Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, στο χθες, στο σήμερα, στο αύριο!!!

τίτλο

Δημιουργία εικόνας : Ιωάννα Τρουπή-μαθήτρια Ε2-10ο Δ.Σ.Κορίνθου

τίτλο2

Δημιουργία : Μαθητές 7ου Δ.Σ.Ξάνθης

«Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
στο χθες, στο σήμερα , στο αύριο»

Ήταν Σεπτέμβριος του 2020, τα σχολεία μόλις είχαν ανοίξει και προετοιμάζαμε τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς 2020-21.
Στο e-mail του σχολείου μου, του 10ου Δημοτικού Κορίνθου, ήλθε μια επιστολή από το Δημοτικό Σχολείο Άρνισσας του νομού Πέλλας, με θέμα: «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα ,στο χθες, στο σήμερα , στο αύριο».
Συντάκτης της επιστολής ήταν «Η Συντακτική Ομάδα της εφημερίδας
«Ανήσυχα Μολύβια» του Δημοτικού Σχολείου της Άρνισσας»
Σ’ αυτή την επιστολή, οι μαθητές, με καθοδηγητή τον δάσκαλό τους Ηλία Κάρτα αλλά και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου, μιλούσαν για  μια τους ιδέα.
Η ιδέα που τους γεννήθηκε ήταν, να γνωρίσουνε τα σχολεία και τους τόπους της Ελλάδας και της Κύπρου μέσα από τη συνεργασία των σχολείων.

Έγραφαν συγκεκριμένα : Η ιδέα μας, βασίστηκε σε ένα εγχείρημα που είχε γίνει πριν από 120 χρόνια περίπου,  στη Σουηδία, από την συγγραφέα  και δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ. Ήταν  η κατά παραγγελία συγγραφή μιας ιστορίας γεωγραφικού ενδιαφέροντος για τα παιδιά που φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία. Η φανταστική αυτή ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» έδωσε «φτερά» στους μαθητές εκείνης της εποχής για να γνωρίσουν τα βουνά και τις λίμνες, τις πεδιάδες και τα ποτάμια της χώρας τους. Περιπέτειες που τους αποκάλυψαν μυστικά της φύσης αλλά και μύθους της Σουηδίας.

Έτσι λοιπόν κι εμείς ξεκινάμε το «θαυμαστό ταξίδι μας» παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου μας. Τα μάτια του δικού μας Νιλς Χόλγκερσον βλέπουν μπροστά τους την επιστολή μας, ενδεικτικές φωτογραφίες και ζωγραφιές ή και χάρτες του τόπου μας.

Αφού μας στείλετε και εσείς με τη σειρά σας κάτι ανάλογο, μπορούμε σε ένα δεύτερο ή τρίτο βήμα να κάνουμε μια γνωριμία: με,  θρύλους του τόπου μας, με αξιοθέατα, με παραδοσιακά παιχνίδια, με συνταγές μαγειρικής και γενικότερα με ό,τι άλλο επιθυμείτε και που μπορεί να σας ενδιαφέρει.

Εξαιρετική ιδέα είπα και την μετέφερα στους μαθητές μου ( Ε΄τάξη).
Ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίσαμε να συμμετέχουμε.
Μας άρεσε αυτό το ταξίδι γιατί θα είχε πολλές εκπλήξεις, σκεφτήκαμε.
Και πράγματι! Στο τέλος της σχολικής χρονιάς που αξιολογήθηκε η συνεργασία μας με 18 σχολεία της Ελλάδας, κατέδειξε το πόσο μαγευτικό ήταν το ταξίδι μας!
Φτάσαμε να κάνουμε μια διαδρομή που μας γέμισε με χαρά, ευχάριστες εκπλήξεις και νέες γνωριμίες.
Ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειάς μας ήταν η έκδοση συνεργατικής εφημερίδας στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Η χρονιά αυτή έκλεισε με έναν ξεχωριστό τρόπο για εμένα, αφού θα αποχωρούσα από την ενεργό δράση.
Ο συνάδελφος συντονιστής του όλου εγχειρήματος, Ηλία Κάρτας, μου πρότεινε να συμμετέχω και την επόμενη σχολική χρονιά ως επίτιμο μέλος της νέας συνεργασίας σχολείων που θα ξεκινούσε, πράγμα το οποίο και έγινε.

Δείτε εδώ τι καταφέραμε!τίτλο3

Η Συνεργατική μας εφημερίδα σε ελληνικά και αγγλικά

1

2

Σχολεία που συμμετείχαν :
Δ.Σ. Άρνισσας/Πέλλας, 23ο Δ.Σ. Ευόσμου, 14ο Δ.Σ. Σερρών,
Δ. Σ. Νέας Ποτίδαιας/ Χαλκιδικής, 21ο Δ.Σ. Ευόσμου/11ο  Δ.Σ. Ευόσμου,
Δ.Σ. Καλαβάρδων Ρόδου, 2ο Δ. Σ. Νέας Αλικαρνασσού, 1ο Δ.Σ Διδυμοτείχου,
7ο Δ. Σ. Ξάνθης, Δημοτικό Σχολείο Ορεινής Ζώνης Ζακύνθου,
10ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου,Δ. Σ.Λαγυνών,1ο Δ.Σ. Ραφήνας, 1ο Δ. Σ.  Κω,
1ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας,22o Δημοτικό Σχ. Λαμίας- Ροδίτσας,
Άγιος  Νικόλαος Κρήτης,Δ. Σ. Πλατέως Αλεξάνδρειας

Σχολική χρονιά 2021-22

Το ταξίδι είχε και συνέχεια !
Τη νέα σχολική χρονιά 2021-22, οι μαθητές του σχολείου της Άρνισσας Πέλλας, επανήλθαν με νέα τους επιστολή.
Μετά το πρώτο ξεκίνημα που λογικά είχε τις δυσκολίες του, τώρα οι μαθητές των σχολείων που συνεργάστηκαν και έδωσαν υπόσχεση να ξαναβρεθούν στο νέο αυτό ταξίδι, είχαν στις αποσκευές τους χρήσιμο εξοπλισμό που περιελάμβανε, μικρά βιβλία, βιντεοσκοπήσεις μνημείων, ηχογραφήσεις συνεντεύξεων, παρουσιάσεις, διαδικτυακές και ζωντανές συναντήσεις, αλληλογραφία και ανταλλαγές προϊόντων.
Οι προορισμοί έγιναν περισσότεροι. Η γνωριμία του τόπου μας, η υιοθεσία των αρχαίων θεάτρων, η ανάδειξη των μνημείων, η ψηλάφηση της ιστορίας του σχολείου, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα καλλιεργώντας την ευγένεια, τη διακριτικότητα και την αποδοχή μέσα από τον λόγο και με το δικό μας παράδειγμα.
Συνεπιβάτες 23 σχολεία από όλη την Ελλάδα!
Στο τιμόνι του 10ου Δημοτικού σχολείου Κορίνθου, η εξαίρετη συνάδελφος Μαρία Ντρέλια με την τάξη της ( Ε΄τάξη).
Τον γενικό συντονισμό και πάλι είχε ο ακούραστος εργάτης της εκπαίδευσης και εξαίρετος συνάδελφος Ηλία Κάρτας.
Και αυτό το ταξίδι στέφτηκε με επιτυχία και ολοκληρώθηκε με την έκδοση συνεργατικής εφημερίδας με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα στο χθες, στο σήμερα, στο αύριο» και η οποία εκδόθηκε σε τέσσερες γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Δείτε εδώ τι καταφέραμε!

τίτλο4

 

Η Συνεργατική μας εφημερίδα σε ελληνικά και αγγλικά, γαλλικά,γερμανικά

1

3

4

2

Σχολεία που συμμετείχαν :
Δ.Σ. Άρνισσας/Πέλλας,1ο Δ.Σ. Νέας Αγχιάλου/Μαγνησίας,Δ.Σ. Δένδρων Πλατανουλίων/Τυρνάβου,1ο Δ.Σ. Γιάννουλης/Λάρισας,2ο Δ.Σ. Σερρών,Δ. Σ. Νέας Ποτίδαιας/ Χαλκιδικής,11ο  Δ.Σ. Ευόσμου,4ο Δ.Σ. Έδεσσας,Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ) – Δημοτικό,10ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου,2ο Δ.Σ. Πτολεμαΐδας,Δ.Σ. Μονοδρίου/Εύβοιας(ολιγοθέσιο),1ο Δ.Σ. Αρχαγγέλου/Ρόδου,Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών –  «Κωνσταντίνος Καραμανλής»,Δ.Σ. Καλαβάρδων Ρόδου(ολιγοθέσιο),6ο Δ.Σ. Σταυρούπολης ,Δ. Σ. Δημοτικού Λαγυνών,7ο Δ. Σ. Ξάνθης,Δ.Σ. Λούρου/Πρέβεζας,1ο Δ. Σ.  Κω,21ο Δ.Σ. Ευόσμου,4ο Δ.Σ. Καλαμάτας

Ευχή όλων και αυτή τη σχολική χρονιά 2022-23 το ταξίδι να συνεχιστεί με νέους, ξεχωριστούς  προορισμούς !

Νικόλαος Δημητρίου
Συνταξιούχος Δάσκαλος
10ο Δ.Σ.Κορίνθου

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση