Γράμματο-Επανάληψη Νούμερο 4!

Γονείς και ζουζούνια, γειά σας!

 

  • Πάμε και για την επανάληψη στα γράμματα Η-η, Θ-θ και Ι-ι, τρία μαζί αυτήν την φορά!Φύγαμε! Ιστορίες και σκίτσα κόμικ: τις διαβάζουμε και για τα τρία γράμματα και συζητάμε το μήνυμα που μας στέλνει, η καθεμιά. Δίνουμε στην ιστορία ένα διαφορετικό τέλος. Γράφουμε και τα δυο γράμματα κεφαλαίο και μικρό. Εστιάζουμε στις λέξεις της ιστορίας, που αρχίζουν από το γράμμα, με το οποίο ασχολείται και τις ψάχνουμε, αν μπορούμε, στην επιφάνεια της οθόνης. Ακούμε την φωνή του γράμματος. Γράφουμε το γράμμα, κεφαλαίο και μικρό, τις ζωγραφίζουμε ή ζωγραφίζουμε το σκίτσο, αν μπορούμε να το εκτυπώσουμε 😀 ….  Μας στέλνετε φωτογραφίες με τις δουλίτσες σας, αν το επιθυμείτε!
  • Από την εκπαιδευτική τηλεόραση, παρακολουθείτε τα βιντεάκια, αφιερωμένα στο ένα από τα τρία, γράμματα της επανάληψης μας, καθώς δεν υπάρχουν για τα άλλα δύο ακόμη.

 

  • Γράμμα Η-η.

Ο Ηλίας, ο ήρωας.

Σκαντζή Κατερίνα, Στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε ένα αγόρι ο Ηλίας. Ο Ηλίας ήταν ένας ήρωας. Ζούσε σε μια άλλη εποχή, την εποχή των 12 θεών του Ολύμπου, στην Αρχαία Ελλάδα.

Μια μέρα, περπατούσε στην φύση, όταν άκουσε μια φωνή να καλεί σε βοήθεια. Ήταν μια όμορφη, νέα κοπέλα. Ήταν κοντά σε ένα ηφαίστειο και παραλίγο από την λάβα του, να καεί. Ο Ηλίας ο ήρωας, όταν είδε το ποτάμι της λάβας να κυλά και να καίει, έτρεξε αμέσως να την σώσει.

Και τα κατάφερε! Την επόμενη μέρα, έμαθε το όνομα της. Την έλεγαν Ήρα και ήταν η γυναίκα του θεού Δία, του βασιλιά των θεών.

Εκείνος για να τον ευχαριστήσει που έσωσε την γυναίκα του, του προσέφερε ένα ακριβό δώρο: Το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα όλης της γης, να τον συντροφεύει τα απογεύματα …

 

 

 

 

 

 

  • Γράμμα Θ, θ.

Ο Θυμωμένος Θανάσης.

Σκαντζή Κατερίνα, Στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε ο μικρός Θανάσης, κοντά σε μια μεγάλη παραλία. Σε μια βόλτα που είχε κάνει κοντά στην θάλασσα, σκάβοντας βαθιά στην άμμο, είχε βρει ένα σεντούκι καλά κλειδωμένο.

Και βέβαια πίστευε, ότι εκεί μέσα υπήρχε κάποιος θησαυρός. Έτσι λένε τα βιβλία, στα σεντούκια των βυθών κρύβονται θησαυροί!

Ο Θανάσης, μια μέρα ήταν πολύ θυμωμένος, γιατί προσπαθούσε να το ανοίξει … Μα δεν μπορούσε … Και πάνω στον θυμό του, που το σεντούκι δεν άνοιγε, για να μην το δει η μαμά του, το κουβάλησε στον κήπο του σπιτιού του και το έκρυψε κάτω από  έναν θάμνο, με τριανταφυλλιές. Το ξέθαβε και προσπαθούσε για μέρες να το ανοίξει, μα μάταια… Ώσπου μια στιγμή, δίνει μια δυνατή μπουνιά και το ανοίγει! Μα μέσα … Βρήκε μόνο άμμο από την θάλασσα.

Απογοητευμένος, έβαλε τα κλάματα και το χέρι του πονούσε πολύ… Η μαμά του, που κατάλαβε τι είχε συμβεί, του έβαλε πάγο στο χέρι και του είπε να κάνει στον θεό μια προσευχή και να σκεφτεί ότι οι αληθινοί θησαυροί, κρύβονται στην καρδιά μας.

Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς, καλύτερα …

 

 

 

 

 

  • Γράμμα Ι-ι.

Η Ιδέα της Ιωάννας της Ινδιάνας.

Σκαντζή Κατερίνα, Στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

 

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένα κορίτσι που το έλεγαν Ιωάννα και ήταν Ινδιάνα. Η Ιωάννα η Ινδιάνα είχε μια επίμονη ιδέα: να γνωρίσει όλον τον κόσμο. Έτσι λοιπόν κάποιον Ιανουάριο, ξεκίνησε το ταξίδι της, μέσα σε ένα ιστιοφόρο. Ύστερα από σαράντα μέρες, έφτασε σε μια χώρα που την έλεγαν Ισπανία. Εκεί συνάντησε ένα άσπρο, μεγάλο άλογο και το ακολούθησε. Εκείνο την οδήγησε σε ένα γενναίο Ιππότη. Ο Ιππότης της έδειξε την πανοπλία του και της διηγήθηκε την ιστορία της ζωής του, που άρεσε πολύ στην Ιωάννα την Ινδιάνα.

 

Η Ιωάννα θυμήθηκε την χώρα της και το δικό της άλογο, που το έλεγαν «ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΕΤΑΛΟ», μα δυσκολεύονταν να ανέβει στην πλάτη του και να κάνει βόλτες. Παρακάλεσε τον Ιππότη, να της μάθει ιππασία. Εκείνος δέχτηκε. Τώρα πια η Ιωάννα, θα μπορεί να κάνει πολλές βόλτες με το άλογο της, στην ινδιάνικη γη της, όταν επιστρέψει!

 

Έζησαν αυτοί καλά και εμείς, ιπποτικά!

  • Ο Ιπτάμενος Ιπποπόταμος.

Πολλά φιλιά!