Επιστροφή στα σχολεία με self tests τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία όλης της χώρας

Στο «οπλοστάσιο» για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, το ΥΠΑΙΘ  έριξε και την διενέργεια των self tests, τα οποία είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία. Τα συγκεκριμένα τεστ είναι υποχρεωτικά και οι σχετικές  «σχολικές κάρτες για COVID 19»  προσκομίζονται στα σχολεία κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

 

Πώς γίνεται όμως το self test; Φυλλάδιο με οδηγίες δίνεται μαζί με το τεστ στο φαρμακείο. Κατατοπιστικο είναι και το πιο κάτω βίντεο

 

Αναλυτικά η διαδικασία έχει ως εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). 

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές με βοήθεια από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Αν το self test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται «σχολική κάρτα COVID 19″ μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, την οποία θα φέρουν μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς  όποτε τους ζητηθεί.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό εκδίδεται η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη βεβαίωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος

Αν το self test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα

self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Τη Δευτέρα λοιπόν ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα και τα μέτρα, που θα ληφθούν είναι τα εξής:

  1. Προσκόμιση σχολικής κάρτας αρνητικού self test δυο φορές την εβδομάδα ή βεβαίωση αρνητικού rapid test ή PCR test
  2. Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  3. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για κάθε τμήμα.
  4. Οι ομάδες μαθητών στις διάφορες δραστηριότητες θα είναι σταθερές
  5. Όλοι πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών.
  6. Θα γίνονται σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών, τουαλετών και λοιπών σχολικών χώρων
  7. Τακτικοί θα είναι οι αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, τα παράθυρα μπορούν να μένουν διαρκώς ανοικτά

Για την περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της σχολικής κάρτας μπορεί να συμπληρωθεί χειρόγραφα το πιο κάτω έντυπο

 

Στο πεδίο «Προσωπικά στοιχεία» συμπληρώνονται τα στοιχεία του γονιού ο οποίος και υπογράφει τη «Σχολική κάρτα για COVID 19»

Για καλύτερη ενημέρωσή σας ακολουθούν η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ και το ΦΕΚ 1825/5-5-2021Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

 

Αφήστε μια απάντηση