Οικολογική γιορτή λήξης

Με μια εναλλακτική γιορτή λήξης, κάπως διαφορετική από αυτές που συνηθίζονται στις γιορτές λήξης των σχολείων αποχαιρετήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά.

Μια γιορτή διαφορετική τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε δομή. Μια γιορτή οικολογικού περιεχομένου – ευαισθητοποίησης σε θέματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης «άχρηστων» υλικών αλλά και οικολογικών εναλλακτικών λύσεων όπως στην περίπτωση της χρήσης υφασμάτινης τσάντας αντί πλαστικής σακούλας.

Η γιορτή μας  ήταν απόρροια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος που υλοποιήσαμε αυτή τη σχολική χρονιά σχετικά με την χρήση της πλαστικής σακούλας και αποτελούνταν  από τρία μέρη ως εξής: 

  • Α’ ΜΕΡΟΣ: Προβολή – Παρουσίαση του Περιβαλλοντικού προγράμματος – Ευαισθητοποίηση κοινού

  • Β’ ΜΕΡΟΣ: Τα παιδιά παρουσίασαν με πολλά χορευτικά και λίγα λόγια το παραμύθι του Κώστα Μάγου “Μια νύχτα στη Χωματερή” (ένα εξαιρετικό παραμύθι για την ανακύκλωση)

Το απόβραδο, όταν οι άνθρωποι γυρίζουν στα σπίτια τους να ξεκουραστούν. Τα πεταμένα «άχρηστα» κατά τη γνώμη τους, πράγματα που σχηματίζουν ολόκληρο βουνό στην άκρη της πόλης, προβληματίζουν τα στοιχεία της φύσης. Τη μαγική ώρα του δειλινού, τη μοναδική  που συναντιούνται ο Ήλιος και η Σελήνη καθώς ο ένας φεύγει και η άλλη έρχεται… διαδραματίζονται  όσα παρουσιάσηκαν στην ιστορία μας. Ένα δειλινό με βροχούλα και αέρα…. ήλιο που δύει και σελήνη που ανατέλλει….

Τα αντικείμενα από ΓΥΑΛΙ, ΧΑΡΤΙ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ και ΠΛΑΣΤΙΚΟ βρίσκονται όλα μαζί πεταμένα ανάκατα στο σκουπιδοβουνό

 

Τα στοιχεία της φύσης ΗΛΙΟΣ, ΣΕΛΗΝΗ, ΒΡΟΧΗκαι ΑΕΡΑΣ θλίβονται με τη σπατάλη τόσων χρήσιμων υλικών και αποφασίζουν να τα χωρίσουν σε σωρούς – ομάδες ανάλογα με το υλικό τους κάνοντας “την ανακύκλωση ένα τρελό παιχνίδι”, ένα οικολογικό χορευτικό πάρτι!

     

  • Γ’ ΜΕΡΟΣ: Εργαστήριο Κατασκευής Οικολογικής Τσάντας από t-shirt συνεργατικά σε ομάδες παιδιών και γονιών

 

ΚΑΛΟ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