Προγραμματισμός διδακτέας ύλης για το μάθημα Πληροφορικής 2023-2024

2

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ | Κατηγορία Γενικά | , στις 11-10-2023

Αγαπητοί γονείς,

Με τις θερμότερες ευχές για καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές μας θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος Πληροφορικής (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Τ.Π.Ε).

Για την Α’ και Β’ Δημοτικού έχουμε πολλές δραστηριότητες σε παιγνιώδη μορφή χρησιμοποιώντας τόσο λογισμικό που έχει ετοιμάσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο https://ts.sch.gr/software όσο και εφαρμογές που καλύπτουν τους διδακτικούς στόχους, όπως π.χ. τα προγράμματα ζωγραφικής TuxPaint, TuχTyping, αλλά και επιλεγμένες ιστοσελίδες με δραστηριότητες προγραμματισμού προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών.

Για την Γ΄και Δ’, ξεκινάμε με μεγαλύτερη εμβάθυνση στην δημιουργία, επεξεργασία και μορφοποίηση κειμένων (libreoffice Writer, MS-Word) και παρουσιάσεων (libreoffice Impress, MS-Powerpoint), αναζήτησης στο διαδίκτυο κλπ. Έμφαση δίνεται και στην δημιουργία πολυμεσικών διαδραστικών εφαρμογών και παρουσιάσεων αλλά και σε προκαταρκτικές δραστηριότητες προγραμματισμού και ρομποτικής.

Στην Ε΄και Στ΄τάξη, ξεκινάμε δυναμικά με την εισαγωγή στον προγραμματισμό με την δημιουργία ηλεκτρονικού παιχνιδιού από τους μαθητές. Ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε βήμα βήμα το παιχνίδι εφαρμόζοντας τις περισσότερες από τις τεχνικές προγραμματισμού και αλγοριθμικής. Στην Στ΄τάξη συνδέουμε τις γνώσεις μας στον προγραμματισμό με την Ρομποτική, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ρομποτικά συστήματα.

Ενδεικτικές εργασίες μας που παρουσιάστηκαν στον Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών- Noesis) και στο Φεστιβάλ Ρομποτικής  (Πειραματικό Γυμνάσιο ΠΑ.ΜΑΚ) :

SmartBus-Αυτόνομο Λεωφορείο

 

Wedocare-Σύστημα Προστασίας Θέσεων Στάθμευσης για ΑμεΑ. 

 

 

 

 

Wedoguard:railroad croassings  Ρομποτικό Σύστημα Προστασίας Διαβάσεων Τρένων

Βραβείο Education Leaders Award  Τιμής Ένεκεν

Βραβείο: Αριστεία στην Εκπαίδευση “Ιωάννης Παπαευσταθίου” Νόησις

Βραβείο: Καινοτομία στην Εκπαίδευση  Νόησις

 

 

 

 

 

Δημιουργία κόμικς, κινουμένων σχεδίων, videoclip καθώς και επεξεργασία εικόνας και ήχου και υπολογιστικών φύλλων (Libreoffice Calc – MS-excel) ολοκληρώνουν το πρόγραμμα για την Ε και ΣΤ τάξη.

Χαρακτηριστικές δημιουργίες και παραδείγματα της δουλειάς μας τόσο στο μάθημα Πληροφορικής αλλά και σε συνεργασία με δασκάλους και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων θα βρείτε παρακάτω:

Εξ αποστάσεως Χριστουγεννιάτικη Γιορτή “Ελάτε να στολίσουμε το Σχολείο μας!”

Στιγμιότυπο οθόνης 19

κάντε κλικ πάνω σε πόρτες, σκάλες, σήματα εξόδου και δείτε τις δημιουργίες των παιδιών. Βρείτε την κρυφή αίθουσα της μουσικής και Προσοχή μη βγάλετε την πρίζα στην αίθουσα των υπολογιστών στον πάνω όροφο.

Εξ αποστάσεως Εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 “3D Μουσείο από τους μαθητές του 11ου ΔΣ Καλαμαριάς” 

Χρησιμοποιήστε τα βελάκια και το ποντίκι για να περιηγηθείτε στο μουσείο μας. Όλα τα κείμενα έχουν ηχογραφηθεί από τα παιδιά και σύντομα θα ενσωματωθούν στην παρουσίαση.

Στιγμιότυπο οθόνης 20

Σε όλες τις τάξεις γίνονται συζητήσεις για θέματα όπως πειρατεία λογισμικού, ασφάλεια συστημάτων, ασφαλής πλοήγηση, αντιμετώπιση φαινομένων διαδικτυακού εκφοβισμού, ελεύθερο λογισμικό, ηθική στο διαδίκτυο κλπ.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε αναλυτικά

https://edu.klimaka.gr/mathimata/dhmotikou/3133-odhgies-tpe-sto-dimotiko

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή οτιδήποτε σας απασχολεί στο email: navgou11dim@gmail.com

Με εκτίμηση,

Αυγουλάς Νίκος, Πληροφορικός.

Ομάδα Υποστήριξης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Υποδιευθυντής 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

(2)

  • Καλή χρόνια και καλή πρόοδο στα παιδιά μας!

  • Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ λέει:

    Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Νίκο μας.
    Τα παιδιά μας είναι ενθουσιασμένα με εσάς και με αυτά που τους μαθαίνετε.
    Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση