Στο Λαογραφικό Μουσείο Παραλίας Πλατάνου Αιγιαλείας

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου εντάσσονται και οι εκπαιδευτικές εκδρομές, που στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση ενός θέματος.

Μέσω των εκδρομών παρέχεται στα παιδιά, ποσότητα και ποιότητα εμπειριών, με στόχο την «εξερεύνηση και την κατανόηση» των πραγμάτων που τα περιτριγυρίζουν.

Τα μουσεία έχουν πιστοποιηθεί ως ένα από τα πολλά μέρη που οι άνθρωποι μαθαίνουν βιωματικά και μέσω της ελεύθερης μορφής μάθηση, μέσα από την προσωπική τους εμπειρία.

    

Το Νηπιαγωγείο μας πραγματοποίησε την Παρασκευή 17  Μαΐου 2019   εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Παραλίας Πλατάνου Αιγιαλείας, όπου τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και ξενάγηση στο χώρο του μουσείου ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο μιας άλλης εποχής και γνώρισαν  τον τρόπο που οι άνθρωποι στο παρελθόν έφτιαχναν τα ρούχα τους, δούλευαν στα χωράφια και φρόντιζαν το νοικοκυριό τους.

 

Το λαογραφικό υλικό του μουσείου είναι πλούσιο και αξιόλογο, κατανεμημένο κατά ενότητες και περιλαμβάνει οικιακά σκεύη, έπιπλα, ενδυμασίες, αγροτικά εργαλεία και οικομηχανές υπαίθρου, αντικείμενα από την αγροτική και ποιμενική ζωή, αργαλειούς, υφαντά, διάφορα εργαλεία υφαντικής κ.α.

 

 

Οι δραστηριότητες που κάναμε τις τέσσερις ώρες που περάσαμε εκεί, περιλάμβαναν:

α) Προβολή βίντεο με θέμα τις αγροτικές εργασίες και πως γίνονταν τον παλιό καιρό όπως το όργωμα, ο θερισμός και το αλώνισμα αλλά και τον τρόπο που έφτιαχναν οι άνθρωποι τα ρούχα τους από το κούρεμα του πρόβατου μέχρι το πλέξιμο και την ύφανση στους αργαλειούς.

β) Μία αναλυτικότατη και πολλή κατατοπιστική ξενάγηση στο μουσείο από την κ. Θεώνη και τον κ. Γιάννη τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά γι αυτό

γ) Ζωγραφική αποτύπωση όσων είδαμε

δ) Ψυχοκινητικά χαρούμενα παιχνίδια

 

   

Η εμπειρία μας θα μας μείνει αξέχαστη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπου που εργάστηκαν και εργάζονται κατά βάση εθελοντικά, για να υπάρχει και να λειτουργεί άρτια αυτός ο θησαυρός γνώσης και ιστορίας στον τόπο μας.