Απομάκρυνση θορύβου από αρχείο ήχου

Το αρχείο με το οποίο θα δουλέψουμε έχει όνομα Manos_Hadjidakis.mp3 και θα το βρείτε εδώ.
Aποθηκεύστε το στον υπολογιστή σας. Μέσα από το πρόγραμμα Audacity, ανοίξτε το αρχείο, δείτε το (!) και ακούστε το.
p01
Περιέχει ομιλία η οποία όμως έχει ηχογραφηθεί σε περιβάλλον με θόρυβο τον οποίον θέλουμε να απομακρύνουμε. Το πρόγραμμα Audacity μας προσφέρει το κατάλληλο εργαλείο που το ονομάζει: Απομάκρυνση Θορύβου. Θα το βρούμε στα Εφέ του προγράμματος. Η απομάκρυνση του θορύβου γίνεται σε δυο βήματα:
p02
Βήμα 1ο. Επιλέγω ένα κομμάτι στο αρχείο όπου υπάρχει μόνο θόρυβος και όχι ομιλία όπως φαίνεται στη παραπάνω εικόνα. Στη συνέχεια επιλέγω Εφέ–>Απομάκρυνση θορύβου και στο παράθυρο που μου ανοίγει, πατώ το κουμπί [Get Νoise Profile] για να σχηματιστεί το ψηφιακό προφίλ του θορύβου ώστε όταν χρειαστεί στο βήμα 2 το Audacity να αναγνωρίζει τον θόρυβο και να τον απομακρύνει .
s2
Βήμα 2ο. Πατάω το πλήκτρο Home (για να μεταφερθώ στην αρχή του ηχητικού αρχείου) και επιλέγω ξανά από το μενού: Εφέ–>Απομάκρυνση θορύβου. Επιλέγεται αυτόματα όλο το αρχείο και ανοίγει πάλι το παράθυρο απομάκρυνσης θορύβου αλλά αυτή τη φορά για να κάνω αν χρειάζεται τις δικές μου αλλαγές στις ρυθμίσεις εφαρμογής του φίλτρου/εφέ.

 

Για πρώτη φορά μην αλλάζετε κάτι απλά πατήστε [Εντάξει] και ακούστε (και δείτε) το αποτέλεσμα της εφαρμογής του φίλτρου στο αρχείο:
p04
Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, θυμηθείτε υπάρχει πάντα διαθέσιμη (Ctrl+Z) η αναίρεση εντολής και η επιστροφή στο βήμα 2 για να πειραματιστείτε με μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως:
  • Noise reduction (dB)
  • Sensitivity (dB)
  • Frequency smoothing (Hz)
  • Attach/Decay time (secs)
Όταν έχετε τελειώσει την επεξεργασία του αρχείου τότε:
(1) Επιλέξτε να εξάγετε το αρχείο σας σε μορφή mp3
(2) Δώστε στο αρχείο το όνομα: apomakrinsi_thoribou
(3) Στα μεταδεδομένα του αρχείου στην ετικέτα (tag) Artist Name πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας.

 Που θα ανεβάσετε το αρχείο σας;   Δημιουργήστε στο προσωπικό σας dropbox έναν shared φάκελο με όνομα “apomakrinsi_thoribou” και ανεβάστε το αρχείο εκεί.

Για να υποβάλετε την εργασία

Στείλτε μας με email στο 1lyk-aiglab@sch.gr και θέμα το ονοματεπώνυμό σας  τον υπερσύνδεσμο (ενεργός) προς τον φάκελο του dropbox που δημιουργήσατε παραπάνω.

Κατηγορίες: Επεξεργασία 'ηχου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.