Προγραμματισμός διδακτέας ύλης για το μάθημα Πληροφορικής 2020-2021

0

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ | Κατηγορία Γενικά | , στις 13-10-2020

Αγαπητοί γονείς,

Με τις θερμότερες ευχές για καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές μας θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος Πληροφορικής (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Τ.Π.Ε).

Για την Α’ και Β’ Δημοτικού έχουμε πολλές δραστηριότητες σε παιγνιώδη μορφή χρησιμοποιώντας τόσο λογισμικό που έχει ετοιμάσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο https://ts.sch.gr/software όσο και εφαρμογές που καλύπτουν τους διδακτικούς στόχους, όπως π.χ. τα προγράμματα ζωγραφικής TuxPaint, TuχTyping, αλλά και επιλεγμένες ιστοσελίδες με δραστηριότητες προγραμματισμού προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών.

 

Για την Γ΄και Δ’, ξεκινάμε με μεγαλύτερη εμβάθυνση στην δημιουργία, επεξεργασία και μορφοποίηση κειμένων (libreoffice Writter, MS-Word) και παρουσιάσεων (libreoffice Impress, MS-Powerpoint), αναζήτησης στο διαδίκτυο κλπ. Έμφαση δίνεται και στην δημιουργία πολυμεσικών διαδραστικών εφαρμογών και παρουσιάσεων αλλά και σε προκαταρκτικές δραστηριότητες προγραμματισμού και ρομποτικής.

 

Στην Ε΄και Στ΄τάξη, ξεκινάμε δυναμικά με την εισαγωγή στον προγραμματισμό με την δημιουργία ηλεκτρονικού παιχνιδιού από τους μαθητές. Ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε βήμα βήμα το παιχνίδι εφαρμόζοντας τις περισσότερες από τις τεχνικές προγραμματισμού και αλγοριθμικής. Στην Στ΄τάξη συνδέουμε τις γνώσεις μας στον προγραμματισμό με την Ρομποτική, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ρομποτικά συστήματα. Ενδεικτικές εργασίες μας που παρουσιάστηκαν στον Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών- Noesis) και στο Φεστιβάλ Ρομποτικής  (Πειραματικό Γυμνάσιο ΠΑ.ΜΑΚ)  το SmartBus-Αυτόνομο Λεωφορείο και Wedocare-Σύστημα Προστασίας Θέσεων Στάθμευσης για ΑμεΑ.

Δημιουργία κόμικς, κινουμένων σχεδίων, videoclip καθώς και επεξεργασία εικόνας και ήχου και υπολογιστικών φύλλων (Libreoffice Calc – MS-excel) ολοκληρώνουν το πρόγραμμα για την Ε και ΣΤ τάξη.

 

Σε όλες τις τάξεις γίνονται συζητήσεις για θέματα όπως πειρατεία λογισμικού, ασφάλεια συστημάτων, ασφαλής πλοήγηση, αντιμετώπιση φαινομένων διαδικτυακού εκφοβισμού, ελεύθερο λογισμικό, ηθική στο διαδίκτυο κλπ.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε αναλυτικά

https://edu.klimaka.gr/mathimata/dhmotikou/3133-odhgies-tpe-sto-dimotiko

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή οτιδήποτε σας απασχολεί στο email: navgou11dim@gmail.com

Με εκτίμηση,

Αυγουλάς Νίκος, Πληροφορικός.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων