Δημιουργία Animation

Στην εργασία αυτή σας ζητάμε να δημιουργήσετε ένα animation με διαδοχικές φωτογραφίες.

 04-6-animation1

Οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσετε βρίσκονται εδώ. Θα τις κατεβάσετε και θα τις κάνετε αποσυμπίεση με ένα πρόγραμμα π.χ. winrar, 7zip… Δηλαδή θα κάνετε δεξί κλικ πάνω στο αρχείο και θα επιλέξετε από το menu: «Αποσυμπίεση».

Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Gimp, και θα κάνετε τις φωτογραφίες να έχουν μέγεθος της αρεσκείας σας, προσέχοντας όμως οι εικόνες να μην παραμορφώνονται. Για να το κάνετε, θα πάτε με το Gimp στην επιλογή Εικόνα –>“Κλιμάκωση Εικόνας” (προηγούμενη εργασία). Επίσης, σε κάθε φωτογραφία, πριν προχωρήσετε και τις ανοίξετε σε στρώσεις, γράψτετο ονοματεπώνυμό σας, όπως κάνατε στις προηγούμενες εργασίες της ενότητας.

Λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιήσετε το Gimp για να δημιουργήσετε το animation, θα βρείτε εδώ.

Τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια για να εξάγετε το αρχείο σας ως animation με το Gimp:
  • Θα πάτε στο menu Αρχείο–> Εξαγωγή (Εxport as). Στο παράθυρο “Εξαγωγή Εικόνας”, θα δώσετε το όνομα του αρχείου σας και την επέκταση η οποία πρέπει να είναι gif. Για την επέκταση θα επιλέξετε “Εικόνα GIF” εφόσον ανοίξετε το πλαίσιο “Επιλογή τύπου αρχείου (κατ’ επέκταση)”, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
screen1_6_4
  • Πατώντας στην συνέχεια το πλήκτρο “Εξαγωγή“, στο επόμενο παράθυρο θα ενεργοποιήσετε την επιλογή: “Όπως η κίνηση” και με τα βελάκια θα καθορίσετε την καθυστέρηση μεταξύ των πλαισίων σε χρόνο που θα είναι ικανοποιητικός ώστε τα πλαίσια και το animation να κινούνται ομαλά. Για παράδειγμα, δώστε την καθυστέρηση 700 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Επίσης, ενεργοποιήστε την επιλογή “Χρήση της πιο πάνω καθυστέρησης για όλα τα πλαίσια“, και “Βρόγχος για πάντα” όπως φαίνεται και στο παρακάτω παράθυρο:
screen2_6_4

Σημείωση: Ποια σωστή μετάφραση θα ήταν: “Βρόχος για πάντα”.

  • Επιλέγοντας το πλήκτρο “Εξαγωγή” το πρώτο σας animation είναι έτοιμο!! Μπορείτε να δοκιμάσετε να το ανοίξετε με έναν φυλλομετρητή (π.χ. Mozilla Firefox, Internet ExplorerGoogle Chrome..) για να δείτε ότι δουλεύει.
  • Τέλος, επινάψτε το αρχείο (που δημιουργήσατε μετά τις τροποποιήσεις) στο email του σχολικού εργαστηρίου πληροφορικής 1lyk-aiglab@sch.gr, με θέμα «Δημιουργία Animation» και περιεχόμενο τα ονοματεπώνυμα της ομάδας σας .

Αντί για τις 6 φωτογραφίες που σας δίνουμε μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να δοκιμάσετε να τραβήξετε και να χρησιμοποιήσετε δικές σας φωτογραφίες.

04-6-animation1

Δείτε (σαν παράδειγμα) 1 animation που έχει δημιουργηθεί με τη μέθοδο που σας προτείνουμε.

Κατηγορίες: Επεξεργασία εικόνας. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.