340/2002), όργανα διοίκησης κάθε σχολείου αποτελούν ο Διευθυντής, ο Υποδιευθυντής και ο Σύλλογος των Διδασκόντων (ΣΔ).
Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών, έχει καθιερωθεί κατά τη διάρκεια των θερινών, διακοπών, τα σχολεία της Δ.Ε. να δέχονται το κοινό μία ημέρα την εβδομάδα. Την ημέρα αυτή ένας τουλάχιστον από τους διδάσκοντες κάθε σχολείου, που ορίζεται με απόφαση του ΣΔ, είναι υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση κάθε τρέχοντος υπηρεσιακού θέματος, ασκώντας εκτάκτως αρμοδιότητες Διευθυντή, και υπογράφει αντ’ αυτού κάθε έγγραφο ή τίτλο.
Με ανάλογο τρόπο θα μπορούσε να ερμηνευτεί και η φράση «διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες» της προαναφερθείσας ΚΥΑ. Ωστόσο – στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής που θέλει το σχολείο να λειτουργεί μεν συλλογικά αλλά το σύνολο των διοικητικών εργασιών να ασκούνται από τους διευθυντές – οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ καλούν τους Διευθυντές των σχολείων και τους διοικητικούς υπαλλήλους (!) να βρίσκονται στα σχολεία τους κατά το διάστημα της απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, ήτοι για τις επόμενες 14 ημέρες.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Επίκαιρα 15 Μαρτίου 2020 Δ. Νικηφόρος

Φενάκη ο διάλογος για την παιδεία

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα πορίσματα της Επιτροπής με τον πομπώδη τίτλο «Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία». Στο δικό της πόρισμα κατέληξε κατά πλειοψηφία και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο «δεύτερος πυλώνας» του διαλόγου που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά τον Νοέμβριο από τον υπουργό κ. Φίλη.

Ο «τρίτος πυλώνας», το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, όπου εκπροσωπούνται μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παραγωγικοί φορείς, συνεταιριστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, υπουργεία, πολιτικά κόμματα κ.ά., δεν αναμένεται να καταθέσει πόρισμα, απλούστατα γιατί δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα!

Βέβαια, ο κ. υπουργός φρόντισε

Διαβάστε περισσότερα Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Επίκαιρα 7 Ιουνίου 2016 Δ. Νικηφόρος

Τροποποιούν δικό τους νόμο, γιατί δεν τους φτάνουν τα … κουκιά!

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι προφανές ότι υπηρετεί απροκάλυπτα τα σχέδια των κυβερνώντων για άλωση της διοίκησης της εκπαίδευσης (έχει προηγηθεί ο διορισμός 13 κομματικών περιφερειακών διευθυντών, τα προσόντα των οποίων εξακολουθούν να παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό).

Μετρώντας τα «κουκιά» η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, διαπίστωσε ότι από την εφαρμογή των διατάξεων ψήφισε το Μάιο η Βουλή (ν. 4327/15) δεν μπορεί να προκύψει η επιλογή «ημετέρων» στις 116 θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης. Γι’ αυτό αποφάσισαν να τις τροποποιήσουν, πριν καν τις εφαρμόσουν!

Πιο συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Επίκαιρα 23 Νοεμβρίου 2015 Δ. Νικηφόρος

Επαναφέρεται η συνέντευξη για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

Το είδαμε κι αυτό. Τροποποιούν το δικό τους νόμο πριν καν τον εφαρμόσουν! Να δείτε τώρα που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η συνέντευξη είναι αριστερό μέσο επιλογής. Τέτοια μετάλλαξη ειλικρινά δεν την περίμενα.

Δείτε τί έγραφαν οι αθεόφοβοι πριν από λίγους μήνες στην αιτιολογική έκθεση του νόμου που τώρα τροποποιούν  “… Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης…”

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Επίκαιρα 20 Νοεμβρίου 2015 Δ. Νικηφόρος

Προηγούμενα άρθρα


Σαν σήμερα

19/4/1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
   - Σχετικές αναρτήσεις

19/4/1824: Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Βύρων
Ήταν ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες
   - Σχετικές αναρτήσεις

Μεταφραστής


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση