Συμπληρωματικές οδηγίες ΕΟΔΥ- Χρήση Μάσκας.

Παρακαλούμε ενημερωθείτε στα κάτωθι αρχεία, για τις συμπληρωματικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, στα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του COVID-19, στα σχολεία.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό

ΦΟΡΑΩ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΜΟΥ.

Ο ΜΑΣΚΟΥΛΗΣ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΙΟ.

ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΜΟΥ-ΟΔΗΓΙΕΣ.

 

Έντυπα Ενημέρωσης.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

 

Αγιασμός-Έναρξη διδακτικού έτους 2020-2021.

Αγιασμός-Έναρξη διδακτικού έτους 2020-2021.

Σας ενημερώνουμε ότι ο αγιασμός για την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021 θα τελεστεί την Δευτέρα 14/09/2020, στις 12:00 π. μ., στον αύλιο χώρο του σχολείου. Τα παιδιά θα εισέλθουν στο προαύλιο του σχολείου φορώντας μάσκα, χωρίς συνοδό. Στο προαύλιο θα βρίσκονται τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και ο ιερέας, με μάσκες και  αποστάσεις μεταξύ τους.  Οι συνοδοί θα περιμένετε να τελειώσει η τελετή, έξω από το προαύλιο, προσπαθώντας να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. Μετά το πέρας της τελετής, τα παιδιά θα αποχωρήσουν αμέσως και το εκπαιδευτικό προσωπικό θα σας διανείμει  ενημερωτικό έγγραφο, με όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, για την λειτουργία του σχολείου.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΣΚΑΝΤΖΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ 2020-2021.

Παρακαλούμε ενημερωθείτε από τα κάτωθι επισυναπτόμενα αρχεία, για τα ειδικά μέτρα προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόσουμε, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2020-2021.

ΚΥΑ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-2021.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ 2020-2021.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό

 

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ …. Μερικές κατευθύνσεις ….

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΑ ….

Καθώς ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά, το άγχος του παιδιού και του γονέα, αρχίζει να συσσωρεύεται ξανά. Από τα πρωινά ξυπνήματα της τελευταίας στιγμής, μέχρι καινούριες εργασίες που πρέπει να γίνουν, η προσαρμογή μπορεί να είναι κάπως δύσκολη. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσετε το παιδί σας, αλλά και τον εαυτό σας. Ο Σεπτέμβριος, έτσι κι αλλιώς, κάθε χρονιά, σηματοδοτείται από την έναρξη των σχολείων κάθε βαθμίδας. Αυτός ο Σεπτέμβριος θα μας δυσκολέψει λίγο περισσότερο, λόγω των εκτάκτων συνθηκών, που βιώνουμε. Παρακάτω μερικές γενικές και ειδικότερες κατευθύνσεις, για ομαλότερη προσαρμογή, στο σχολικό περιβάλλον.

Για τους παλιούς μαθητές και μαθήτριες, δηλαδή όσους πήγαν και πέρυσι στο σχολείο η αρχή αυτή μπορεί να έχει ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης. Όμως είναι κάτι στο οποίο έχουν την εμπειρία και τη γνώση του τι θα συμβεί, άρα είναι κάτι βατό και αναμενόμενο.

Για τους νέους μαθητές και μαθήτριες όμως, είναι ένα άγνωστο ταξίδι, που τώρα αρχίζει και μην έχοντας την προηγούμενη εμπειρία, είναι κάτι που προκαλεί  φόβο, άγχος, μα και ενθουσιασμό. Ανάμεικτα τα συναισθήματα και εδώ. Ακόμη κι αν έχουν φοιτήσει σε παιδικό σταθμό, το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι πιο απαιτητικό και προϋποθέτει εκ νέου προσαρμογή.

Ξεκινώντας από τα προνήπια, παρακάτω λίγες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, η πρώτη μέρα στο σχολείο να κυλήσει με χαμόγελα, έστω και πίσω από την μάσκα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ύπνος

Προετοιμάζουμε λοιπόν το παιδί μας μία εβδομάδα νωρίτερα τουλάχιστον, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα του ύπνου του στο ωράριο του νηπιαγωγείου. Αυτό σημαίνει ότι εάν στο νηπιαγωγείο το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται στις 8:30 το πρωί,  χρειαζόμαστε 30 λεπτά προετοιμασίας.

Ντύσιμο

Στην ηλικία του νηπιαγωγείου 4 με 6 ετών, είναι η περίοδος της ανεξαρτητοποίησης, του όχι και των «πρώτων εξεγέρσεων», οπότε ας μην κάνουμε πεδίο μάχης, την επιλογή των ρούχων το πρωί. Ένα σφιχτό στο λαιμό μπλουζάκι, ή ένα πολύπλοκο παντελόνι που παίρνει ώρα να κουμπώσει, είναι καλό να τα αποφεύγουμε στο ντύσιμο για το σχολείο. Θα αγχώσουν το παιδί περισσότερο. Καλό είναι τα ρούχα που βάζετε στο σχολείο να είναι άνετα, μαλακά και εύκολα για το παιδί να τα χειριστεί χωρίς πολλά διακοσμητικά να εξέχουν, ειδικά στα 4χρόνα,  που έχουν τάση να εξερευνούν ακόμα με το στόμα κάποια αντικείμενα.

Πρωινό

Εάν το παιδί έχει συνηθίσει να τρώει πρωινό ή να πίνει το γάλα του στο τραπέζι, του είναι ένα εύκολο βήμα, αρκεί να μην κάνουμε αλλαγές στο τί θα φάει εκείνη την εποχή που ξεκινάει το σχολείο. Κρατάμε τη ρουτίνα του, όμως και φροντίζουμε να ξέρουμε σε πόση ώρα τελειώνει το πρωινό και ανάλογα προσαρμόζουμε το ξύπνημα, έτσι ώστε να μην πιέζεται και να προλαβαίνει ήρεμο να τελειώσει το πρόγευμα του.

Τώρα εάν έχετε συνηθίσει το 4 ή 6 ετών παιδί σας να πίνει γάλα στο κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόραση το πρωί, καλό θα ήταν να αλλάξετε σταδιακά, αυτήν την συνήθεια. Από το μεν κρεβάτι, ο λόγος είναι ότι παραμένοντας ξαπλωμένο το παιδί σας δεν ξυπνάει κανονικά, αλλά παρατείνει τον ύπνο του και έτσι είναι δυσκολότερο μετά να κάνει την προετοιμασία για να φύγει για το σχολείο, από την δε τηλεόραση, ο λόγος που δεν καταναλώνουμε τροφή εκεί, είναι ότι κάνει στο παιδί δυσκολότερο το να φύγει από μπροστά της και μετά να ετοιμαστεί για το σχολείο. Επίσης, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να αφυπνίζεται ο εγκέφαλος, μετά τον ύπνο.

Αποχωρισμός

Ερχόμαστε τώρα στο πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς είναι κάτι που ίσως χρειαστεί να το δουλέψουμε καιρό και μετά την αρχή του σχολείου. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα και τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού, μα και από το εάν έχουμε φροντίσει να ανεξαρτητοποιήσουμε το παιδί μας ανάλογα με την ηλικία του, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί και χωρίς εμάς. Είναι κάτι που θα μας δυσκολέψει στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αλλά με τον καιρό, αμβλύνεται.

Στις μικρές ηλικίες η προσκόλληση στους γονείς είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όταν έρχεται όμως ο καιρός του σχολείου χρειάζεται να γίνει ο αποχωρισμός και η προσαρμογή σε ένα νέο πλαίσιο εκτός σπιτιού, με τη βοήθεια των δασκάλων και των γονιών. Για να είναι επιτυχημένος αυτός ο αποχωρισμός δε σημαίνει ότι το 4χρονο παιδάκι δεν θα κλάψει όταν το αφήσει η μητέρα ή ο πατέρας του στο σχολείο. Φυσικά και θα κλάψει και θα αναζητήσει παρηγοριά στην παιδαγωγό του και στα άλλα παιδιά, που θα είναι μαζί του. Βλέποντας όμως τα ενδιαφέροντα πράγματα και όλες τις δραστηριότητες που θα μπορεί να κάνει στο σχολείο του, θα παρηγορηθεί και με τη φυσική του τάση για εξερεύνηση, θα ασχοληθεί με το περιβάλλον του και θα ηρεμεί σταδιακά.

Κάτι που θα βοηθήσει την προσαρμογή είναι η εξοικείωση, εφόσον είναι δυνατό, εκ των προτέρων με το περιβάλλον του σχολείου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό μπορεί να γίνει από το γονιό που με ενθουσιασμό θα μιλήσει για το σχολείο που θα πάει το παιδί την επόμενη χρονιά, με αρκετές επισκέψεις στο χώρο του σχολείου, με τη δυνατότητα του παιδιού να παίξει στον προαύλιο χώρο, αν δεν μπορεί να μπεί μέσα, με πρόβες της διαδρομής που θα ακολουθήσετε, και συζήτηση για ότι βλέπετε, εφόσον πηγαίνετε οι ίδιοι το παιδί στο σχολείο. Όλα τα παραπάνω βοηθάνε το παιδί να εξοικειωθεί με την όλη διαδικασία και μειώνουν το άγχος για το νέο πλαίσιο. Ακόμα όταν ο γονιός δεν εκφράζει φόβο ή ανησυχία μπροστά στο παιδί και του μεταδίδει μόνο ενθουσιασμό, χαρά και σιγουριά για την νέα πραγματικότητα στο σχολείο, τότε και το ίδιο το παιδί θα νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και ηρεμία. Η διαδικασία του αποχωρισμού καλό θα ήταν να μην διαρκεί ώρα, σύντομα ένα φιλί και μια αγκαλιά με σταθερά ενθαρρυντικά λόγια και όχι δυνατή φωνή, θα κάνει στο παιδί πιο εύκολο να ακολουθήσει την παιδαγωγό του.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν  για τα παιδιά του προνηπίου, που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο. Σίγουρα στα μεγαλύτερα νήπια των 6 χρόνων  περιμένουμε λιγότερο άγχος αποχωρισμού και γρηγορότερη προσαρμογή στο νέο πλαίσιο. Η εβδομάδα προετοιμασίας και εδώ θα βοηθήσει το παιδί να έχει πιο εύκολο ξύπνημα και προετοιμασία, αν και σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να προσαρμόσουμε το χρόνο που το ίδιο το παιδί κάνει να ντυθεί ή να φάει και να μην το πιέσουμε κάνοντας οι ίδιοι το ντύσιμο ή το τάισμα. Να δώσουμε περισσότερο χρόνο το πρωί, έτσι ώστε να νιώθει την ικανοποίηση ότι μπορεί να ετοιμαστεί μόνο του και να του μειώσουμε το άγχος, υποβοηθώντας το ήρεμα εφόσον το χρειάζεται.

Ο γονιός είναι εκεί για να φροντίσει το παιδί να πετάξει με τα δικά του φτερά, να το βοηθήσει εάν πέσει, αλλά να μην το κρατά συνεχώς. Όσο νωρίτερα το παιδί μας δεν μας χρειάζεται για να φροντίσει τα απλά πράγματα της καθημερινότητας και την αυτοεξυπηρέτηση του, τόσο πιο ομαλή θα είναι η γενικότερη κοινωνικοποίηση του. Η φοίτηση στο Ολοήμερο τμήμα, βοηθά παρά πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ένας μύθος πως το παιδί σας θα κουραστεί. Το αντίθετο, αφού υπάρχει και ώρα χαλάρωσης. Θα αποκτήσει ακόμη πιο γρήγορα τις δεξιότητες που χρειάζεται, για να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του.

Καλή σχολική χρονιά!!

Το εκπαιδευτικό προσωπικό

 

 

Ενημέρωση για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς- Μέτρα προστασίας κατά του COVID-19

Δεν έχουμε ακόμη ενημέρωση για την χορήγηση των δωρεάν μασκών προστασίας, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παρακαλούμε ενημερωθείτε για τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ κατά του νέου κορονωϊού, εντός των σχολικών μονάδων, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, 2020-2021. Θα ακολουθήσει και νέα ενημέρωση για την ημέρα του Αγιασμού, με τις σχετικές λεπτομέρειες, έως την Παρασκευή, 11/09/2020. Θα αναρτηθούν και σχετικές ανακοινώσεις, στην είσοδο του σχολείου.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΟΔΥ- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 2020-2021.