Της φύσης τα περίεργα συνέχεια…….

Φυσικά υλικά σώματα

Τα φυσικά υλικά σώματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ΣΤΕΡΕΑ, ΥΓΡΑ, ΑΕΡΙΑ ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση στην οποία βρίσκονται ( δηλ. το νερό π.χ αν το δούμε ως παγάκι είναι στερεό, αν το δούμε στη θάλασσα είναι υγρό)

τα φυσικά υλικά σώματα είναι αυτά που τα επιβεβαιώνουμε με περισσότερες από μια αισθήσεις ( π.χ το θρανίο μου και το βλέπω, και το ακουμπώ…) τον αέρα δεν τον βλέπω αλλά τον μυρίζω και τον αισθάνομαι….όταν αναπνέω…

και γιατί το υγρό είναι υγρό και το στερεό στερεό και το αέριο αέριο;

μα φυσικά καλό μου κοριτσάκι, επειδή, τα δομικά φυσικά υλικά του (μόρια και άτομα) είναι με συγκεκριμένους τρόπους (χημικούς) δεσμούς ενωμένα μεταξύ τους ( για παράδειγμα τα άτομα πρώτα πρώτα και στη συνέχεια τα μόρια ενός στερεού π.χ του θρανίου σου είναι κολλημένα σφιχτά το ένα με το άλλο σαν τους λεγεωνάριους της Ρώμης. Αντίστοιχα στα υγρά οι δεσμοί αυτοί είναι πιο χαλαροί σαν λάστιχο ας πούμε που και τεντώνονται και συρρικνώνονται για αυτό δημιουργούνται και τα κύματα στη θάλασσα….(είναι πιο ευέλικτα, όμως πάντα ενωμένα τα μόρια και άτομα ακόμα και αν ο δεσμός είναι χαλαρός αυτά είναι ενωμένα) …. Άμα σπάσει ένας δεσμός τότε στα στερεά γίνονται βαθουλώματα….π.χ πώς στο αυτοκίνητο περνάει κανείς απρόσεκτος και το πιέζει λίγο… θα δείτε πως δημιουργείται επιτόπιο βαθούλωμα και δεν επεκτείνεται στην επιφάνεια του…. αυτό γίνεται επειδή τα μόρια του είναι τόσο κοντά δεν επιτρέπουν το σπάσιμο να συνεχιστεί παραπέρα. Απορροφούν την ενέργεια και τη συγκρατούν επιτόπου και δεν επιτρέπουν να μεταφερθεί η ενέργεια στα άλλα άτομα και κατ επέκταση στα μόρια του ίδιου υλικό σώματος. Αντίθετα στα υγρά, παρατήρησε, όταν η θάλασσα είναι λάδι, ξαφνικά, περνάει το ταχύπλοο και τρέχει και φωνάζει η μαμά να μαζέψουμε παντόφλες και κουβαδάκια από την παραλία και μετά από λίγο μαζεύονται τα κύματα προς τα μέσα και ησυχάζει η παραλία ….αυτό γίνεται γιατί τα υγρά επιτρέπουν τη μεταφορά ενέργειας πιο εύκολα από τα στερεά επειδή τα άτομα και μόρια τους κρατιούνται σαν λάστιχο… στα αέρια πάλι γίνεται ο μεγαλύτερος χαμός…. εκεί οι δεσμοί είναι πολύ χαλαροί και σπάζουν εύκολα όπως το δίχτυ της αράχνης… για αυτό και ο  αέρας- ατμόσφαιρα καλύπτει ολόκληρη τη γη μας …. λέμε καμιά φορά ο τάδε αεροβατεί ή πήραν αέρα τα μυαλά του δηλ . ότι φεύγει μακριά …..για δες κάτι εκπληκτικό που συμβαίνει με τα αέρια…. φεύγουν τα άτομα σπάζουν τα μόρια και πάνε και συναντούν ή σκουντουφλούν με άλλα άτομα και δημιουργούν τις χημικές ενώσεις…. π.χ τa άτομα   του Υδρογόνου φεύγουν και συναντούν το Οξυγόνο και σχηματίζουν μαζί το νερό (Η2Ο) το νερό επομένως σχηματίζεται κάθε φορά στη φύση από αυτή την ένωση. Φανταστείτε να λείψει το οξυγόνο από τη φύση ή το υδρογόνο, δε θα σχηματίζεται το νερό, θα πεθάνουμε από τη δίψα μας ( βλέπε πυρκαγιές που καίνε τα δέντρα που είναι τα κύρια φυσικά εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου στη φύση…). Υπάρχουν και οι άλλες χημικές ενώσεις που σχηματίζονται στο εργαστήριο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των ερευνητών τέτοιες είναι π.χ τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε… θα λέγαμε, επομένως, πως τα αέρια είναι τα πιο επικοινωνιακά ατομομόρια διότι επικοινωνούν ελεύθερα στην ατμόσφαιρα αυτό είναι ένα χάρισμα που χαρακτηρίζει και τους ανθρώπους, κάποιοι έχουν το ταλέντο της επικοινωνίας, είναι ωραίοι τύποι μόνο που θα πρέπει να προσέχουν, να έχουν λιγάκι το νου τους γιατί…για δες, καλά είναι βέβαια, όταν το Οξυγόνο συναντήσει το Υδρογόνο άμα όμως το Οξυγόνο συναντήσει τον Άνθρακα τότε τρέχουμε και δε φτάνουμε γιατί σχηματίζεται το co2 που είναι δηλητήριο….

δε σας κρύβω πως μου κάνει εντύπωση πώς ΄΄ξέρει΄΄ κάθε ελεύθερο άτομο ενός αερίου που θα πάει να βρει αυτό που του ταιριάζει ώστε να κάνει μια χημική ένωση χρήσιμη στους ανθρώπους λες και είναι προγραμματισμένο και ποιος το προγραμμάτισε;

θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό πως και στην περίπτωση που δημιουργείται ακόμα και δηλητήριο στην ατμόσφαιρα ακόμα και έτσι είναι σε τόσο πραγματικά μικρή ποσότητα που δεν βλάπτει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος με τις ενέργειες του καυσαέρια, ρύποι, μεγαλώνει τις ποσότητες αυτών των βλαβερών χημικών ενώσεων που έπειτα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του την ίδια….όσο για την απορία σου ρώτα την καρδούλα σου και θα σου απαντήσει!!!!!!!!!!!

για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά:χμ! εκτός από τις τρεις κατηγορίες υλικών σωμάτων υπάρχει ακόμα μια που είναι οι χημικές ενώσεις = που αποτελούνται από άτομα διαφορετικού είδους σαν το νερό 2 Υδρογόνα και 1 Οξυγόνο και… δηλ για να έχουμε μόριο νερού μέσα σε αυτό υπάρχουν φυσικά άτομα μόνο που δεν είναι πανομοιότυπα αλλά διαφορετικά, μέσα στο μόριο νερού υπάρχουν και άτομα υδρογόνου και άτομα οξυγόνου….

πολύ σωστά και υπάρχει ακόμα η κατηγορία με τα στοιχεία που αποτελούνται από  άτομα μόνο του ίδιου είδους  όπως π.χ ο χρυσός, η ο σίδηρος…. η το Υδρογόνο χωρίς το Οξυγόνο…όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι οι κατηγορίες των φυσικών υλικών σωμάτων είναι 3ις τα στοιχεία και οι χημικές ενώσεις είναι δυο μεγάλα σύνολα που περιλαμβάνουν και στερεά και υγρά και αέρια ανάλογα με τη σύνθεση τους π.χ ο σίδηρος είναι στερεό και στοιχείο, το Υδρογόνο είναι αέριο και στοιχείο ….τα υγρά τώρα που το σκέφτομαι είναι χημικές ενώσεις ή θα πρέπει να φρεσκάρω τις γνώσεις μου ή να συμβουλευτώ κανένα κανονικό φυσικοχημικό ….μη μου ξεφεύγει κάτι ….χμ!!! αλλά και τα συνθετικά υλικά που φτιάχνονται στο εργοστάσιο (ρούχα, παπούτσια…δεν αποτελούνται από ένα μόνο καθαρό στοιχείο) αυτά είναι στερεά με σύνθεση άρα δεν είναι καθαρά στοιχεία… θα έλεγα πως οι κατηγορίες είναι τρεις τελικά και οι ομάδες είναι δυο όπου μπορούν να χωρέσουν πολλοί συνδυασμοί

Δραστηριότητα

Ανακεφαλαιώνοντας και αναστοχάζοντας τις προηγούμενες γνώσεις σου θυμήσου σε πόσες και ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα υλικά σώματα και ακόμα σε πόσες και ποιες ομάδες και ανάφερε κάποια παραδείγματα. Αν δε θυμάσαι ή μπερδεύτηκες, ρίξε μια πιο ήρεμη ματιά στις παραπάνω σημειώσεις μας, σίγουρα θα βρεις την απάντηση.