Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πολλή χρήσιμη δράση στο νηπιαγωγείο είναι η Δανειστική Βιβλιοθήκη. Κάθε χρόνο λοιπόν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ή λίγο αργότερα οργανώνουμε τη Δανειστική μας Βιβλιοθήκη.

Favim.com-26286

Όταν λέμε Δανειστική Βιβλιοθήκη εννοούμε πως τα παιδιά  κάθε Παρασκευή παίρνουν από το Νηπιαγωγείο ένα βιβλίο το οποίο διαβάζουν το Σαββατοκύριακο και  επιστρέφουν στο σχολείο τη Δευτέρα. Μαζί  παίρνουν και ένα έντυπο στο οποίο ζωγραφίζουν ό,τι τους άρεσε περισσότερο από την ιστορία που διάβασαν.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη αποβλέπει κυρίως στο να αναπτύξουν τα παιδιά θετική στάση απέναντι στο βιβλίο και να εξοικειωθούν με το γραπτό λόγο. Για το σκοπό αυτό τα παιδιά  συμπληρώνουν κάθε φορά στο σχολείο ένα έντυπο με το ονοματεπώνυμό τους, τον τίτλο του βιβλίου που δανείζονται και την ημερομηνία δανεισμού και επιστροφής.

Η ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών είναι μια δραστηριότητα η οποία συμβάλλει στην ανάδυση των δεξιοτήτων της ανάγνωσης και της γραφής στα μικρά παιδιά. Με την ανάγνωση ιστοριών τα παιδιά εξοικειώνονται με το ρόλο του αναγνώστη και το είδος του έντυπου λόγου που χρησιμοποιείται στα βιβλία και συνειδητοποιούν τη λειτουργία του.

Η λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο Νηπιαγωγείο, βοηθάει τα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους -μεταξύ άλλων- να:

  • διαβάσουν πολλά και διαφορετικά βιβλία (χωρίς να χρειαστεί να τα αγοράσουν)
  • έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων γενικότερα
  • μάθουν να σέβονται τα βιβλία (σαν αντικείμενα)
  • έρθουν σε επαφή με τον γονιό για όση ώρα τους διαβάζει το βιβλίο δημιουργικά
  • έχουν την ευθύνη ενός “δανεικού” αντικειμένου από το σχολείο και ότι αυτό συνεπάγεται

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά τι είναι η δανειστική βιβλιοθήκη και πως θα τη λειτουργούμε. Συζητάμε αρκετά με τα παιδιά και απαντάμε στις απορίες που μπορεί να έχουν. Τονίζουμε ότι πρέπει να προσέχουν τα βιβλία που θα δανείζονται γιατί είναι για όλα τα παιδιά και για τα παιδιά που θα έρθουν και τα επόμενα χρόνια στο νηπιαγωγείο μας και οφείλουμε να τα επιστρέψουμε όπως ακριβώς τα πήραμε. Κάποιοι απλοί κανόνες μπορεί να είναι:

  • δεν τα σκίζουμε
  • δεν ζωγραφίζουμε επάνω
  • δεν τα μουτζουρώνουμε
  • προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο γυρίζουμε τις σελίδες
  • δεν τα πετάμε
  • τα βάζουμε σε ένα σημείο στο σπίτι όπου δε θα τα χάσουμε και δε θα τα καταστρέψει κάποιος άλλος (πχ ένα μικρότερο αδερφάκι)
  • είναι δική μας ευθύνη και όχι της μαμάς ή του μπαμπά να τα επιστρέψουμε στο σχολείο όπως τα πήραμε
  • μπορούν να τα βλέπουν και μόνοι τους όσες φορές θέλουν να τα ξαναδούν αρκεί να τα προσέχουν

Την πρώτη φορά που το παιδί δανείζεται ένα βιβλίο το συνοδεύουμε με ένα ενημερωτικό έντυπο για το γονιό όπου μεταξύ άλλων περιγράφουμε και το σωστό τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε ένα βιβλίο σε ένα παιδί για να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Είναι σημαντικό κατ αρχάς να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ενηλίκου και παιδιού.

3de01373ff0d66dbd25155ca5188a026_L

Ο γονέας διαβάζει κρατώντας αγκαλιά το παιδί έτσι ώστε αυτό να μπορεί να κοιτάζει το κείμενο και δείχνει με το δάχτυλο τη γραμματοσειρά έτσι ώστε το παιδί να αντιληφθεί ότι διαβάζουμε τα γράμματα και όχι την εικόνα και να κατανοήσει τη φορά της ανάγνωσης δηλ. ότι διαβάζουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. Τα παιδιά παροτρύνονται να απαντούν σε ερωτήσεις που τους υποβάλλονται ή να υποβάλλουν και τα ίδια ερωτήσεις πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ανάγνωση. Ενθαρρύνονται να παρατηρούν και να σχολιάζουν τις εικόνες και να συμμετέχουν σε συζήτηση για τον τίτλο του βιβλίου, το όνομα του συγγραφέα ή του εικονογράφου, να διακρίνουν τον αριθμό της σελίδας, τη στίξη ή ακόμα να αναγνωρίσουν γράμματα ή λέξεις ή να «διαβάσουν» μαζί τους επαναλαμβανόμενες λέξεις ή φράσεις του κειμένου. Και ας μην ξεχνάμε: ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε τα παιδιά σε κάθε τους προσπάθεια.