Το μάθημα στη φύση ενισχύει την προσοχή και τη δέσμευση των μαθητών

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το μάθημα σε εξωτερικούς χώρους διεγείρει τους μαθητές, όμως οι τελευταίες έρευνες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο διαρκεί στη συνέχεια και στο μάθημα που γίνεται μέσα στο σχολείο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών είναι πολύ πιο προσεκτικά και συμμετοχικά στο σχολείο, μετά από ένα υπαίθριο μάθημα στη φύση. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το «φυσικό φαινόμενο» επέτρεψε στους εκπαιδευτικούς να διδάξουν το μάθημά τους, αδιάλειπτα για σχεδόν δύο φορές περισσότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν σε μία κλασική σχολική τάξη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο ή στη φύση, μπορεί να είναι ένας οικονομικός και βολικός τρόπος για να βελτιωθεί η συμμετοχή των μαθητών, ο οποίος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ακαδημαϊκή επιτυχία.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν εδώ και λίγο καιρό ότι τα φυσικά υπαίθρια περιβάλλοντα, έχουν ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στους ανθρώπους. Τα άτομα που επισκέπτονται πάρκα, δάση ή άγρια ​​ζώα μπορούν έχουν πολλαπλά οφέλη από αυτή την επίσκεψη όπως να κάνουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο, η μείωση του στρες, η αναζωογονημένη προσοχή και τα αυξημένα κίνητρα. Στα παιδιά, οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια «πράσινη όψη» μέσω ενός παραθύρου της τάξης. θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στην προσοχή τους.

Ωστόσο, πολλοί δάσκαλοι μπορεί να είναι απρόθυμοι να διδάξουν ένα μάθημα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς μπορεί να ανησυχούν ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να υπερδιεγερθούν, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να επικεντρωθούν στη σχολική εργασία τους πίσω στην τάξη. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Illinois, ξεκίνησαν να διερευνήσουν αυτό το θέμα και υπέθεσαν ότι ένα μάθημα που γινόταν στη φύση θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της δέσμευσης στα μαθήματα που θα γίνονταν αμέσως μετά στην τάξη.

Θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε το «φυσικό φαινόμενο» να λειτουργήσει σε σχολικό περιβάλλον, λένε οι ψυχολόγοι. Αν παίρνατε ένα μάτσο «ανήσυχους» μαθητές της τρίτης τάξης δημοτικού και τους πηγαίνατε να κάνουν μάθημα σε εξωτερικούς χώρους, θα ωφελούνταν από το μάθημα στη φύση ή θα υπερδιεγείρονταν και δεν θα κάθονταν ήσυχοι μετά;

Οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεσή τους σε μαθητές της τρίτης τάξης (9-10 ετών) σε ένα σχολείο στις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια περίοδο διάρκειας 10 εβδομάδων, ένας έμπειρος δάσκαλος πραγματοποιούσε ένα μάθημα την εβδομάδα σε εξωτερικούς χώρους και ένα παρόμοιο μάθημα στην κανονική αίθουσα διδασκαλίας της και ένας άλλος, πιο δύσπιστος για την έρευνα δάσκαλος, έκανε το ίδιο. Η «υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας» ήταν ένα σημείο με γκαζόν σημείο ακριβώς έξω από το σχολείο, με θέα το δάσος.

Μετά από κάθε μάθημα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμμετοχή των μαθητών. Μέτρησαν το πόσες φορές ο δάσκαλος χρειάστηκε να επαναπροσανατολίσει την προσοχή των αποσπασμένων μαθητών στο σχολικό τους έργο κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «καθίστε» και «πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις». Η ερευνητική ομάδα ζήτησε επίσης από έναν εξωτερικό παρατηρητή να εξετάσει τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την τάξη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης και να βαθμολογήσει το επίπεδο της δέσμευσης στην τάξη, χωρίς να γνωρίζει αν οι φωτογραφίες ελήφθησαν μετά από ένα εσωτερικό ή υπαίθριο μάθημα. Οι δάσκαλοι αξιολόγησαν επίσης την αφοσίωση στην τάξη.

Τα αποτελέσματα της ομάδας έδειξαν ότι τα παιδιά ήταν πιο αφοσιωμένα μετά τα υπαίθρια μαθήματα στη φύση. Μακριά από την υπερβολική έκπληξη και την απροσεξία αμέσως μετά από ένα υπαίθριο μάθημα, οι μαθητές ήταν πολύ πιο προσεκτικοί και αφοσιωμένοι στο σχολικό τους έργο. Ο αριθμός των φορών που ο δάσκαλος έπρεπε να επαναπροσανατολίσει την προσοχή ενός μαθητή στο έργο του, ήταν περίπου κατά το ήμισυ αμέσως μετά από ένα υπαίθριο μάθημα.

Οι δάσκαλοί μας μπορούσαν να κάνουν το μάθημα στην τάξη, χωρίς να διακόπτονται, για τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο μετά το υπαίθριο μάθημα, λένε οι ψυχολόγοι κάτι που παρατηρήθηκε και με τον δάσκαλο που ήταν δύσπιστος ως προς την πειραματική μας υπόθεση.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω μελέτες για να δουν αν αυτή η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει σε άλλα σχολεία και για λιγότερο έμπειρους εκπαιδευτικούς. Αν ναι, τα κανονικά μαθήματα υπαίθρου θα μπορούσαν να είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος για τα σχολεία να βελτιώσουν την αφοσίωση και την απόδοση των μαθητών τους.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύπτουμε έναν νέο και όμορφο τρόπο να διδάξουμε τους μαθητές και να ανανεώσουμε το μυαλό τους για το επόμενο μάθημα την ίδια στιγμή,λένε οι ψυχολόγοι. Οι δάσκαλοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Do Lessons in Nature Boost Subsequent Classroom Engagement? Refueling Students in Flight
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Επιστημονικά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση