Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να χάνουν;

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Τα παιδιά γεννιούνται με την αίσθηση της παντοδυναμίας, αφού γρήγορα από μωρά απολαμβάνουν την πλήρη προσοχή και φροντίδα από τη μητέρα. Ξεκινούν τη ζωή τους αποτελώντας το επίκεντρο όχι μόνο της οικογένειας, αλλά και όλου του περιβάλλοντος. Και έτσι πρέπει να γίνεται.

Στην προσχολική και σχολική ηλικία, τα παιδιά καλούνται να ενταχθούν στο κοινωνικό πλαίσιο, να συνυπάρξουν με άλλα παιδιά και να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες. Καλούνται να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν καλύτερα στην ενήλικη ζωή και η «ήττα» είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Έτσι λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνετε από νωρίς στα παιδιά και να «χάνουν».

Δώστε έμφαση στην προσπάθεια
Καθώς ο καθένας θέλει να κερδίζει, ρίξτε την προσοχή του παιδιού στο να προσπαθεί όσο μπορεί και να ευχαριστιέται αυτό που κάνει.

Δημιουργήστε προϋποθέσεις για να χάσει
Παρέχετε στο παιδί σας ­–όπου είναι εφικτό- συνθήκες, στις οποίες άλλες φορές θα κερδίζει και άλλες θα χάνει. Όταν χάνει, καθοδηγήστε το, ώστε να μάθει να αποδέχεται την ήττα του.

Διδάξτε την αγωνιστική παιδεία
Μάθετε στο παιδί σας να δίνει συγχαρητήρια στο νικητή. Εξηγήστε του τη σημασία του να μη θυμώνει όταν χάνει, αλλά και να μην καυχιέται υπερβολικά όταν κερδίζει.

Επιβραβεύστε
Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε έντονα το παιδί σας, όταν χειρίζεται σωστά την ήττα του, υπενθυμίζοντας πόσο περήφανοι είστε που προσπάθησε.

Εξηγήστε γιατί έχασε
Είναι πολύ σημαντικό να αναλύετε στο παιδί τους λόγους για τους οποίους χάνουμε. Άλλες φορές χάνουμε επειδή οι αντίπαλοί μας είναι καλύτεροι, άλλες φορές είναι θέμα τύχης και μερικές φορές επειδή δε δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δίνοντας στο παιδί λογικές εξηγήσεις για την ήττα, το βοηθάμε να χειριστεί την ήττα του λιγότερο συναισθηματικά.

Η αγωνιστικότητα είναι από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές όμως, ανταμείβεται…

Βασιλική Μαρούλη Ψυχολόγος MSc, Παιδοψυχολόγος-Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ: www.psychologynow.gr/

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Επιστημονικά. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση