Δημιουργώ το φωτιστικό μου με απλά υλικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα

Σήμερα ξεκινήσαμε με τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης  του Δημοτικού Διόνυσου, δραστηριότητες ρομποτικής, κατασκευών και προγραμματισμού. Στόχος μας είναι οι μαθητές να μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα να δημιουργήσουμε ένα οικολογικό φωτιστικό που θα σβήνει όταν υπάρχει αρκετό φως, έναν κάδο που θα ανοίγει χωρίς να τον ακουμπάμε και έτσι να μειώσουμε την μετάδοση των μικροβίων και πολλά άλλα. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές οι μαθητές συνεργάζονται, δουλεύουν σε ομάδες, σκέφτονται και πράττουν ομαδικά.

Επιλέξαμε να δουλέψουμε με τον μικροελεγκτή Arduino αξιοποιώντας πληθώρα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, αισθητήρων αλλά και υλικά κατασκευής που έχουμε όλοι σπίτι μας ή είναι εύκολο να προμηθευτούμε.

Ξεκινώντας, γνωρίσαμε κάποια ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως το led, το breadboard που βοηθάει να συνδέσουμε όλα τα εξαρτήματα, τα καλώδια, τις αντιστάσεις και χρησιμοποιήσαμε και μπαταρίες.

Δημιουργήσαμε ένα φωτιστικό, ουσιαστικά είναι ένα απλό κύκλωμα με led και αντίσταση. Χρησιμοποιήσαμε χάρτινα ποτήρια, καλαμάκια χοντρά και έτσι κάναμε μια απλή κατασκευή ενός πορτατίφ.

Αρχικά τα παιδιά σχεδίασαν και χρωμάτισαν το ποτήρι όπως ήθελαν. Στη συνέχεια τρύπησαν το κάτω μέρος του ποτηριού ώστε να μπορεί να περάσει μέσα ένα χοντρό καλαμάκι. Συνδέσανε το led με καλώδια στο κατάλληλο χρώμα (κόκκινο για + και μαύρο για -) και περάσανε τα καλώδια μέσα από το καλαμάκι. Έτσι, δεν φαινόταν τα καλώδια. Ολοκληρώσαμε το κύκλωμα με μια αντίσταση και συνδέσαμε με την μπαταρία.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Δημιουργώ το φωτιστικό μου με απλά υλικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.