Επαναλειτουργία Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων-1 Ιουνίου 2020.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Παρακαλούμε ενημερωθείτε, από το ΦΕΚ και την εγκύκλιο για την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων. Για περισσότερες λεπτομέρειες και το πρόγραμμα επαναλειτουργίας, θα ενημερωθείτε στα ηλεκτρονικά σας ταχυδρομεία ή τηλεφωνικά. 

ΦΕΚ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΔΗΓΙΩΝ.

 

 

  • Και μερικές συμβουλές υγιεινής, στο ακόλουθο βίντεο, για λίγη προετοιμασία στο σπίτι:

  • Και υπενθυμίζουμε την χρήση της σχολικής τουαλέτας, στις εικόνες:

Καλή επάνοδο!

Ενότητα Έντομα.

Αγαπητοί γονείς και παιδάκια,

η εποχή που παντού πετούν τα μικροσκοπικά, παράξενα και σε πολλές περιπτώσεις πανέμορφα και χρήσιμα πλάσματα, που ονομάζονται έντομα!

  • Πάμε να τα γνωρίσουμε λίγο; Λίγες πληροφορίες, πριν:

Τα έντομα είναι η πολυπληθέστερη και πιο πολυποίκιλη ομοταξία των αρθροπόδων αλλά και ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη, (υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος), υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων, απ’ ότι στο σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών. Ο κύκλος ζωής τους ποικίλλει, ωστόσο τα περισσότερα εκκολάπτονται από αυγά. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά από την τελική μορφή του ενήλικα εντόμου, και μπορούν να περάσουν μέσα από διαδοχικά στάδια μεταμόρφωσης ως νύμφες. Τα περισσότερα είδη εντόμων φαίνεται πως αναπτύχθηκαν παράλληλα με την εξέλιξη των άνθεων.

Τα έντομα είναι τα ευρύτερα εξαπλωμένα ζώα στην ξηρά, όχι όμως και στη θάλασσα. Μόνο λίγα θαλάσσια είδη υπάρχουν. Ορισμένα είδη εντόμων θεωρούνται από τους ανθρώπους ως παράσιτα, όπως οι κατσαρίδες, τα κουνούπια και οι μύγες και συνήθως ελέγχουν τους πληθυσμούς τους μέσω εντομοκτόνων και άλλων τεχνικών. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις καλλιέργειες, κάποιοι τύποι εντόμων μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί για τις σοδειές, ενώ άλλα είδη, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία καθώς μπορεί να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς…..

  • Κατηγορίες εντόμων:

  • Πολλά μαζί:

  • Ιδιαίτερη αναφορά στην μέλισσα, που μας δίνει το μαγικό, θρεπτικό υγρό, το ΜΕΛΙ!

Τραγουδάμε… Παραδοσιακά!

… Και αλλιώτικα!

  • Και στην υπέροχη …Πεταλούδα!

  • Και στην τέχνη, η πεταλούδα …

Μουσική, “Ο Χορός της Πεταλούδας” . . .

Ζωγραφική …

Henry Matisse, Boy with Butterfly, 1907.

14ος αιώνας π.Χ.-Αίγυπτος, Θήβες.

  • Ο εικονιζόμενος άνδρας, όρθιος πάνω σε μια βάρκα, κυνηγά πουλιά στον ιερό ποταμό της Αιγύπτου, το Νείλο. Μπροστά από το σώμα και το δεξί πόδι του άνδρα, μπορείτε να παρατηρήσετε πεταλούδες. Βάλτε τα παιδιά να τις εντοπίσουν και εξασκήστε εκτός από την αισθητική  και την παρατηρητικότητα. Προβληματιστείτε μαζί, στο πόσο παλιά είναι η δημιουργία και πάνω σε ποια υλικά, ζωγράφιζαν οι άνθρωποι τότε. 

  • Ανάγνωση, με την πρόταση ενός καταπληκτικού βιβλίου, που το έχουμε και στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου … “Η ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ”, της Έρης Ρίτσου.

“Η απειλή “να έρθουν κι άλλες μαύρες πεταλούδες στο λιβάδι τους και να πίνουν τους χυμούς τους” έκανε τις περισσότερες πεταλούδες εχθρικές κι η μαύρη πεταλούδα έφυγε. Μα ο κίτρινος πεταλούδος δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους. Πέταξε πίσω της και αποφάσισε να μείνει κοντά της και να βγαίνουν τα βράδια που δεν θα τους έβλεπε κανείς να τρώνε.

Μα ήρθε και σε τούτο το λιβάδι μια μέρα από εκείνες που δε θες να ξέρεις πως υπάρχουν. Ένα μεγάλο γκρι σύννεφο στρογγυλοκάθισε πάνω από το λιβάδι. Ο ήλιος κρύφτηκε και πήρε το φως μαζί του. Τα λουλούδια άρχισαν να ζαρώνουν. Το φαγητό για τις πεταλούδες άρχισε να σώνεται κι εκείνες έβαζαν πλώρη για να αρρωστήσουν. Η μαύρη πεταλούδα το είχε ξαναδεί το έργο. Με σύμμαχο τον κίτρινο πεταλούδο κατάστρωσαν ένα σχέδιο, απλό στη σύλληψη, μεγάλο στην καρδιά. Κι η παρτίδα σώθηκε από την προνοητικότητα και κυρίως την έλλειψη μίσους από τη μαύρη πεταλούδα.

“Η μαύρη πεταλούδα” της Έρης Ρίτσου είναι η γνήσια ιστορία ενός πολιτικού πρόσφυγα, ενός μετανάστη όπως συνηθίζουν οι πολλοί να τους λένε. Η μαύρη πεταλούδα φεύγει από τον τόπο της όταν αυτός καταστρέφεται. Από λάθος επιλογές; Από έλλειψη προνοητικότητας; Από κάποιο φυσικό φαινόμενο στο οποίο δεν υπήρχε απάντηση; Ίσως και όλα αυτά μαζί. Αναζητά με τις ευλογίες της μητέρας της έναν νέο τόπο να ανθίσει. Στοπ.

Κάθε αληθινή μάνα, κάθε αληθινός γονιός, όχι ετοιμοθάνατος ή άρρωστος, μα υγιής κι ακμαίος ακόμα, οφείλει να κάνει αυτό που έπραξε η μαμά πεταλούδα:

“Εγώ πεθαίνω, κι αν θες να πεθάνω χαρούμενη, φύγε τώρα μακριά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για μένα από το να ξέρω πως εσύ είσαι καλά.”

Η αληθινή μάνα “διώχνει” το παιδί της μακριά. Να ανοίξει τα φτερά του. Να βρει το δικό του φτερούγισμα. Δεν το κρατά κοντά της για να το ευνουχίσει με τη δικαιολογία της αγάπης. Ειδικά όταν δεν υπάρχει τίποτα να ζήσεις αν μείνεις.

Η καινούρια της ζωή στο νέο λιβάδι είναι η επιτομή του ρατσισμού/φασισμού. “Θα φας το φαί μας”, “θα φέρεις τους δικούς σου”, “πώς είσαι έτσι, μαύρη;” και όλα αυτά τα χαριτωμένα. Ακόμα και μετά την καθοριστική συμβολή της μαύρης πεταλούδας η οποία σώζει και τον καφέ-γκρι πεταλούδο, εκείνος δεν μετανοεί, συνεχίζει να μουρμουρά. Ο πραγματικός φασίστας είναι εκείνος που δεν αναγνωρίζει τίποτε καλό σε εκείνον που μισεί, ακόμα κι αν έχει σωθεί η ίδια του η ζωή χάρη σ’ αυτόν.

Οι αφηγηματικές επιλογές της Έρης Ρίτσου δίνουν στο παραμύθι μια ξεκούραστη ώθηση. Προτάσεις κοφτές, διάλογοι μικροί και μεστοί, απουσία πλατειασμών και λέξεων που βαραίνουν την απόλαυση της ανάγνωσης, λόγος παραμυθένιος. Μια καθαρή ιστορία που κουβαλά τους δικούς της συμβολισμούς. Μετανάστευση, προνοητικότητα, μητρική αγάπη, φιλία (αυτό το μαγικό φίλτρο που στηρίζει τη ζωή), ρατσισμός.

-Οι πεταλούδες είναι πολύχρωμες. Άσπρες, κίτρινες, κόκκινες και καφετιές, με πολλά χρώματα!
-Στον τόπο απ’ όπου έρχομαι είναι όλες μαύρες.

Αυτό το αγκάθι της ανεκτικότητας και της αποδοχής του διαφορετικού. Όχι του διαφορετικού που βλάπτει και συντηρητικοποιεί τις κοινωνίες, μην μπερδεύεσαι. Του διαφορετικού που δε θέλει να σου επιβάλλει τίποτε, παρά μόνη τη θέλησή του να ζήσει.

Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια έχει στιγμές που καθηλώνει το βλέμμα. Δεν έχει ιδιαίτερα αφαιρετικά στοιχεία, δεν λειτουργεί αυτόνομα. Συμβαδίζει με το κείμενο. Αλλά έχει εκείνες τις εξαιρετικές επιλογές στα χρώματα και τις αντιθέσεις που συνηθίζει η εικονογράφος που δεσμεύουν το βλέμμα και το ομορφαίνουν”.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Έρη Ρίτσου γεννήθηκε το 1955 στο Bαθύ και μεγάλωσε στο Kαρλόβασι της Σάμου. Είναι κόρη της γιατρού Γαρυφαλιώς Γεωργιάδου-Pίτσου και του ποιητή Γιάννη Pίτσου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στην Eθνική Tράπεζα της Eλλάδας. Συνταξιούχος πια, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη Σάμο και στην Αθήνα. Έχει μια κόρη, τη Λητώ, και πολλούς καλούς φίλους.

ΜΠΑΛΟΥ ΓΚΑΛΟΥ ΝΤΑΛΟΥ τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί, Κέδρος, 2016
Η μαύρη πεταλούδα, Κέδρος, 2015
Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της, Κέδρος, 2010
Μυστικά και αποκαλύψεις, Κέδρος, 2006
Γιατρός επαρχίας, Κέδρος, 2004
Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία, Κέδρος, 2002
Οι τρεις βασιλοπούλες, Κέδρος, 2001

ΠΗΓΗ: https://www.elniplex.com

  • Γράψτε τις λέξεις: Έντομο, Μέλισσα, Πεταλούδα και ζωγραφίστε τις, ελεύθερα. Περιμένουμε δουλίτσες!
  • Και ένα φύλλο εργασίας, αριθμοί εώς τον 5, για σχεδίαση ή εκτύπωση.

 😉 Πολλά γλυκά φιλιά!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020.

Καλό σας απόγευμα!

18 Μαΐου, Η Ημέρα των Μουσείων, εκεί που πάντα θα ανατρέχουμε, για να βρούμε πληροφορίες για την ανθρώπινη ζωή, σε αλλοτινές εποχές, μα και σύγχρονες.

  • Λίγες πληροφορίες, για την ημέρα:

Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Γράμματο-Επανάληψη Νούμερο 4!

Γονείς και ζουζούνια, γειά σας!

 

  • Πάμε και για την επανάληψη στα γράμματα Η-η, Θ-θ και Ι-ι, τρία μαζί αυτήν την φορά!Φύγαμε! Ιστορίες και σκίτσα κόμικ: τις διαβάζουμε και για τα τρία γράμματα και συζητάμε το μήνυμα που μας στέλνει, η καθεμιά. Δίνουμε στην ιστορία ένα διαφορετικό τέλος. Γράφουμε και τα δυο γράμματα κεφαλαίο και μικρό. Εστιάζουμε στις λέξεις της ιστορίας, που αρχίζουν από το γράμμα, με το οποίο ασχολείται και τις ψάχνουμε, αν μπορούμε, στην επιφάνεια της οθόνης. Ακούμε την φωνή του γράμματος. Γράφουμε το γράμμα, κεφαλαίο και μικρό, τις ζωγραφίζουμε ή ζωγραφίζουμε το σκίτσο, αν μπορούμε να το εκτυπώσουμε 😀 ….  Μας στέλνετε φωτογραφίες με τις δουλίτσες σας, αν το επιθυμείτε!
  • Από την εκπαιδευτική τηλεόραση, παρακολουθείτε τα βιντεάκια, αφιερωμένα στο ένα από τα τρία, γράμματα της επανάληψης μας, καθώς δεν υπάρχουν για τα άλλα δύο ακόμη.

 

  • Γράμμα Η-η.

Ο Ηλίας, ο ήρωας.

Σκαντζή Κατερίνα, Στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε ένα αγόρι ο Ηλίας. Ο Ηλίας ήταν ένας ήρωας. Ζούσε σε μια άλλη εποχή, την εποχή των 12 θεών του Ολύμπου, στην Αρχαία Ελλάδα.

Μια μέρα, περπατούσε στην φύση, όταν άκουσε μια φωνή να καλεί σε βοήθεια. Ήταν μια όμορφη, νέα κοπέλα. Ήταν κοντά σε ένα ηφαίστειο και παραλίγο από την λάβα του, να καεί. Ο Ηλίας ο ήρωας, όταν είδε το ποτάμι της λάβας να κυλά και να καίει, έτρεξε αμέσως να την σώσει.

Και τα κατάφερε! Την επόμενη μέρα, έμαθε το όνομα της. Την έλεγαν Ήρα και ήταν η γυναίκα του θεού Δία, του βασιλιά των θεών.

Εκείνος για να τον ευχαριστήσει που έσωσε την γυναίκα του, του προσέφερε ένα ακριβό δώρο: Το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα όλης της γης, να τον συντροφεύει τα απογεύματα …

 

 

 

 

 

 

  • Γράμμα Θ, θ.

