Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» στις 23 Μαρτίου 2013

Σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε για τον επόμενο Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό» ο οποίος προγραμματίζεται να διεξαχθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στις 9 το πρωί.

Παγκοσμίως ο διαγωνισμός διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία με πάνω από έξι εκατομμύρια μαθητές σχολείων διάσπαρτους σε 52 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι η φιλοσοφία του «Καγκουρό», είναι τελείως διαφορετική από τους γνωστούς διαγωνισμούς που ανιχνεύουν ταλαντούχους μαθητές. Βασίζεται στην αρχή ότι Μαθηματικά είναι παιδεία η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, δεδομένου ότι τα μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές από την Β΄Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου, σε θέματα του επιπέδου τους. Οι ερωτήσεις στις οποίες διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις Μαθηματικών ούτε απευθύνονται (μόνο) σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού. Οι ερωτήσεις έχουν, ως επί το πλείστον, διασκεδαστικό χαρακτήρα και είναι ελκυστικές στους μαθητές.

Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό λαμβάνουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους. Επίσης, ένας στους έξι μαθητές λαμβάνει επιπρόσθετο συμβολικό βραβείο, με βάση την επίδοσή του.

Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό υπάρχει συνδρομή 12 ευρώ. Όμως, η αξία των δώρων που παίρνει στα χέρια του ο κάθε μαθητής υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό της συμμετοχής. Τα φετινά δώρα και βραβεία θα είναι εφάμιλλα, αν όχι καλύτερα, από τα περυσινά τα οποία ήσαν:

1) Το βιβλίο «Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους, τόμος 6», ISBN: 978-960-89703-6-6, σελίδες 112 μεγέθους Α4, τετράχρωμο, που περιέχει α) τα θέματα όλων των τάξεων με συστηματικές λύσεις, β) ενδιαφέροντα μαθηματικά άρθρα και ασκήσεις για κάθε τάξη, γ) γρίφους για όλους, και άλλα συναφή.
Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με τρόπο ώστε τα Μαθηματικά να εμφανίζονται ως παιχνίδι, με πλούτο έξυπνων ιδεών, αλλά αποφεύγοντας την στείρα ασκησιολογία.
2) Ένα χαρτονάκι για να κοπεί με ψαλίδι, όπου περιέχεται ένας μαθηματικός γρίφος.
3) Ένα χαρτονάκι για να κοπεί με ψαλίδι, όπου περιέχεται ένα μαθηματικό μαγικό τρικ.
4) Καλαίσθητη βεβαίωση συμμετοχής στον διαγωνισμό, που μπορεί να κορνιζωθεί.
5) Από την μία πλευρά περιέχει ατομικό φύλλο με τον βαθμό του μαθητή και ανάλυση της επίδοσής του, και σκαναρισμένο το γραπτό του.

Τα παραπάνω τα έλαβαν όλοι οι μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό. Επιπροσθέτως, ένας στους έξι μαθητές που πρώτευσαν έλαβαν
1) βεβαίωση διάκρισης,
2) ένα καλαίσθητο μεγάλου μεγέθους (70 cm x 100 cm) έγχρωμο αμφίπλευρο πόστερ με μαθηματικό και με αστρονομικό περιεχόμενο.
3) ) Ένα χαρτονάκι για να κοπεί με ψαλίδι, όπου περιέχεται ένας μαθηματικός γρίφος σχετικός με το Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείγμα παλαιοτέρων θεμάτων και πολλά άλλα, μπορείτε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα www.kangaroo.gr

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ή να οργανώσετε τον διαγωνισμό στο Σχολείο σας παρακαλώ ελάτε σε επαφή μαζί μας. Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι kangaroohellas@gmail.com

το κινητό μας τηλέφωνο είναι 6984788278 (προτιμώμενο) και τα σταθερά είναι 2810 238179, 2810 393829.

Τέλος, θα παρακαλούσαμε θερμά να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας (ιδίως τους Δασκάλους και τους Μαθηματικούς), τους μαθητές σας και τους γονείς των για το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής.

Με εκτίμηση, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Καγκουρό στην Ελλάδα,

Μιχαήλ Λάμπρου
Καθηγητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΠΗΓΗ: edunea.gr

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Επιστημονικά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση