Έχω δικαίωμα…

Παγκόσμια ημέρα των Δικαιωμάτων τoυ παιδιού εχθές 20 Νοεμβρίου και, σήμερα Δευτέρα διερευνήσαμε και αποτυπώσαμε σε εννοιολογικό χάρτη την υπάρχουσα γνώση των παιδιών σχετικά με το θέμα. Μιλήσαμε για τα δικαιώματα που κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει για να μεγαλώνει με υγεία, χαρά και, σωματική και ψυχική ισορροπία.

Πηγή εικόνας: https://taniamanesi-kourou.blogspot.com

kM8pi85UjTpnz4 Παρακολουθήσαμε το βίντεο για τα δικαιώματα από το 1ο Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=NqiO8QpUjP8

Αλλά, παρατηρήσαμε στο εποπτικό μας υλικό ότι υπάρχουν παιδιά λιγότερο τυχερά που αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο και να εργαστούν, παιδιά χωρίς οικογένεια, σπίτι, φαγητό, νερό, σχολείο, παιχνίδι και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε  συνθήκες φτώχιας και πολέμου. Έτσι εντοπίσαμε και τους λόγους που τα παιδιά δεν επωφελούνται από τα δικαιώματά τους, δηλαδή  εξαιτίας της φτώχιας , της αρρώστιας, του πολέμου, της έλλειψης οικογένειας και στέγης, των κοινωνικών ανισοτήτων κ.ο.κ.

Τελειώνοντας τη θεματική της σημερινής μέρας, καταλήξαμε σε ομαδική εργασία λέγοντας ότι «με ομπρέλα τα δικαιώματα. καμία μπόρα δε μας τρομάζει».

20221121 110923

Τrick or treat (φάρσα ή κέρασμα;)

Ένα φαντασματάκι μας επισκέφτηκε , που το λένε…Annie! Γιατί ντύθηκε έτσι; Μα γιατί ήρθε το Halloween!!

Στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών τα παιδιά έμαθαν για τη γιορτή του Halloween και το έθιμο trick or treat.

Τα παιδιά είναι σημαντικό να αποκτήσουν λεξιλόγιο σχετικό με εορτές, όπως για παράδειγμα οι Halloween μεταμφιέσεις , γνώση στην οποία θα επιστρέψουν σε επόμενες δραστηριότητες (Απόκριες).

Με την γνωριμία με το Halloween επιτυγχάνεται η ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε ένα πλαίσιο που έχει νόημα για τα ίδια και από το οποίο αντλούν χαρά και απόλαυση. Έτσι τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις μεταμφιέσεις, μάθανε έθιμα από άλλες χώρες , εξάσκησαν την μουσική τους ικανότητα μέσα από το τραγούδι και … έτοιμοι για Trick or treat !

Ευχαριστούμε την κ. Αλεξάνδρα για το πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό μάθημα και, φυσικά, για το κέρασμα!

20221102 092559 20221102 095501