Ο Θυμωμένος Θανάσης.

Σκαντζή Κατερίνα, Στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε ο μικρός Θανάσης, κοντά σε μια μεγάλη παραλία. Σε μια βόλτα που είχε κάνει κοντά στην θάλασσα, σκάβοντας βαθιά στην άμμο, είχε βρει ένα σεντούκι καλά κλειδωμένο.

Και βέβαια πίστευε, ότι εκεί μέσα υπήρχε κάποιος θησαυρός. Έτσι λένε τα βιβλία, στα σεντούκια των βυθών κρύβονται θησαυροί!

Ο Θανάσης, μια μέρα ήταν πολύ θυμωμένος, γιατί προσπαθούσε να το ανοίξει … Μα δεν μπορούσε … Και πάνω στον θυμό του, που το σεντούκι δεν άνοιγε, για να μην το δει η μαμά του, το κουβάλησε στον κήπο του σπιτιού του και το έκρυψε κάτω από  έναν θάμνο, με τριανταφυλλιές. Το ξέθαβε και προσπαθούσε για μέρες να το ανοίξει, μα μάταια… Ώσπου μια στιγμή, δίνει μια δυνατή μπουνιά και το ανοίγει! Μα μέσα … Βρήκε μόνο άμμο από την θάλασσα.

Απογοητευμένος, έβαλε τα κλάματα και το χέρι του πονούσε πολύ… Η μαμά του, που κατάλαβε τι είχε συμβεί, του έβαλε πάγο στο χέρι και του είπε να κάνει στον θεό μια προσευχή και να σκεφτεί ότι οι αληθινοί θησαυροί, κρύβονται στην καρδιά μας.

Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς, καλύτερα …

 

 

 

 

 

  • Γράμμα Ι-ι.

Η Ιδέα της Ιωάννας της Ινδιάνας.

Σκαντζή Κατερίνα, Στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

 

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένα κορίτσι που το έλεγαν Ιωάννα και ήταν Ινδιάνα. Η Ιωάννα η Ινδιάνα είχε μια επίμονη ιδέα: να γνωρίσει όλον τον κόσμο. Έτσι λοιπόν κάποιον Ιανουάριο, ξεκίνησε το ταξίδι της, μέσα σε ένα ιστιοφόρο. Ύστερα από σαράντα μέρες, έφτασε σε μια χώρα που την έλεγαν Ισπανία. Εκεί συνάντησε ένα άσπρο, μεγάλο άλογο και το ακολούθησε. Εκείνο την οδήγησε σε ένα γενναίο Ιππότη. Ο Ιππότης της έδειξε την πανοπλία του και της διηγήθηκε την ιστορία της ζωής του, που άρεσε πολύ στην Ιωάννα την Ινδιάνα.

 

Η Ιωάννα θυμήθηκε την χώρα της και το δικό της άλογο, που το έλεγαν «ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΕΤΑΛΟ», μα δυσκολεύονταν να ανέβει στην πλάτη του και να κάνει βόλτες. Παρακάλεσε τον Ιππότη, να της μάθει ιππασία. Εκείνος δέχτηκε. Τώρα πια η Ιωάννα, θα μπορεί να κάνει πολλές βόλτες με το άλογο της, στην ινδιάνικη γη της, όταν επιστρέψει!

 

Έζησαν αυτοί καλά και εμείς, ιπποτικά!

  • Ο Ιπτάμενος Ιπποπόταμος.

Πολλά φιλιά!

Εγγραφές στο Νηπιαγωγείο Δεσφίνας-Σχολικό Έτος 2020-2021.

Εγγραφές στο Νηπιαγωγείο Δεσφίνας. Μόνο για τα προνήπια, θα γίνει ηλεκτρονική εγγραφή.

Οι αιτήσεις εγγραφών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής.

Για το σχολικό έτος 2020-21, οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 29 Μαΐου 2020. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή ή της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και για την ολοκλήρωση της εγγραφής, οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο νηπιαγωγείο μέχρι τις 30 Μαΐου 2020.

Ηλικίες προνηπίων – νηπίων.

Στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, εγγράφονται υποχρεωτικά μαθητές γεννημένοι το 2015, (νήπια) και το 2016 (προνήπια).

Ημέρες και ώρες υποβολής δικαιολογητικών.

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου θα δέχεται από τις 15 έως 29 Μαΐου, από 9:00 π.μ. – 12:00 π. μ. στο Νηπιαγωγείο, τις εργάσιμες μέρες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το σχετικό ΦΕΚ (υπ’ αριθμ. 53128/Δ1 Απόφαση, ΦΕΚ 1767/τ.β΄/8-5-2020).

https://blogs.sch.gr/nipthekl/files/2020/05/%CE%A9%CE%9A2%CE%A446%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%97-%CE%A9%CE%917_%CE%95%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82_%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD_2020-21.pdf.

Οι γονείς/κηδεμόνες, πριν έρθουν στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τα εξής βήματα:

Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του, με χρήση κωδικών taxisnet.
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας:

Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου, μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

(Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το τέκνο/τα τέκνα για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα ως άνω στοιχεία του προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή).

Για την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως Ε1, λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικία,

γ) τα στοιχεία των συνοδών προνηπίων, κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα,

δ) επιλέγει την δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του προνηπίου».

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου που αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

*Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει για την πορεία της αίτησης και τυχόν διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.

Έγγραφα που πρέπει προσκομίσετε στο νηπιαγωγείο, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή και εντός της προθεσμίας (από 15 έως 29 Μάϊου).

α) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/τριας συμπληρωμένο και σφραγισμένο από παιδίατρο. Μπορείτε να το κατεβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/nipthekl/files/2020/05/fek_adym.pdf.

Μπορείτε και να το προμηθευτείτε, από το νηπιαγωγείο Δεσφίνας, κατά τις ώρες και μέρες των εγγραφών, όπως αναγράφονται παρακάτω:

β) Βιβλιάριο υγείας του μαθητή/τριας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ) Γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ), ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

δ) Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας,  (όπως Ε1, λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικία.

* Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ,(gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο νηπιαγωγείο.

Για τα παιδιά που φοιτούν ήδη στο νηπιαγωγείο:

Α) Οι γονείς των νηπίων, (2014), για την εγγραφή τους στο Δημοτικό σχολείο θα παραλάβουν από το Νηπιαγωγείο μια Βεβαίωση Φοίτησης, την οποία θα προσκομίσουν στη συνέχεια στο Δημοτικό Σχολείο με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Β) Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρο 6 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109).

Συνιστάται για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων, να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία.

Τηλ. επικοινωνίας: 2265051460

Η Προϊσταμένη και Νηπιαγωγός

Σκαντζή Κατερίνα

Μητέρα, μανούλα, μαμά!

Μανούλες, μα και Μπαμπάδες και παιδάκια,

στον πιο απαιτητικό ρόλο, αυτόν της μαμάς, είναι και φέτος αφιερωμένη η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Στην γυναίκα, που γίνεται μητέρα γεννώντας, ή γεννώντας και αναθρέφοντας, ή αναθρέφοντας χωρίς να γεννά, την επίγεια συνέχεια του ανθρώπου. Χρόνια σας πολλά και καλά! Σε κανονικές συνθήκες, θα σας δίναμε μέσω των παιδιών σας, την καθιερωμένη κατασκευή την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαΐου, γεμάτη αγάπη και ευχές. Φέτος, θα σας δώσουμε από εδώ ιδέες, να τιμήσετε αυτήν την ημέρα, όλοι μαζί στο σπίτι, ή όπου αλλού, θελήσετε. 

  • Μερικές πληροφορίες για την καθιέρωση της ημέρας, πριν: 

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας, έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. 

Η μητέρα Γη, (Γαία), σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της, με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων, με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής, (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Πηγή: WIKIPEDIA

  • Υπέροχες εικόνες με τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις στιγμές μαμάδων από όλον τον κόσμο, από το υπέροχο βιβλίο “Μαμά”, των εκδόσεων “Φουρφούρι”, που έχουμε και στην βιβλιοθήκη του Νηπιαγωγείου και σας προτείνουμε να το αποκτήσετε. Μπορείτε να τις παρατηρήσετε και να τις συζητήσετε με τα παιδιά σας.

 

  • Σχηματίζουμε με πλαστελίνη το παιδί και την μαμά ή μας ζωγραφίζουμε… Γράφουμε τις λέξεις Μαμά και Παιδί, στην ζωγραφιά μας! Αν έχουμε στο σπίτι ή κάπου αλλού πρόσβαση σε εκτυπωτή, εκτυπώνουμε και ζωγραφίζουμε το ενθύμιο, εδώ:

 

 

 

 

 

  • Ακούμε τα τραγούδια, στα ακόλουθα βίντεο, μαζί και τα χορεύουμε:

  • Φτιάχνω το παζλ, με τα καγκουρό. Και στο ζωικό βασίλειο, η αγάπη της μαμάς για το μωρό της, είναι απέραντη …

Καλή διασκέδαση, Χρόνια σας πολλά και πάλι!

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση